Hoppa till huvudinnehåll

120 000 AVSKURNA FRÅN HJÄLP

Publicerad 14 juni 2013

Bildspel

Bildspel i fullskärm
En patient får vård i samband med våldsamheter i Pibor tidigare i år.

En patient får vård i samband med våldsamheter i Pibor tidigare i år.

Omkring 120 000 människor har flytt striderna i och kring de större städerna i Pibor-provinsen i Sydsudan. Nu gömmer de sig i malariafyllda träsk utan tillgång till tak över huvudet, rent dricksvatten, mat eller sjukvård. Regeringen i Sydsudan måste nu tillåta omedelbar humanitär hjälp för att förhindra att tusentals internflyktingar dör.

Många har flytt för sina liv ut i skogen på grund av de allt intensivare striderna mellan Sydsudans armé (SPLA) och David YauYau-milisen under den senaste månaden. De ökade striderna har sammanfallit med attacker och förstörelse på sjukvårdsinrättningar i hela provinsen, inklusive den systematiska plundringen av vårt sjukhus i staden Pibor i slutet av maj. SPLA har vägrat tillåta eller underlätta humanitär hjälp till befolkningen.
– Nu krävs omedelbara åtgärder för att undvika en katastrof, säger Bart Janssens, chef för vårt arbete i landet.  
– Området i Pibor-provinsen där befolkningen gömmer sig kommer att översvämmas under regnperioden som snart är här. Detta kommer inte att vara en plats där människor kan överleva. Just nu kan vi inte kontakta de personer som gömmer sig i skogen men vi vet av erfarenhet att utan sjukvård stiger dödligheten snabbt då människor drabbas av lunginflammation och andra luftvägssjukdomar samt malaria och diarréer. Dessutom börjar maten ta slut i juni, innan nästa skörd kommer, fortsätter Bart.

Avskurna från sjukvård

Den fördrivna befolkningen har flytt de större städerna i Pibor-provinsen, troligen av rädsla för att bli förväxlade med rebellgrupper eller hamna i korselden. Den verkliga eller upplevda bristen på åtskillnad mellan civila och stridande ökar även hälsoriskerna. Nästan samtliga människor som tillhör folkgruppen Murle är nu avskuren från all medicinsk och humanitär hjälp.
Eftersom de enda två sjukhusen i Pibor-provinsen, i städerna Boma och Pibor, har plundrats och vandaliserats finns det nu ingen sjukvård tillgänglig för befolkningen. Enbart vår enkla vårdmottagning i Gumuruk fungerar.

Måste respektera humanitär hjälp

Vi har upprepade gånger ansökt om tillstånd att resa utanför dessa städer för att hjälpa människor som gömmer sig skogen, men har hittills nekats detta av myndigheterna. Nyligen informerade SPLA:s befälhavare att vi inte skulle tillåtas varken att ta oss till, eller bedriva medicinsk verksamhet i, områden som kontrolleras av oppositionen. Vi får inte heller genomföra bedömningar av behoven för flyktingarna förrän regeringen har "kontroll" över området.
– Våra team är redo att återuppta och öka den medicinska verksamheten för alla människor i nöd oavsett vilken folkgrupp de tillhör. Men Sydsudans myndigheter måste tillåta obehindrad humanitär hjälp till flyktingarna, säger Bart.
– Alla parter i konflikten ska respektera vårdinrättningar, vårdpersonal och patienter. Det akuta i denna situation kan inte överskattas. Människor befinner sig på flykt i ett område som inom kort kommer att ligga under en meter vatten eller mer. 

Relaterade nyheter

Det nya sjukhuset i Doro, Sydsudan.
Sydsudan

Att bygga ett sjukhus på tre månader

Vi arbetar ofta på avlägsna platser under extrema väderförhållanden där förutsättningarna är långt ifrån perfekta. Byggspecialisten Carlos Cortez berättar om ett nytt projekt som syftar till att förändra den saken till det bättre.

Läkaren Irena Novotna undersöker ett barn i flyktinglägret Yida i Sydsudan.
Sydsudan

"Vi bevittnar många mirakel här"

"Vi hade fått in en flicka med kramper, hon svarade enbart på smärta men hon hade i alla fall puls och andades. Strax efter att vi vänt henne på sidan började hon plötsligt att kräkas." 
– Läkaren Irena Novotna i Sydsudan.

En gravid kvinna på sjukhuset i Aweil, där Robert Crumb jobbade.
Sydsudan

”Både jag och mamman grät”

"Det mörka vätskefyllda huvudet skvallrade om diagnosen - hydrocefalus."

Läkaren Robert Crumb berättar om en svår förlossning under sitt uppdrag i Sydsudan. Och om ett beslut på liv och död.

Fram till februari i år bodde William Nyuon Kuolangi Yuai när han tvingades fly.
Sydsudan

”Han hette Nyadel och blev bara fem år”

"Livet i Yuai före striderna var bra. Men när de attackerade staden tog de all medicin och alla kläder. De brände ner husen, tog boskapen och förstörde till och med brunnarna."
- William Nyuon Kuolang.