
Det var under sin andra månad som koordinator för Läkare Utan Gränsers projekt i det omtvistade gränsområdet Abyei, som Abdulrahman Khaleel fick idén.
– Jag ville skapa något som kunde stärka sammanhållningen bland personalen i projektet, föra oss samman lite mer. Så jag föreslog att vi skulle bilda ett fotbollslag bestående av personal från både Läkare Utan Gränser och de som är anställda av de lokala myndigheterna.
Alla som ville fick vara med i laget, inte bara de som var bäst på att spela fotboll. För Abdulrahman, och för hela teamet, var det viktigt att laget kunde vara en öppen, inkluderande miljö. Projektet i Abyei har nämligen på senare år fokuserat mycket på inkludering och mångfald. Den lokala personalen har fått fler utvecklingsmöjligheter, kunnat överta ledande roller i projektet, och även könsrollerna har skiftat något.
– I Sydsudan har vi nu kvinnor som är chaufförer och män som är barnmorskor. Det låter kanske självklart men så var det inte alls för bara tio år sedan, säger Reena Sattar som jobbar med personalfrågor.
När laget väl hade bildats var det dags för nästa steg i fotbollssagan: en turnering skulle ordnas, med allt vad det innebär. En bra plan skulle hittas, domare och linjedomare bokas och lokala lag bjudas in. Det blev hela tolv lokala lag till slut, och en turnering som spelades under flera dagar i juni inför en stor publik. Stämningen var fantastisk.
– Jag var förvånad över hur många som kom och tittade, säger Abdulrahman. Under finalmatchen var det packat med folk!

Turneringen fungerade som ett sätt att interagera med och engagera lokalsamhället utanför den strikt medicinska verksamheten. Både lokala ledare och politiker kom för att se vissa av matcherna. I den konfliktdrabbade regionen blev turneringen också ett exempel på något enande och positivt distraherande.
– Jag glömmer aldrig när en lagkamrat kom fram till mig och sa: ”Vilken bra idé det här var. Nu pratar folk om turneringen, inte om krig och konflikt”, säger Abdulrahman.
Genom fotbollen kunde Läkare Utan Gränser på ett tydligt sätt visa sin öppenhet gentemot lokalsamhället. Fotbollsturneringen var inte bara ett antal matcher; den blev en symbol för integration, teamwork och mångfald, och ett positivt exempel på hur man kan föra människor samman och skapa gemenskap.
Insatsen i Abyei
I februari 2022 bröt våldsamheter ut i det omtvistade området runt staden Agok i Sydsudan. Det fick till följd att många invånare flydde norrut inom landet till staden Abyei och söderut till Twic County. Läkare Utan Gränser flyttade då också verksamheten från Agok - där vi hade drivit ett sjukhus i åtta år - för att svara på de akuta behoven bland internflyktingarna. Förutom att starta mobila kliniker delade våra team ut förnödenheter samt byggde latriner och installerade vattenkranar. Sedan dess har Läkare Utan Gränser fortsatt att förse invånarna i Abyei med sjukvård och humanitärt stöd.
Situationen på gränsen mellan Sudan och Sydsudan
I gränsområdena mellan Sudan och Sydsudan finns många internflyktingar. Efter att konflikten i Sudan bröt ut i april i år har även ett stort antal flyktingar från Sudan sökt sig hit. I slutet på juni hade fler än 127 000 människor flytt från Sudan till Sydsudan och sökt skydd, framför allt i Renk i Upper Nile state. Sydsudanesiska myndigheter har inte kapacitet att hantera det stora antalet nytillkomna flyktingar och de humanitära behoven är enorma.