Hoppa till huvudinnehåll

Jobba utomlands som läkare

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Läkaren Alejandra Capril undersöker ett barn på Boost-sjukhuset i Afghanistan.

Läkaren Alejandra Capril undersöker ett barn på Boost-sjukhuset i Afghanistan. 

Att arbeta utomlands som läkare i fält är omväxlande och utmanande. Läkararbetet innebär till stor del planering, genomförande och utvärdering av medicinska program, samt handledning. 

Arbetsuppgifterna för läkare i fält är varierande. Större delen av jobbet som våra läkare utomlands genomför består av handledning och utbildning av lokal medicinsk personal, planering och genomförande av medicinska program, beställning av läkemedel och medicinskt material, genomförande av epidemiologiska undersökningar samt utvärdering och redovisning av medicinska aktiviteter.

I projekt där vi är ansvariga för lokalbefolkningens hälso- och sjukvård, till exempel i flyktingläger, kan en stor del av läkaruppdraget bestå av kliniskt kurativt arbete. I projekt där vi stödjer existerande nationella sjukvårdsinrättnigar är arbetet för våra läkare ibland kliniskt.

KRAV för att arbeta som läkare i fält

  • Läkarexamen
  • Läkarlegitimation
  • Utbildning i hälsovård i fattiga länder (ombesörjes av Läkare Utan Gränser för den som blir antagen som fältarbetare)

Vi söker främst läkare med goda franskakunskaper. Engelsktalande kandidater är självklart välkomna att söka, men den läkare som talar franska på en nivå som gör det möjligt att arbeta i länder som Kongo-Kinshasa, Tchad eller Centralafrikanska republiken är mer trolig att bli antagen. Språkkunskaper i arabiska och farsi är också eftertraktade.

Våra generella krav för att arbeta som fältarbetare hittar du här

ST-TJÄNSTGÖRING utomlands

En legitimerad läkare som vill nå specialistkompetens ska genomgå specialiserings-tjänstgöring (ST) under minst fem år. Tjänstgöringen ska ske under handledning. Det är verksamhetschefen som i samråd med handledaren beslutar om ST-läkaren uppnått målbeskrivningen.

I motsats till AT behöver ST inte göras i ett block. Det betyder att ST-läkaren har möjlighet att räkna in olika anställningar i sin ST, förutsatt att anställningen varit som legitimerad läkare, att arbetsuppgifterna utförts under handledning och att läkararbetets innehåll överensstämmer med målen i målbeskrivningen. Tjänstgöringen för ST-läkaren kan även ske utomlands om det beviljas av verksamhetschefen.

Läkarförbundet har sammanställt ett dokument med tips till läkare som ska arbeta utomlands före eller under ST-tjänstgöring.

Vill du jobba som läkare på våra projekt utomlands?

Vi söker alltid efter läkare som vill åka ut på längre och kortare uppdrag. Är du nyfiken att veta mer om vad en läkare som arbetar för oss utomlands gör är du välkommen till någon av våra informationskvällar. Tror du att du är rätt person att jobba som läkare för oss - gör vårt test och se om fältarbete som läkare passar dig!

Livet som läkare utomlands

Varje utlandsuppdrag är unikt. Möt några av våra läkare som arbetat i fält på olika platser utomlands. 

Läs läkaren Thomas Silfverbergs blogg om livet som läkare i Kongo-Kinshasa och Madagaskar.

Läkaren Henrik Lambert berättar om sitt arbete i Jordanien:

Läkaren Jessica Svefors berättar om sitt uppdrag i Niger:

Läkaren Katja Wallander berättar om sitt arbete: