Hoppa till huvudinnehåll

Det här gjorde vi tillsammans!

En sida för dig som var en del av vårt arbete 2019
Tack för att du är med oss!


Den här sidan är tillägnad dig som skänkt en eller flera gåvor till vårt arbete under 2019. Här vill jag och mina kollegor berätta om hur vi tillsammans med dig funnits på plats för hundratusentals människor i akut behov av sjukvård. 

Min förhoppning är att du lämnas med insikten om att du är en betydelsefull del av Läkare Utan Gränser. För vi är inte bara kirurger, logistiker och sjuksköterskor. Vi är också ekonomer, städare, administratörer och zoologer. 

Så låt oss börja! 

Oliver Schulz, generalsekreterare för svenska Läkare Utan Gränser
"Vi är en organisation som gång på gång visar att vi kan agera snabbt när allt ställs på ända. Det ligger i vårt DNA, och det fungerar tack vare dig och andra som du."
- Oliver Schulz, Generalsekreterare Läkare Utan Gränser

En hälsning till dig

När jag skriver de här raderna har en pandemi skakat om din, min och alla våra patienters vardag. Tillsammans kämpar vi för att begränsa smittan, vårda sjuka och hålla igång våra ordinarie projekt. 2020 är långt ifrån över och mycket återstår att göra. Låt oss nu backa bandet till 2019 för att kika närmare på vad du var med och gjorde möjligt. 

År 2019 började - och slutade med översvämningar. I mars lämnade cyklonen Idai södra Afrikas östkust i spillror och i slutet av året var det östra Sydsudans tur. Båda gångerna fanns vi redan på plats och kunde starta insatser omedelbart. Vid sidan av naturkatastrofer fortsatte våra fältarbetare bland annat att förlösa barn, vaccinera och ge akutvård till människor i Jemen, Venezuela, Centralafrikanska republiken och andra krisdrabbade länder. Alla arbetade outtröttligt mot ett gemensamt mål - att rädda så många liv som möjligt. 

Gåvorna från dig och andra som du har räckt till att vaccinera barn mot mässling i Kongo-Kinshasa, ge sjukvård till människor på flykt undan stridigheterna i nordöstra Syrien - och så otroligt mycket mer.

Varmt tack för att du har stått vid vår sida!

 

Med gåvor från dig och andra..

...fanns vi på plats i 72 länder med drygt 65 000 anställda
…gjorde vi 10,3 miljoner patientundersökningar
…assisterade vi vid 329 900 förlossningar
...behandlade vi 2,6 miljoner fall av malaria
…vaccinerade vi
1,3 miljoner personer
mot mässling

Det här samlade vi in 2019

  • 620,6 livräddande miljoner skänktes av dig och drygt 256 000 andra givare.
  • 117 000 av er bidrog till vårt arbete genom att vara månadsgivare. Enbart månadsgivarna samlade in fantastiska 193 miljoner kronor.
  • Företag skänkte 28,3 miljoner kronor och externa fonder och stiftelser 54,5 miljoner kronor. 
  • Under slutet av 2019 matchade Akelius Foundation alla gåvor. Mellan 1 november 2019 och 5 januari 2020 pågick insamlingen som resulterade i en matchning på 160 miljoner kronor.
  •  Över hela världen samlade vi in mer än 16,9 miljarder kronor från 6,5 miljoner givare!
Insamlingssiffror 2019

Varför har vi administrativa kostnader? 
Administrativa kostnader är nödvändiga för att vi ska kunna bedriva en professionell verksamhet och säkerställa att våra patienter har tillgång till medicinsk vård av hög kvalitet. Våra administrativa kostnader innefattar ekonomiadministration som bland annat kontroll och revision av verksamheten.

 
Varför behövs insamlingskostnader?
Vi väger kontinuerligt utgifterna mot den nytta insamlingskommunikationen kan göra. I dagsläget är våra utskick lönsamma. Många är så lyckade att varje satsad krona genererar åtta nya – pengar som kan göra stor skillnad för våra patienter. År 2019 genererade våra insamlingsbrev över 69 miljoner kronor.

 

Här arbetade vi 2019

 

  • Antal länder: 72
  • Anställda: 65 000 personer från över 150 länder. Omkring 80% var lokalt anställda.
  • Varav svenska fältarbetare: 131. Hälften utgjordes av medicinsk personal och hälften av icke-medicinsk personal, till exempel logistiker och vatten- och sanitetsexperter. 

 

P.S. Klicka på pilarna i kartan och sedan landets namn för att läsa mer om vad vi arbetar med just där!

Nu fortsätter vårt arbete tillsammans!

Jag hoppas att den här sidan gav dig en djupare förståelse för vad du har varit med och möjliggjort. Det är för våra patienter vi finns till och det är för de allra mest sårbara som vi tillsammans med dig fortsätter att kämpa. 

Har du frågor eller tankar om vårt arbete? Mejla gärna mina kollegor direkt på givarservice@lakareutangranser.se.