Våld och etniska motsättningar har drabbat delstaten Rakhine i Myanmar och tusentals patienter har skurits av från livsviktig sjukvård. Våra team hindras från att nå befolkningen som drabbats av våldet och vi har tvingats avbryta delar av vår verksamhet efter hot.
I samarbete med myndigheter samt internationella och nationella humanitära organisationer, har vi gjort en bedömning av de medicinska behoven i Rakhine och delat ut förnödenheter till människor som fördrivits efter våldsamheter i staden Sittwe med omgivning.
Chockerande beteende
De pågående våldsamheterna, specifikt riktade mot organisationer som Läkare Utan Gränser, gör det allt svårare att stödja hälsoministeriet med att driva de redan överbelastade klinikerna i området.
– Det är chockerande att vi hindras från att arbeta och blir hotade när vi vill ge hjälp till behövande. Det leder till att tiotusentals människor står utan hälsovård, säger Joe Belliveau, operationellt ansvarig på Läkare Utan Gränser.
Även våra långsiktiga aktiviteter i Rakhine är avbrutna. Till exempel har vi, efter protester, tvingats skjuta fram den planerade öppningen av en ny vårdcentral för primärvård och hiv/aidsbehandling i Sittwe.
Malariapatienters hälsa hotad
Våra patienter kommer från i Rakhine med omnejd kommer från alla etniska och religiösa grupper i området. Men efter våldsutbrottet i juni har vi tvingats dra ned på vår verksamhet på grund av hot och våld.
I över 20 år har vi drivit ett av våra största medicinska projekt i Rakhine i Myanmar. Sedan 2005 har mer än en miljon människor behandlats för malaria, tuberkulos och hiv/aids och fått primär- och mödrahälsovård. Om tillgången till livräddande malariamediciner på landsortskliniker i Kyauk Taw, Minbya och Paletwa försämras nu – inför den annalkande högsäsongen för malaria – kommer antalet obehandlade malariafall snabbt att öka.
Det är nödvändigt att alla människor i delstaten Rakhine får tillgång till den vård som de behöver. Vi uppmanar nu till att få obehindrat tillträde till området och att vår medicinska verksamhet respekteras.
Läkare Utan Gränser har arbetat i delstaten Rakhine i Myanmar sedan 1994 med primärvård, med särskild tonvikt på reproduktiv hälsa, malaria, hiv/aids och tuberkulos. Vi arbetar även med att ge livräddande antiretroviral behandling till över 600 hivpositiva patienter. I delstaten Rakhine har vi runt 300 anställda som på grund av situationen för närvarande är förhindrade att arbeta.
