Hoppa till huvudinnehåll

100 000 i akut behov av sjukvård

Publicerad 1 augusti 2013

Bildspel

Bildspel i fullskärm
En släkting hjälper en patient att ta sig till toaletten medan en annan patient, som blivit sårad i ögat, går förbi.

En släkting hjälper en patient att ta sig till toaletten medan en annan patient, som blivit sårad i ögat, går förbi.

Omkring 100 000 människor är fortfarande utan tillgång till sjukvård, tre veckor efter att den senaste vågen av flyktingar tagit sig ut i bushen, på flykt undan våldsamheter i Piborprovinsen.

Det var i maj i år som människor i stora flyktingströmmar började ta sig från Piborregionen i delstaten Jonglei och ut i bushen. Människor flyr dels på grund av konflikter mellan olika grupper och dels på grund av den pågående och våldsamma konflikten mellan Sydsudans armé (SPLA) och milisgruppen David Yau Yau.

Vågar inte återvända

Våra medarbetare finns på plats och har kunnat nå fram med hjälp till en del av de människor som flytt ut i bushen.
– Sedan förra söndagen har vi kunnat ta emot mer än 700 patientbesök i bushen söder om Pibor. Framför allt behandlar vi luftvägsinfektioner, malaria och andra sjukdomar som uppkommer när människor tvingas leva i bushen så länge, säger vår akutsamordnare Katrin Kisswani.
– Många av våra patienter berättar att de fortfarande är allt för rädda för att kunna återvända till sina byar och städer – trots att levnadsförhållandena i bushen kraftigt försämrats i och med regnperioden, fortsätter hon.

Stigande antal patienter

En del av de människor som gömmer sig i bushen har börjat ta sig till vår klinik i Gumuruk.
– De kommer dit i stort sett utan någonting alls med sig. Just nu behandlar vi 100 patienter per dag och räknar med att antalet kommer att stiga. Sedan den 19 juli har ett fåtal – nästan uteslutande kvinnor och barn – kommit med skador och sår som är många dagar gamla, säger Katrin.
En del patienter bär också på mentala trauman. Kliniken i Gumuruk är för tillfället den enda fungerande hälsovårdsinrättningen i Piborregionen sedan Läkare Utan Gränsers sjukhus i staden Pibor utsattes för en riktad attack i maj.

Extremt oroande situation

De senaste dagarna har mer än 25 000 personer anlänt till byn Gumuruk från bushen för att söka hjälp. Fram tills nu har hjälporganisationer inte kunnat täcka de enorma behoven av hjälp.
Under de dagar som följde direkt på de senaste sammandrabbningarna mellan olika folkgrupper tog vi emot 248 patienter, varav 129 sårade, på sjukhuset i staden Bor. Sedan den 16 juli, då våldsamheterna började dra sig norrut, har vi tagit emot 21 sårade patienter på vårt sjukhus i Lankien.
Läkare Utan Gränser är extremt oroade över situationen – både för de tusentals människor som fortfarande håller sig gömda i bushen, och för dem som anländer till Gumuruk utan i stort sett någonting alls. Vi vädjar till alla parter att respektera och underlätta för humanitär hjälp till behövande i Jonglei.

Läkare Utan Gränser har arbetat i delstaten Jonglei sedan 1993. Vi tillhandahåller primär- och sekundärvård på våra kliniker i Pibor, Uror och Nyirol samt bistår med akutsjukvård när det behövs i samband med våldsamheter. Under 2012 tog vi emot 130 692 patientbesök i delstaten Jonglei.

Relaterade nyheter

Det nya sjukhuset i Doro, Sydsudan.
Sydsudan

Att bygga ett sjukhus på tre månader

Vi arbetar ofta på avlägsna platser under extrema väderförhållanden där förutsättningarna är långt ifrån perfekta. Byggspecialisten Carlos Cortez berättar om ett nytt projekt som syftar till att förändra den saken till det bättre.

Läkaren Irena Novotna undersöker ett barn i flyktinglägret Yida i Sydsudan.
Sydsudan

"Vi bevittnar många mirakel här"

"Vi hade fått in en flicka med kramper, hon svarade enbart på smärta men hon hade i alla fall puls och andades. Strax efter att vi vänt henne på sidan började hon plötsligt att kräkas." 
– Läkaren Irena Novotna i Sydsudan.

En gravid kvinna på sjukhuset i Aweil, där Robert Crumb jobbade.
Sydsudan

”Både jag och mamman grät”

"Det mörka vätskefyllda huvudet skvallrade om diagnosen - hydrocefalus."

Läkaren Robert Crumb berättar om en svår förlossning under sitt uppdrag i Sydsudan. Och om ett beslut på liv och död.

Fram till februari i år bodde William Nyuon Kuolangi Yuai när han tvingades fly.
Sydsudan

”Han hette Nyadel och blev bara fem år”

"Livet i Yuai före striderna var bra. Men när de attackerade staden tog de all medicin och alla kläder. De brände ner husen, tog boskapen och förstörde till och med brunnarna."
- William Nyuon Kuolang.