Hoppa till huvudinnehåll

100 000 i akut behov av sjukvård

Publicerad 1 augusti 2013

Bildspel

Bildspel i fullskärm
En släkting hjälper en patient att ta sig till toaletten medan en annan patient, som blivit sårad i ögat, går förbi.

En släkting hjälper en patient att ta sig till toaletten medan en annan patient, som blivit sårad i ögat, går förbi.

Omkring 100 000 människor är fortfarande utan tillgång till sjukvård, tre veckor efter att den senaste vågen av flyktingar tagit sig ut i bushen, på flykt undan våldsamheter i Piborprovinsen.

Det var i maj i år som människor i stora flyktingströmmar började ta sig från Piborregionen i delstaten Jonglei och ut i bushen. Människor flyr dels på grund av konflikter mellan olika grupper och dels på grund av den pågående och våldsamma konflikten mellan Sydsudans armé (SPLA) och milisgruppen David Yau Yau.

Vågar inte återvända

Våra medarbetare finns på plats och har kunnat nå fram med hjälp till en del av de människor som flytt ut i bushen.
– Sedan förra söndagen har vi kunnat ta emot mer än 700 patientbesök i bushen söder om Pibor. Framför allt behandlar vi luftvägsinfektioner, malaria och andra sjukdomar som uppkommer när människor tvingas leva i bushen så länge, säger vår akutsamordnare Katrin Kisswani.
– Många av våra patienter berättar att de fortfarande är allt för rädda för att kunna återvända till sina byar och städer – trots att levnadsförhållandena i bushen kraftigt försämrats i och med regnperioden, fortsätter hon.

Stigande antal patienter

En del av de människor som gömmer sig i bushen har börjat ta sig till vår klinik i Gumuruk.
– De kommer dit i stort sett utan någonting alls med sig. Just nu behandlar vi 100 patienter per dag och räknar med att antalet kommer att stiga. Sedan den 19 juli har ett fåtal – nästan uteslutande kvinnor och barn – kommit med skador och sår som är många dagar gamla, säger Katrin.
En del patienter bär också på mentala trauman. Kliniken i Gumuruk är för tillfället den enda fungerande hälsovårdsinrättningen i Piborregionen sedan Läkare Utan Gränsers sjukhus i staden Pibor utsattes för en riktad attack i maj.

Extremt oroande situation

De senaste dagarna har mer än 25 000 personer anlänt till byn Gumuruk från bushen för att söka hjälp. Fram tills nu har hjälporganisationer inte kunnat täcka de enorma behoven av hjälp.
Under de dagar som följde direkt på de senaste sammandrabbningarna mellan olika folkgrupper tog vi emot 248 patienter, varav 129 sårade, på sjukhuset i staden Bor. Sedan den 16 juli, då våldsamheterna började dra sig norrut, har vi tagit emot 21 sårade patienter på vårt sjukhus i Lankien.
Läkare Utan Gränser är extremt oroade över situationen – både för de tusentals människor som fortfarande håller sig gömda i bushen, och för dem som anländer till Gumuruk utan i stort sett någonting alls. Vi vädjar till alla parter att respektera och underlätta för humanitär hjälp till behövande i Jonglei.

Läkare Utan Gränser har arbetat i delstaten Jonglei sedan 1993. Vi tillhandahåller primär- och sekundärvård på våra kliniker i Pibor, Uror och Nyirol samt bistår med akutsjukvård när det behövs i samband med våldsamheter. Under 2012 tog vi emot 130 692 patientbesök i delstaten Jonglei.

Relaterade nyheter

Den lilla flickan som kom till kliniken i Sydsudan.
Sydsudan

Att hålla flickan vid liv

"En eftermiddag bärs en liten flicka på 1,8 kilo in på kliniken. Hon är en vecka gammal. Kvinnorna som kommer med barnet berättar att modern dött under hemförlossningen."
- Läkaren Marie Inhammar i Sydsudan.

Diabetessjuka Bagat Adshar testar sitt blodsocker på Agok-sjukhuset i Sydsudan.
Sydsudan

När insulinet tar slut tar livet slut

"För sjunde dagen i rad tvingas vi informera patienterna med diabetes som kommer för att hämta sitt insulin att det tyvärr inte kommit någon leverans än. Just nu är det krisläge för det finns inget insulin alls". Svenska läkaren Marie arbetar i Sydsudan.

Roslyn Brooks, läkare från Australien som arbetar på Läkare Utan Gränsers sjukhus i Lankien, Sydsudan
Sydsudan

Ett brev från Lankien

"Att undersöka halsen kan förvärra läget, så den första regeln är att aldrig försöka öppna barnets mun eller undersöka halsen."
- Roslyn Brooks, som arbetar som läkare i Sydsudan.

Lokalanställda Safari, Acheri, Pascal tillsammans med Marie i Sydsudan.
Sydsudan

Att göra skillnad på lång sikt

Det är tisdag eftermiddag och jag håller i en utbildning gällande återupplivnig av nyfödda. På britsen framför mig ligger en docka och all utrustning man behöver. Runt mig står fyra barnmorskeassistenter samlade.