Hoppa till huvudinnehåll

10 000-TALS FAST I DEIR AZZOUR

Publicerad 13 december 2012

10 000-tals personer är fast i Deir Azzour, östra Syrien, på grund av tunga strider och bombattacker. Nu krävs omedelbara internationella medicinska hjälpinsatser för att hjälpa alla skadade och sjuka som behöver vård.

I slutet av november besökte några av våra medarbetare provinsen Deir Azzour för att utvärdera de medicinska behoven. Det omfattande våldet gjorde det för riskabelt att ta sig in i själva staden Deir Azzour, men enligt lokalbefolkningens rapporter är 10 000-tals människor instängda i staden och som dagligen utsätts för bombningar och attacker.
 
– Det finns endast ett provisoriskt sjukhus i staden där fyra helt utmattade läkare har arbetat dygnet runt i sex månader, säger vår medarbetare Patrick Wieland, nyss hemkommen från Syrien.

Brist på mediciner

Det är framför allt de fattiga och äldre i Deir Azoud som inte har kunnat fly staden och nu är extremt utsatta. Flygbombningar och krypskyttar gör det mycket svårt att evakuera patienter som ligger på bår, men läkarna på sjukhuset fortsätter att behandla sårade dygnet runt. Det råder dock stor brist på medicinska förnödenheter, trots stöd från en syrisk läkarorganisation.
 
Under resan i Syrien besökte vårt team flera offentliga och privata sjukhus inom en 50 kilometers radie från staden Deir Azzour. Trots att det är väldigt svårt bedriva kirurgi och akutvård på grund av konflikten så hade ett av sjukhusen vi besökte över 300 sårade patienter på en vecka. 40 av de sårade transporterades över 40 mil till Turkiet, i hopp om att de där skulle få bättre sjukvård.

Hjälpinsatser måste respekteras

Vi uppmanar nu, i enlighet med internationell humanitär lag, till att de sårade och sjuka ska evakueras från staden Deir Azzour till säkrare områden. Vi vädjar även till den syriska regimen att tillåta internationella och opartiska medicinska hjälpinsatser i landet och ber om att dessa insatser ska respekteras av alla stridande parter.
 
Trots de omfattande hjälpbehoven i området, har syriska myndigheterna inte godkänt internationella medicinska hjälpinsatser i området. Vi gör därför allt vi kan för att öka vår närvaro och vårt stöd genom nätverk av syriska läkare i Deir Azzour-regionen och på andra håll i landet.
 
Läkare Utan Gränsers team arbetar i tre sjukhus i norra och nordvästra Syrien i områden som kontrolleras av väpnade oppositionsgrupper. Där bistår vi med akutsjukvård, inklusive kirurgi, samt övrig vård. Sedan i slutet av juni 2012 har vår personal behandlat mer än 2 500 patienter och utfört mer än 550 kirurgiska ingrepp.
 
Vi arbetar även med att hjälpa syriska flyktingar i grannländerna Jordanien, Libanon och Irak.

Relaterade nyheter

De två sista fungerande ambulanserna i stadsdelen Al-Marj i östra Ghouta, Syrien, förstördes i en attack den femte december.
Syrien

Hundratals döda och skadade i östra Ghouta

De upptrappade bombningarna i det oppositionskontrollerade östra Ghouta i Syrien  har dödat hundratals människor bara de tre senaste dagarna.

Fler än 200 000 människor har tvingats fly nordvästra Syrien.
Syrien

En resa genom döden

"Vi reste med bara de kläder vi hade på oss. Nu är allt smutsigt. När vi tvättar måste barnen vara nakna, i kylan. Jag hoppas vi kan åka hem snart.”
- Um Sultan, en 60-årig kvinna på flykt i Syrien.  

Intensiva bombningar i nordvästra Syrien har tvingat tiotusentals familjer på flykt.
Syrien

Flera döda i attack mot sjukhus i Syrien

Ett sjukhus i norra Syrien som stöds av Läkare Utan Gränser attackerades under måndagen i två flygräder. Enligt sjukhuschefen har åtminstone fem människor dödats, varav ett barn. 

Barn som flytt de intensiva bombningar som pågår i nordvästra Syrien.
Syrien

Tiotusentals kämpar för sin överlevnad i Syrien

Intensiva bombningar i nordvästra Syrien har tvingat tiotusentals familjer på flykt sedan mitten av december. Det är en av de största flyktvågorna sedan kriget började för sju år sedan.