Hoppa till huvudinnehåll

Försummade året runt-plågor

En illustration av en denguemygga
Foto: Sara Olausson
Aedes aegypti-myggan sprider den försummade sjukdomen denguefeber.
Stöd vårt livräddande arbete
Ge en gåva

Skinnbagge

En illustrerad skinnbagge
"Vi bodde i ett lerhus och sov i träsängar. Det var där jag blev biten. Det märks inte direkt. Det tar 25 år för symptomen att komma."
- José Pedro, Brasilien

José Pedro från Brasilien blev smittad av chagas sjukdom när han som barn blev biten av en till synes ofarlig skinnbagge. Med skinnbaggens bett överfördes parasiten Trypanosoma cruzei till Josés blod där sjukdomen utvecklades.

Just därför att många lever med chagas länge helt utan symptom brukar sjukdomen kallas för den osynliga sjukdomen. Men osynlig är inte samma sak som ofarlig. Cirka 30 procent av de som drabbas utvecklar svåra obotliga skador på bland annat hjärta och nervsystem som styr motoriken till mag- och tarmkanalen. I många fall leder detta till döden.

Chagas är som mest utbredd i fattiga områden i Syd- och Centralamerika. Det finns behandling men medicinerna kan ge svåra biverkningar. Läkare Utan Gränser jobbar både med vård av patienter och med påverkansarbete för att få forskningsvärlden att lägga mer resurser på framtagning av nya läkemedel mot chagas sjukdom. 

Sandfluga

Illustration av en sandfluga
"Jag fick också ett sår som Aminas förra året, säger Aminas pappa Raheem. Såret läkte men nu har jag ett ärr i ansiktet."
- Amina, Pakistan

Amina är två år och bor i staden Quetta i Pakistan. På sin kind har hon ett stort vitt bandage under vilket ett otäckt, varigt sår gömmer sig. Sjukdomen hon lider av heter kutan leishmaniasis och boven i dramat är en väldigt liten filur: en sandfluga. Den två till tre millimeter stora flugan som Amina blev biten av bar på leishmaniaparasiten som är det som orsakat hennes hudinfektion.

I Pakistan ger Läkare Utan Gränser vård till patienter med kutan leishmaniasis i regionerna Khyber Pakhtunkhwa och Balochistan där sjukdomen är vanligt förekommande, framför allt bland fattiga. Sjukdomen går att behandla med hjälp av injektioner som patienten får under fyra till sex veckor. Men medicinen är dyr och svår att få tag på.

Mygga

Illustration på malariamygga
"Jag har väldigt ont i nästan hela kroppen. När jag sover känner jag först som värme i mina fötter och mitt skrev. Sen förflyttar sig smärtan till magen och hjärtat."
- Armando Muheva, Mozambique

Att myggan är världens farligaste djur har du säkert hört förr. Men känner du till sjukdomen elefantiasis som oftast sprids via samma släkte av mygga, anopheles, som malaria?

Sjukdomen, som officiellt heter filariainfektion, orsakar stort lidande, bland annat i provinsen Nampula i Mocambique där 81-åriga Armando Muheva bor.

Elefantiasis orsakas av en parasit, en rundmask, som överförs till människor via myggor. Parasiten angriper lymfkärlen vilket kan få hud och vävnader att förtjockas så att kroppsdelar antar extrema proportioner. 

I provinsen där Armando Muheva bor arbetar Läkare Utan Gränser tillsammans med hälso- och sjukvårdsmyndigheten för att vårda patienter med försummade tropiska sjukdomar, bland annat elefantiasis. Tack vare det har Armando fått mer information om sin sjukdom och vet nu vad han kan göra för att lindra smärtan. Han står även på väntelistan för operation. 

Krypen kryper närmare


Klimatförändringarna ändrar spridningsmönstret av försummade tropiska sjukdomar och leder till fler utbrott, även på nya platser. Beräkningar visar till exempel att runt 60 procent av världens befolkning kan löpa risk att drabbas av denguefeber, som sprids via myggor, till 2080.
 

Var med i kampen mot försummade sjukdomar
Skriv under vår namninsamling