Hoppa till huvudinnehåll

100 000 syriska flyktingar fast vid gränsen till Turkiet

Publicerad 18 april 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Personal på sjukhuset i Azaz, Aleppo, norra Syrien, behandlar en patients sår.

Personal på Läkare Utan Gränsers sjukhus i Azaz, Aleppo, norra Syrien, behandlar en patients sår. 

En patient tas in på vårt sjukhus i Azaz, Aleppo, norra Syrien.

En patient tas in på Läkare Utan Gränsers sjukhus i Azaz, Aleppo, norra Syrien. 

Över 100 000 människor är fast i Azazdistriket i Aleppoprovinsen i norra Syrien. De befinner sig nu bara sju kilometer ifrån striderna och är instängda mellan olika frontlinjer, kurdiskt kontrollerade områden och den turkiska gränsen. EU:s och Turkiets flyktingpolitik borde prioritera dessa människors skyddsbehov.

Bara under förra veckan anlände 35 000 internflyktingar till området. En del hade varit tvungna att fly från de flyktingläger de tidigare befann sig i när den Islamiska staten (IS) tog kontroll över lägren. Andra flydde eftersom frontlinjen kom närmare och närmare deras hem.

Flyktingarna i Azazdistriktet kan inte ta sig till Turkiet, eftersom den syrisk-turkiska gränsen har varit stängd det senaste året. Bara svårt sjuka syrier samt några humanitära hjälparbetare med specialtillstånd har fått passera den.

Sjukhus i Azaz fortfarande öppet

De senaste striderna har lett till att flera sjukvårdsinrättningar har behövt stänga eftersom personalen har flytt. Läkare Utan Gränsers eget sjukhus med runt 50 bäddar i Azazdistriktet är fortfarande öppet och fokuserar på akut sjukvård.

– Ännu en gång ser vi att tiotusentals människor är på flykt, men de kan knappt söka skydd någonstans. De är fast i en brutal och blodig konflikt, säger Läkare Utan Gränsers landansvarige Muskilda Zancada.

– Vår personal jobbar under förhållanden som inte går att föreställa sig. I nuläget måste vi prioritera de akuta fallen på sjukhuset. Bara i förra veckan kom 700 patienter, 24 av dem med krigsskador.

Utöver det bistod personalen vid åtta förlossningar under samma vecka och har delat ut förnödenheter till runt 3 400 flyktingar i Azazdistriktet.

oacceptablet skicka tillbaka syrier till turkiet

Vi anser att det är en grym motsägelse mellan situationen i norra Syrien och EU:s beslut när det gäller syriska flyktingar.

– Det är oacceptabelt att EU fokuserade på hur man kan skicka tillbaka syriska flyktingar till Turkiet, i stället för att ge dem som befinner sig vid den syrisk-turkiska gränsen skydd och trygghet, säger Pablo Marco, verksamhetschef för Läkare Utan Gränser i Mellanöstern.

Vi uppmanar EU och Turkiet att samarbeta för att hitta en mänsklig lösning på denna nödsituation, en lösning som säkerställer att människor som flyr för sina liv garanteras skydd.

– EU och Turkiet måste i dag mer än någonsin se till människors att människor har rätt att fly från detta brutala krig, säger Pablo Marco. 

Relaterade nyheter

En ambulans som förstörts i bombattacken mot sjukhuset Hama Central/Sham, Syrien.
Syrien

Stridande parter måste sluta bomba sjukhus i Syrien

Sjukhuset Hama Central/Sham, som vi stödjer, utsattes i tisdags för ett bombanfall och tvingades ur drift. Nu står människor utan alternativ till livräddande sjukvård när de behöver den som mest. Vi kräver att alla stridande parter slutar bomba sjukhus. 

En operationssal på Tal Abyad-sjukhuset i Syrien strax söder om den turkiska gränsen.
Syrien

Det tysta kriget

"I vissa delar av Syrien kan du se och höra kriget. Andra områden är tysta, det finns inga ljud som vittnar om det pågående kriget. Men lidandet är fortfarande stort och traumatiska händelser sker dagligen."
– Diala Ghassan, som besökt Tal Abyad-sjukhuset i Syrien.

Ambulans utanför sjukhuset i Tal Abyad, Syrien.
Syrien

Skadade syrier får inte sjukvård i Raqqa

Striderna kring den syriska staden Raqqa leder till att sjuka och skadade har mycket svårt att få akut livräddande sjukvård. Det är nästan omöjligt för människor att fly ut ur staden. Många krigsskador blir allvarligt infekterade och människor dör innan de får vård.

Våra team finns på plats i Menbij-lägret för att bistå syriska internflyktingar.
Syrien

Flygattacker eller minfält – det enda Raqqas invånare har att välja på

Striderna fortsätter i den syriska staden Raqqa. Befolkningen måste nu ta ställning till om de ska stanna kvar trots bomberna som faller eller om de ska försöka fly genom aktiva frontlinjer och minfält.