Hoppa till huvudinnehåll

Bildspel

Bildspel i fullskärm

Registrera dig för boken

”Den elvaåriga fickan är tillbaka. Värkarna började och föräldrarna tog med henne hit. Hon ligger på en brits i akutsalen. Det är första gången jag träffar henne. En mullig liten tjej med en stor mage. Ett runt ansikte med tjocka kinder. Hon tittar blygt ner i golvet. Det är så mycket barn över henne, magen stämmer inte in. Ett djupt andetag så går jag över till henne. Personalen tittar nyfiket på. Trevande börjar vi prata. Om var hon är, hur hon mår, om vad som kommer hända. Hon har inte riktigt förstått att hon kommer bli mamma, men hon är rädd för att det ska göra ont. Hon är elva och ett halvt år gammal. Hela mitt väsen sträcker sig ut, och vill bygga en beskyddande mur omkring henne. Hon är så liten. Hon har väldigt suddiga idéer om vad som har hänt, men hon är livrädd för smärtan. Och för sin far.”

Världen fick upp ögonen för Haiti efter jordbävningen den 12 januari 2010 då hundratusentals människor dog. Men även före utbrottet levde en stor del av befolkningen i misär. 

Monika Oswaldsson är psykolog och arbetar för Läkare utan gränser. Följ med henne under några intensiva dagar på det Rosa sjukhuset i Port-au-Prince.

Vi vill gärna att fler får läsa boken, därför finns den nu att ladda ner som PDF. Skriv gärna din e-postadress i fältet nedan så skickar vi ett mail med en länk till boken.