År 2018* fanns vi på plats i många av världens värsta krishärdar. I väpnade konflikter, vid sjukdomsutbrott och naturkatastrofer hade våra drygt 45 000 medarbetare en avgörande betydelse för miljoner människors överlevnad och hälsa.
Under året arbetade Läkare Utan Gränser i 74 länder. Vi bistod med medicinskt och humanitärt stöd till människor i akut behov av livräddande vård. Från behandling av krigsskador allt närmare frontlinjerna i Jemen till responsen på ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa. Från att vårda kolerapatienter i Niger till att assistera människor på flykt undan våld i Centralafrikanska republiken och Centralamerika.
* Sidan kommer att uppdateras så fort materialet från 2019 är sammanställt och granskat.


Våra grundprinciper
Läkare Utan Gränser är en medicinsk, humanitär organisation som räddar liv och lindrar nöd där vi behövs mest. Vi bistår människor som drabbats av väpnade konflikter, epidemier och naturkatastrofer. Vårt arbete genomsyras av medicinsk etik och principerna om opartiskhet, oberoende och neutralitet.
OPARTISKA. Vi ger vård till dem som behöver det mest. Oavsett vilket land de kommer ifrån, vilken sida av en konflikt de står på, eller vilken religion och politisk åsikt de har.
NEUTRALA. Vi tar inte ställning i väpnade konflikter och gör inga insatser för att en regering eller stridande part kräver det. Vår neutralitet är vårt skydd.
OBEROENDE. Vi tar inte hänsyn till politiska, ekonomiska eller religiösa intressen. Vi strävar efter att kunna nå utsatta människor utan förbehåll och att direkt kontrollera den hjälp vi ger.
Läkare Utan Gränser i Sverige
Läkare Utan Gränser har funnits i Sverige sedan 1993. Vi bidrar till den internationella verksamheten genom att rekrytera fältpersonal, samla in pengar och genom påverkans- och kommunikationsarbete berätta om situationen för de människor som vi möter i fältprojekten. För att stärka verksamheten i fält har den svenska sektionen också en enhet som genomför utvärderingar och en enhet som arbetar med innovation. Läs mer om innovationsenhetens arbete här.
År 2018 uppgick våra insamlade medel i Sverige till 519 miljoner kronor och totalt bidrog 264 712 givare till vårt arbete. Tillsammans var det ert stöd som gjorde att vi kunde vara på plats och ge våra patienter den vård de behövde.
Tack för er livräddande insats!

Läkare Utan Gränser - i siffror
- Under 2018 uppgick svenska Läkare Utan Gränsers intäkter till totalt 519 miljoner kronor. Tillsammans bidrog totalt 264 712 givare till vårt arbete.
- Av dessa var 122 000 månadsgivare som tillsammans donerade mer än 199 miljoner kronor. Med sitt regelbundna givande bidrar de till stabilitet och förutsägbarhet, vilket medför minskade administrativa kostnader.
- Det totala beloppet donerat av privatpersoner var 439,5 miljoner kronor. Postkodlotteriet bidrog med 28 miljoner kronor i årligt basstöd och Radiohjälpen stöttade oss med totalt 2,9 miljoner kronor. Gåvor från företag uppgick till totalt 24 miljoner kronor och gåvor från externa fonder och stiftelser var totalt 24,1 miljoner kronor.
-
Totalt hade svenska Läkare Utan Gränser 124 fältarbetare, varav 57 procent var medicinsk personal, ute på sammanlagt 156 uppdrag i 38 länder. Under 2018 rekryterade vi 42 nya fältarbetare.
-
Påverkansarbetet i Sverige fokuserade bland annat på frågan om humanitärt tillträde i Jemen och Syrien och på situationen i Myanmar, Kongo-Kinshasa och Centralafrikanska republiken. Ett annat fokusområde var arbetet för ökad tillgång till aborter samt tillgången till behandling mot hiv och tuberkulos.
Vill du vara med och bidra till Läkare Utan Gränsers fortsatta arbete? Bli månadsgivare här.


Årsredovisning 2018
Läkare Utan Gränsers arbete i världen
Förra året valde över sex miljoner givare världen över att ställa sig bakom och stötta vårt arbete. Det här är exempel på saker som vi – gemensamt – kunde åstadkomma 2018.

Ett spädbarn övervakas pga. andningssvårigheter på en pediatrisk avdelning på ett sjukhus i Zahle, Libanon. FOTO: FLORIAN SERIEX
Året i siffror
patientbesök
malariabehandlingar
assisterade förlossningar,
inklusive kejsarsnitt
utförda större kirurgiska ingrepp
barn vårdade för grav
akut undernäring
Året i siffror - fortsättning
genomförda konsultationer för psykisk ohälsa
personer vaccinerade mot mässling
personer på hiv-behandling
personer behandlade
för kolera
inlagda patienter
Våra största projekt 2018


En bild säger mer än tusen ord
Här arbetar vi
Vår personal
Globalt ligger Läkare Utan Gränsers styrka i våra medarbetare, från vår hälso- och sjukvårdspersonal till logistiker och administratörer. Majoriteten av dessa är lokalanställda i länderna där vi arbetar. År 2018 utgjorde de lokalanställda 84 procent (39 519 personer) av vår personalstyrka. 8 procent (3 824 personer) utgjordes av internationell personal, och den resterande andelen (3 974 personer) var kontorsanställda.
Från Sverige skickades förra året 124 fältarbetare på sammanlagt 156 uppdrag. Uppdragen genomfördes i totalt 38 länder, och mer än hälften var förlagda i följande sex länder: Bangladesh, Sydsudan, Kongo-Kinshasa, Afghanistan, Nigeria och Centralafrikanska republiken.
Fördelningen mellan olika yrkeskategorier bland de svenska fältarbetarna var: 57 procent medicinsk personal (läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, psykologer, biomedicinska analytiker) och 43 procent icke medicinsk personal (logistiker, vatten- och sanitetsexperter, ekonomer, personaladministratörer, kulturmedlare och tolkar).
Berättelser från svenska fältarbetare

Vår internationella verksamhetsberättelse
Varför gör vi undersökningar?
Har du fått ett e-postmeddelande med ämnesraden ”Tyck till om Läkare Utan Gränser”?
Det är en undersökning som vi skickar till dig och andra givare för att utvecklas till det bättre. Det är värdefullt för oss att veta hur ni upplever er kontakt med oss - vad vi gör bra och vad vi kan bli bättre på. Exempelvis framgår det väldigt tydligt i undersökningen att många av våra givare vill ha bättre återkoppling på hur pengarna används, och vill att en större andel av pengarna går till arbetet i fält. Vi tolkar det som att vi behöver vara ännu mer tydliga med varför vi gör det vi gör, ge återkoppling till våra givare och hela tiden vara transparenta. Ett resultat av detta är denna sida som är en kortare version av vår aktivitetsrapport och årsredovisning, det är din givarrapport.
Tack för att du hjälper oss med detta och gör vårt arbete i fält möjligt.
Undersökningen görs helt pro bono och därför vill vi rikta ett stort tack till MarketDirection som samarbetar med oss och skickar ut undersökningen.
Stort tack!
Till alla givare som står bakom oss. I varje insats, i varje påbörjat projekt, för varje patient.