Hoppa till huvudinnehåll

​141 räddade på Medelhavet behöver komma i land

Publicerad 12 augusti 2018
Foto: Guglielmo Mangiapane/SOS Mediterranée
Vårt medicinska team ombord på räddningsfartyget Aquarius tar han om en utmattad och undernärd patient som räddats till havs.

Räddningsfartyget Aquarius, som drivs av SOS Mediterranée och Läkare Utan Gränser, räddade 141 människor på Medelhavet i fredags. Fartyget färdas nu norrut och måste så fort som möjligt få tillträde till närmaste säkra hamn. Vi vädjar till EU att se till att de räddade kommer i säkerhet så att Aquarius kan fortsätta sitt sin akuta räddningsinsats till havs.

På morgonen fredagen den 10 augusti räddade Aquarius 25 personer ur en liten träbåt utan motor, efter att den tros ha drivit omkring i närmare 35 timmar. Senare under fredagen fick Aquarius syn på en annan överfull träbåt med 116 personer ombord, varav 67 ensamkommande minderåriga. Fler än 70 procent av de räddade kommer från Somalia och Eritrea. Även om deras läge just nu är stabilt är många väldigt svaga och extremt undernärda. Många berättar om omänskliga förhållanden då de hölls fängslade i Libyen.

Aquarius informerade alla relevanta myndigheter om dessa två räddningar, inklusive de italienska, maltesiska och tunisiska sjöräddningscentralerna MRCC (Maritime Rescue Coordination Centres). Aquarius informerade även den libyska räddningscentralen JRCC (Libyan Joint Rescue Coordination Centre) som uppgav sig vara den koordinerande myndigheten för räddningarna. Libyska JRCC meddelade dock att den inte kunde erbjuda en säker hamn och instruerade Aquarius att istället be någon av de andra räddningscentralerna om hjälp. Aquarius digitala loggbok uppdateras kontinuerligt.

Libysk räddningscentral höll tyst om båtar i sjönöd

I vilket fall som helst ska människor som räddats på internationellt vatten på Medelhavet inte föras tillbaka till Libyen, som inte anses säkert. Enligt internationell sjörätt ska räddade tas till en säker plats. Aquarius styr nu norrut för att be om tillträde till närmaste säkra hamn.

– Vi följer libyska JRCC:s instruktioner och kommer att kontakta andra räddningscentraler för att på ett tryggt sätt kunna föra de räddade i säkerhet. Det är avgörande att de överlevande omedelbart tas till en säker hamn där deras basbehov tillgodoses och där de skyddas från övergrepp, säger Nick Romaniuk, räddningskoordinator på organisationen SOS Mediterranée.

– EU har lagt all sin kraft på att stötta libyska JRCC, som inte har kapacitet att koordinera en räddningsinsats – det visar fredagens händelser. Insatsen är inte över förrän de räddade befinner sig på en säker plats. Libyska JRCC meddelade klart och tydligt att de inte kan erbjuda säkerhet. Dessutom informerade JRCC inte Aquarius om båtar som de visste att befann sig i sjönöd, även om vi var i närheten och erbjöd vår hjälp. Vi hade väldigt tur som själva fick syn på båtarna i sjönöd, säger Aloys Vimard, Läkare Utan Gränsers projektkoordinator ombord.

EU måste hjälpa, inte hindra räddniningsinsatser

Läkare Utan Gränser och SOS Mediterranée är djupt oroade över EU:s policy som stoppat humanitär hjälp och som resulterat i att dödstalet på Medelhavet skjutit i höjden de senaste månaderna. Aquarius är det ena av bara två humanitära räddningsfartyg som patrullerar på centrala Medelhavet. Att utpeka humanitära organisationer som kriminella och hindra deras arbete visar på ett större problem: det kollapsade asylsystemet i Europa och EU-ländernas misslyckade fördelning av asylsökande som tagit sig till Europa.

Organisationerna uppmanar än en gång alla EU-ledare och relevanta sjöräddningsmyndigheter att se allvaret i den humanitära krisen på Medelhavet: att ge omedelbart tillträde till närmaste säkra hamn och att underlätta – istället för att hindra – det livräddande humanitära hjälparbete som behövs så akut på centrala Medelhavet.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare