Hoppa till huvudinnehåll
Ett instängslat område där personer i vita overaller syns intill ett tält.
En viktig del i att stoppa ett ebolautbrott är att sätta upp center för vård och isolering.

Följ med in på ebolacentret

Den ovanliga ebolavariant som började spridas i Uganda under hösten hade inte setts till på tio år – och vi kunde inte ta till de behandlingar och vaccin som finns. Men akutinsatsen med vård, isolering och information behövde dra i gång direkt, oavsett. Logistikansvarige Bonnet Kamate K. var med och byggde upp ett ebolacenter - mitt i utbrottet

Stöd vårt livräddande arbete
Ge en gåva

Den ovanliga ebolavariant som började spridas i Uganda under hösten hade inte setts till på tio år – och vi kunde inte ta till de behandlingar och vaccin som vi kunnat använda de senaste åren. Men akutinsatsen behövde dra i gång direkt, oavsett. En viktig del i att stoppa ett utbrott är att sätta upp center för vård och isolering. Det görs inte i en handvändning. Så här berättar biträdande logistikansvarige Bonnet Kamate K. om hur man bygger ett ebolacenter – mitt i ett utbrott.

I ett sjukdomsutbrott som det här är mitt fokus att rädda liv genom att stötta teamet med allt som behövs och bidra till arbetet. När det gäller ebola måste du också vara oerhört försiktig – det handlar om liv och död. Ett litet misstag och du kan smittas. Detta är mitt första ebolauppdrag och innan hade jag bara läst om det och sett bilder på personal i full skyddsutrustning. Men nu ser jag allt med mina egna ögon.

"I början när vi byggde upp själva avdelningarna var det verkligen bråttom. Det är det alltid när vi startar upp en akutinsats. "

Jag är inte i direktkontakt med patienterna så jag är inte direkt orolig att bli smittad – jag tänker mer på mina kollegor i det som kallas den röda zonen. Men först när jag varit hemma i tjugoen dagar – så lång tid som det kan ta för ebola att bryta ut – kommer jag att kunna slappna av helt. Till dess oroar jag mig för att vara nära familjen, även om jag följer alla skyddsrutiner med handtvätt, att inte röra vid någon kollega, spraya skorna med desinfektionsmedel och så vidare…

I början när vi byggde upp själva avdelningarna var det verkligen bråttom. Det är det alltid när vi startar upp en akutinsats. Jag jobbade långa dagar, det blev ofta sent. Vi arbetade hårt och det var tungt – vi är ett stort team med mycket material och personal som ska organiseras. Först när vi började bli klara med centret kunde vi börja ta åtminstone halva söndagarna ledigt. Våra samtal mellan kollegor handlade mest om jobb. Och efter jobbet var alla trötta och man kan inte umgås ändå på grund av den lockdown som införs vid ett utbrott.

Stöd vårt livräddande arbete.
Ge en gåva

Jag kommer från Kongo-Kinshasa från början. År 1999 kom jag till Uganda som student, men när jag var klar med utbildningen kunde jag inte åka tillbaka. Så småningom fick jag flyktingstatus här. En stor del av min familj bor kvar i Kongo-Kinshasa, men jag bor här tillsammans med min fru och våra barn.

Det var länge sedan jag träffade familjen som bor kvar och jag har fått vänja mig, men jag mår väldigt dåligt av det. Det är jobbigt att följa allt som händer i regionen jag kommer ifrån. Efter folkmordet i Rwanda flydde många till Kongo-Kinshasa och det utvecklades till en humanitär kris. Oroligheter blossade upp och vi var fångade mellan soldater och rebeller. Det var hemskt och det var första gången jag såg mord, insåg att någon kan ta ditt liv med en kniv utan att tveka.

"Jag är verkligen glad för det stöd vi kan ge."

Innan den här ebolainsatsen har jag faktiskt arbetat i en av Läkare Utan Gränsers insatser här i Uganda för flyktingar från just Kongo-Kinshasa. De hade ingenstans att ta vägen, och vi öppnade ett sjukhus. Det känns bra att se att Läkare Utan Gränser tar emot och accepterar dem. Jag blir ledsen av att se hur de har det och kan förstå deras situation – människor som inte gått igenom samma sak kan aldrig riktigt det. Jag är verkligen glad för det stöd vi kan ge.

När jag åker på uppdrag med Läkare Utan Gränser är min familj stolta, även om de också saknar mig. Om jag är hemma en alltför lång period frågar de vad som står på – ska jag inte åka på uppdrag snart? Efter allt jag berättat om jobbet tror jag att mina barn vill arbeta för Läkare Utan Gränser i framtiden!

Det bästa med mitt jobb är att känna att vi finns där för människor som behöver det. Jag ser människor som lider och att de får hjälp av oss, sjuka som får behandling och blir friska. Och vi åker dit andra inte tar sig.

Man som står rakryggad framför kameran med en Läkare Utan Gränser väst.
Bonnet Kamate K.

Att bygga ett ebolacenter under ett pågående utbrott är svårt, men att bidra till det är enkelt. Ge en gåva för att fortsätta rädda liv. I Uganda, och på andra platser i världen där vi behövs.

Stöd vårt livräddande arbete
Ge en gåva

Ovanlig virusvariant bakom årets utbrott

Ebola är en virussjukdom som upptäcktes 1976 men blev känd för många kring 2014-2016 på grund av det hittills största och dödligaste utbrottet som då drabbade Guinea, Liberia och Sierra Leone. Än i dag påverkas sjukvården här av att så många vårdutbildade dog.

De första symptomen liknar många andra virusinfektioner med bland annat feber, trötthet och värk – men följs av kräkningar, lever- och njursvikt och i en del fall både inre och yttre blödningar. Viruset sprids via kroppsvätskor. Mellan 25 och 90 procent av de som smittats i ett utbrott dör i sjukdomen.

Det finns sex olika varianter av ebola och de senaste tio åren har en som kallas Zairevarianten varit i princip helt dominerande. För denna har det utvecklats vaccin och behandlingsmetoder. Den ovanliga Sudanvarianten, som ligger bakom utbrottet i Uganda 2022, har inte observerats sedan 2012. Det pågår studier för att ta fram ett vaccin.