Hoppa till huvudinnehåll

116 SKOTTSKADADE I MALAKAL

Publicerad 15 januari 2014

Bildspel

Bildspel i fullskärm
En flicka behandlas efter att ha fått en elektrisk chock i ett flyktingläger i Juba i Sydsudan

En flicka behandlas efter att ha fått en elektrisk chock i ett flyktingläger i Juba i Sydsudan

De häftiga striderna Upper Nile, Unity och Jonglei i Sydsudan har lett till att tusentals människor är på flykt och hundratals har skadats.

Under den senaste sammandrabbningen behandlade vi 116 personer för skottskador i Malakal och Nasir i staten Upper Nile.

 – Striderna i Malakal de senaste dagarna har begränsat vår möjlighet att nå flyktingarna på de platser där de samlats och det gör att de inte får den medicinska och humanitära hjälp som de behöver. Samtidigt som vi behandlar fler skadade på sjukhusen oroas vi över levnadsvillkoren för de hundratusentals människor som är på flykt över hela landet. De flesta lämnade sina hem utan någonting och lider brist på mat, vatten och tillgång till sjukvård, säger Raphael Gorgeu som är landchef i Sydsudan.

Vårdbehoven för flyktingarna sätter hård press på de vårdcentraler och sjukhus som finns och flera av dem är redan överfulla. Vi förstärker vårt akutteam för att möta de ökade behoven.

Mer stöd till flyktingar

De senaste veckorna har vi ökat vårt stöd till internflyktingarna i Awerial som ligger i staten Lake och dess huvudstad Juba. Våra team har precis inlett arbetet med att hjälpa dem som är på flykt i staterna Unity, Upper Nile, Jonglei och östra Equatoria. Vi ger även stöd till de ugandiska och kenyanska hälsoministerierna för att bistå med vård och rent vatten till människor som har flytt över gränserna, samt gör en bedömning av situationen i Etiopien.

Samtidigt fortsätter vi att driva våra projekt runt om i Sydsudan. Vi har för närvarande femton projekt i nio av Sydsudans tio stater. Förra månaden undersökte vi 41 899 personer, skrev in 1 628 patienter på vårdcentraler och sjukhus, utförde 282 operationer, hjälpte till vid 852 förlossningar och behandlade 655 krigsskadade. 50 ton material i form av mediciner och annat har distribuerats till projekten.

Vi uppmanar alla inblandade i konflikten att respektera vårdcentraler och sjukhus, att ge hjälporganisationer tillgång till berörda områden och tillåta patienter att få vård oavsett ursprung och etnicitet.

Läkare Utan Gränser har 278 internationell personal och 2 890 sydsudanesiska anställda i Sydsudan.

Relaterade nyheter

Sydsudan

Resa genom träskmarken

Alexander Nymans uppdrag i Sydsudan är över. En av hans sista uppgifter blev att resa till Haat, en avlägsen by fyra timmars båtresa genom svårforcerad träskmark.

En nyfödd flicka får poliovaccin på Läkare Utan Gränsers sjukhus i Agok.
Sydsudan

Kejsarsnitt mellan Sydsudan och Sudan

Heidi Wikström är en finsk kirurg ute på sitt första uppdrag för Läkare Utan Gränser i Abyei - ett omtvistat område mellan Sudan och Sydsudan. Där driver vi områdets enda sjukhus.

En utomhusklinik i Thaker, Leer, Sydsudan.
Sydsudan

Sydsudan: Gruppvåldtäkter och massmord

Befolkningen i provinserna Leer och Mayendit i Sydsudan har utsatts för extremt våld sedan slutet av april. Byar har plundrats och bränts ner, matförråd har länsats och sjukvårdsinrättningar har attackerats. 

Ett mobilt team reser längs floden Phow, i Fangak-området, Sydsudan.
Sydsudan

En akutsituation i New Fangak

"Fem minuter senare är jag i båten. Vi planerar en så kallad ”kiss movement”, då vi möts halvvägs, för över patienten och åker tillbaka."
- Läkaren Alexander Nymna, Sydsudan.