Hoppa till huvudinnehåll

Tack för 159,3 miljoner insamlade kronor!

Från november 2019 till den 5 januari i år matchade Akelius Foundation varje skänkt engångsgåva till Läkare Utan Gränser. Målet var att samla ihop 93 miljoner kronor, men våra givare gav betydligt mer och slog därmed insamlingsrekord. Ett livräddande rekord!

 

 

Katharina Ervanius
"Vi vill rikta ett stort, varmt tack till alla som på olika sätt har stöttat oss under matchningskampanjen. Det är tack vare er och andra givare världen runt som vi kan finansiera vårt arbete och finnas på plats för våra patienter."
- Katharina Ervanius, relationsansvarig på Läkare Utan Gränser

Resultatet i siffror

Siffror som illustrerar resultatet av insamlingen

 

  • Givarnas gåvor kommer att gå till vårt övergripande humanitära arbete och bidra till att ge livräddande sjukvård där behoven är som störst.

 

  • Gåvan från Akelius Foundation är öronmärkt och kommer att användas till projekt som ger vård och annan humanitär hjälp till människor på flykt runt om i världen. En del av pengarna kommer specifikt att användas till vårt arbete på den grekiska ön Lesbos.

 

Två män sitter i ett tält och pratar varav den ena har en lite pojke i famnen

Läkare Utan Gränsers internationella ordförande besöker flyktinglägret Moria, Grekland. Foto: Anna Pantelia/MSF

Siffror som illustrerar resultatet av insamlingen

 

  • Insamlingsrekord. Att Läkare Utan Gränser inom loppet av två månader samlar in nästan 160 miljoner kronor är en tidigare oöverträffad bedrift. Ett rekord som helt och hållet möjliggjordes av de 74 000 givare som gav oss - och våra patienter - sitt stöd.  

 

 

En man formar ett hjärta med sina händer på vårt sjukhus i Tabarre, Haiti.

En patient på vårt sjukhus i Tabarre, Haiti. Foto: Leonora Baumann

De insamlade pengarna kan räcka till ...

Det är inte helt lätt att få grepp om en summa så stor som 159,3 miljoner, men en sak är säker. Varje insamlad krona är betydelsefull. Fyra kronor är till exempel vad som krävs för att vaccinera ett barn mot mässling. Elva kronor kan räcka för att behandla en person som drabbats av malaria. Det låter kanske litet i sammanhanget - men det är tillräckligt för att rädda ett liv.

Tillsammans är vi Läkare Utan Gränser. Våra givares gemensamma insats är det som gör vårt arbete möjligt. Här nedan ser du exempel på vad en miljon insamlade kronor möjliggör i fält. Tänk dig då det, fast nästan 160 gånger mer!  

 

Kostnadsexempel.