Hoppa till huvudinnehåll

1,1 miljoner kronor till vårt livräddande arbete i Lankien

Publicerad 28 april 2017
En tolvårig pojke får hjälp på Lankien-sjukhuset i Jonglei,Sydsudan.
En tolvårig pojke får hjälp på Lankien-sjukhuset i Jonglei,Sydsudan.
Foto: Brendan Bannon/Läkare Utan Gränser

Konflikten i Sydsudan har pågått i över tre år vilket har haft stor påverkan på befolkningen. Med stöd från bland annat GodEls kunder kan vi finnas på plats vid Lankien-sjukhuset i Jonglei samt driva mobila kliniker i området för att kunna ge livsviktig vård till människor som drabbats hårt av undernäring, våld och epidemier.

Efter tre års strider är den humanitära situationen i Sydsudan katastrofal. Samtidigt saknas ett fungerande sjukvårdssystem som kan svara på de enorma behoven som finns. Vi bedriver en rad akutinsatser i landet. Men behoven skiftar snabbt och våra akutinsatser anpassas därför efter dem. Parallellt med akutinsatserna arbetar vi med mer långvariga projekt där vi ger behovsbaserad sjukvård och utbildar lokala hälso- och sjukvårdsmyndigheter med målet att de ska kunna ansvara för vården.

Jonglei är ett område i Sydsudan där den pågående konflikten har tvingat många människor på flykt. Vid Lankien-sjukhuset och genom våra mobila kliniker i området har vi under 2016 lyckats minska dödlighet och sjuklighet genom att tillhandahålla livräddande vård vid exempelvis utbrott av smittsamma sjukdomar, krigsskador och undernäring. Bara under 2016 genomförde vi 116 944 konsultationer inom öppenvården i området.

– Befolkningen i Sydsudan är hårt drabbad av den pågående konflikten och behoven av humanitär hjälp och sjukvård är mycket stora. Vi är tacksamma för det viktiga stödet från GodEls kunder – det bidrar till att rädda många liv och lindra nöd i Lankien, säger Mari Mörth, generalsekreterare för Läkare Utan Gränser i Sverige.

Under Stiftelsen GoodCause årliga tackkväll igår delades 6,3 miljoner kronor ut till 10 olika organisationer.  GodEls kunder valde att skänka 1,1 miljoner kronor till vårt arbete i Lankien. Sedan samarbetet med GodEl inleddes 2008 har företagets kunder skänkt 10,3 miljoner kronor till vårt arbete i Lankien.

Medarbetare med en patient

Hur kan du stödja vårt arbete?

Det är tack vare dina och andras donationer som vi kan vara oberoende, neutrala och opartiska – en förutsättning för vårt arbete i konfliktområden. Med ett regelbundet stöd ser du till att vi har resurserna som behövs för att agera snabbt.
Bli månadsgivare