En vecka efter att det kraftiga regnet avtagit är Moçambique hårt drabbat av översvämningarna. I slutet av januari skickade vi ett team till provinsen Gaza, ett av de värst drabbade områdena, och har nu startat en akutinsats i staden Chokwe, 225 kilometer norr om huvudstaden. Så här säger Lucas Molfino, vår medicinska samordnare på plats, som just kommit tillbaka från Chokwe:
”Floden Limpopo, som flyter från Sydafrika, har stigit efter flera dagar av kraftigt regn och orsakat översvämningar i provinsen Gaza. Mer än 140 000 personer har tvingats fly sina hem och befinner sig i chocktillstånd. De flesta var tvungna att lämna allt när de flydde.
Vi bestämde oss för att åka direkt till Chokwe eftersom vi visste att situationen var väldigt svår där. På sina håll stod vattnet 1,5 meter högt, hus och byggnader hade fallit ihop och elektriciteten var utslagen. Nu börjar människor sakta komma tillbaka till sina hem för att se vad som finns kvar.
Vi har satt upp en liten klinik på området vid sjukhuset Carmelo, den enda sjukvårdsinrättning som fortfarande fungerar. På bara två dagar har vi tagit hand om 400 patienter. Vi behandlar människor som sårats i samband med översvämningen och ser till så att patienter med hiv och tuberkulos (tbc) får sin medicin så att det inte blir avbrott i deras behandling. Gaza är den provins där det finns flest hivsmittade i landet så en av våra huvuduppgifter är att se till så att de fortsätter få antiretrovirala läkemedel (ARV). För en del har journalerna försvunnit och patienterna själva kommer inte ihåg vilka mediciner de brukar ta. Det kan göra att den fortsatta behandlingen blir mer komplicerad men samtidigt visar det faktum att patienterna kommit till oss för rådgivning att de är mycket måna om sin egen hälsa och behandling.
Som tur är hade sjukhuset fått sin månatliga leverans av ARV-läkemedel bara en vecka innan översvämningarna. Lådorna med medicin var fortfarande förslutna så läkemedlet var intakt. Så vi har tillräckligt med läkemedel för de närmaste veckorna.
För patienter med tbc bistår vi med läkemedel på sjukhuset Carmelo. Det är viktigt att patienterna inte slutar med sin behandling - avbrott i behandlingen kan nämligen leda till läkemedelsresistent och multiresistent tbc.
I lägret Chiquelane bor just nu omkring 40 000 personer från staden Chokwe. Det råder brist på rent vatten och sanitet i lägret. För tillfället är situationen okej men vi måste vara mycket uppmärksamma på fall av vattenburna sjukdomar som till exempel kolera. När 40 000 människor bor så tätt inpå varandra gäller det att vara uppmärksam.
Vattnet sjunker nu tillbaka i Chokwe men det är svårt att säga hur länge nödhjälpen kommer att behövas. Vi kommer att vara kvar här så länge de lokala hälsovårdsmyndigheterna behöver oss. Det kommer ta tid att återgå till det normala.
För tillfället är hela landet helt fokuserat på väderleksrapporterna för de närmaste dagarna. Det ser ut som att provinsen Gaza inte kommer att få mer regn men vi är oroliga för provinsen Zambezia där vattnet fortfarande står högt. Jag är orolig över om det finns kapacitet att ta hand om ännu en katastrof.”
Läkare Utan Gränser har arbetat i Moçambique sedan 1984.
