Hoppa till huvudinnehåll

100 000 syriska flyktingar fast vid gränsen till Turkiet

Publicerad 18 april 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Personal på sjukhuset i Azaz, Aleppo, norra Syrien, behandlar en patients sår.

Personal på Läkare Utan Gränsers sjukhus i Azaz, Aleppo, norra Syrien, behandlar en patients sår. 

En patient tas in på vårt sjukhus i Azaz, Aleppo, norra Syrien.

En patient tas in på Läkare Utan Gränsers sjukhus i Azaz, Aleppo, norra Syrien. 

Över 100 000 människor är fast i Azazdistriket i Aleppoprovinsen i norra Syrien. De befinner sig nu bara sju kilometer ifrån striderna och är instängda mellan olika frontlinjer, kurdiskt kontrollerade områden och den turkiska gränsen. EU:s och Turkiets flyktingpolitik borde prioritera dessa människors skyddsbehov.

Bara under förra veckan anlände 35 000 internflyktingar till området. En del hade varit tvungna att fly från de flyktingläger de tidigare befann sig i när den Islamiska staten (IS) tog kontroll över lägren. Andra flydde eftersom frontlinjen kom närmare och närmare deras hem.

Flyktingarna i Azazdistriktet kan inte ta sig till Turkiet, eftersom den syrisk-turkiska gränsen har varit stängd det senaste året. Bara svårt sjuka syrier samt några humanitära hjälparbetare med specialtillstånd har fått passera den.

Sjukhus i Azaz fortfarande öppet

De senaste striderna har lett till att flera sjukvårdsinrättningar har behövt stänga eftersom personalen har flytt. Läkare Utan Gränsers eget sjukhus med runt 50 bäddar i Azazdistriktet är fortfarande öppet och fokuserar på akut sjukvård.

– Ännu en gång ser vi att tiotusentals människor är på flykt, men de kan knappt söka skydd någonstans. De är fast i en brutal och blodig konflikt, säger Läkare Utan Gränsers landansvarige Muskilda Zancada.

– Vår personal jobbar under förhållanden som inte går att föreställa sig. I nuläget måste vi prioritera de akuta fallen på sjukhuset. Bara i förra veckan kom 700 patienter, 24 av dem med krigsskador.

Utöver det bistod personalen vid åtta förlossningar under samma vecka och har delat ut förnödenheter till runt 3 400 flyktingar i Azazdistriktet.

oacceptablet skicka tillbaka syrier till turkiet

Vi anser att det är en grym motsägelse mellan situationen i norra Syrien och EU:s beslut när det gäller syriska flyktingar.

– Det är oacceptabelt att EU fokuserade på hur man kan skicka tillbaka syriska flyktingar till Turkiet, i stället för att ge dem som befinner sig vid den syrisk-turkiska gränsen skydd och trygghet, säger Pablo Marco, verksamhetschef för Läkare Utan Gränser i Mellanöstern.

Vi uppmanar EU och Turkiet att samarbeta för att hitta en mänsklig lösning på denna nödsituation, en lösning som säkerställer att människor som flyr för sina liv garanteras skydd.

– EU och Turkiet måste i dag mer än någonsin se till människors att människor har rätt att fly från detta brutala krig, säger Pablo Marco. 

Relaterade nyheter

Fler än 200 000 människor har tvingats fly nordvästra Syrien.
Syrien

En resa genom döden

"Vi reste med bara de kläder vi hade på oss. Nu är allt smutsigt. När vi tvättar måste barnen vara nakna, i kylan. Jag hoppas vi kan åka hem snart.”
- Um Sultan, en 60-årig kvinna på flykt i Syrien.  

Intensiva bombningar i nordvästra Syrien har tvingat tiotusentals familjer på flykt.
Syrien

Flera döda i attack mot sjukhus i Syrien

Ett sjukhus i norra Syrien som stöds av Läkare Utan Gränser attackerades under måndagen i två flygräder. Enligt sjukhuschefen har åtminstone fem människor dödats, varav ett barn. 

Barn som flytt de intensiva bombningar som pågår i nordvästra Syrien.
Syrien

Tiotusentals kämpar för sin överlevnad i Syrien

Intensiva bombningar i nordvästra Syrien har tvingat tiotusentals familjer på flykt sedan mitten av december. Det är en av de största flyktvågorna sedan kriget började för sju år sedan.

Kvinnor i ett fångläger för flyktingar och migranter i Tripoli, Libyen.
Glömda kriser

Det humanitära året – bortom rubrikerna

DEBATT | Under 2017 riktades mediernas strålkastarljus mot flera av världens mest akuta humanitära kriser. Men stunden i rampljuset är ofta kort. Dessutom är det ofta bara en eller ett par dimensioner av en kris som når fram till rubrikerna.