Hoppa till huvudinnehåll

15 000 HIVSMITTADE RISKERAR ATT DÖ

Publicerad 26 januari 2012
En av våra allvarligt aidssjuka patienter blir undersökt på vårt sjukhus i staden Kabinda.
Foto: Mario Travaini
En av våra allvarligt aidssjuka patienter blir undersökt på vårt sjukhus i staden Kabinda.

Vi är mycket oroade över situationen för hiv/aids-patienter i Kongo-Kinshasa. Landets myndigheter prioriterar inte sjukdomsbekämpningen och stödet från internationella givare till kampen mot hiv/aids minskar. Detta samtidigt som Globala fonden, som bekämpar aids, malaria och tuberkulos, firar 10-årsjubileum nu på lördag.

Tillgången till sjukvård för människor med hiv/aids i Kongo-Kinshasa är mycket dålig. På ett sjukhus i Kinshasa har vi observerat ett stort antal patienter som söker vård på grund av allvarliga komplikationer som orsakas av bristen på behandling.

Värre än på många år

Deras förvärrade sjukdomstillstånd orsakar ett lidande som är oacceptabelt:
– Jag har arbetat med hiv-positiva patienter i många länder i centrala och södra Afrika. Men det jag nu ser i Kongo-Kinshasa är något jag inte har sett på många år. Det påminner mig om hur det var innan hiv-läkemedel i form av antiretrovirala mediciner (ARV) fanns tillgängliga. Våra läkare möter varje dag människor med allvarliga komplikationer som skulle kunna undvikas om de hade fått ARV i ett tidigt skede, säger Anja De Weggheleire, vår medicinska samordnare i Kongo-Kinshasa.

Nästan sämst i världen

Antalet hiv-positiva i landet uppskattas vara över en miljon. 350 000 av dessa skulle behöva ARV-behandling. Trots detta är det bara 44 000 av dessa, det vill säga 15 procent, som får det för tillfället. Det är en av de sämsta siffrorna i världen, i Afrika är det bara Somalia och Sudan som har sämre siffror.   
Kongo-Kinshasa är också ett av de två länder i västra och centrala Afrika som rankas lägst när det gäller att hindra överföring av hiv från mor till barn (PMTCT). Endast en procent av landets hiv-positiva, gravida kvinnor har tillgång till PMTCT-behandling. Utan behandling kommer cirka en tredjedel av de barn som utsätts för viruset att födas med hiv.

Tusentals liv på spel

Trots dessa katastrofala siffror har internationella givare inte gett Kongo-Kinshasa den prioritet som landet förtjänar. Och ännu värre: vissa givare, såsom Globala fonden, drar sig tillbaka eller minskar kraftigt sin finansiering. Globala fonden står för en stor del av de ARV-läkemedel som behövs i Kongo-Kinshasa. Men de länder som finansierar fonden har inte hållit sina löften och när givarna drar sig tillbaka sätts nu tusentals människoliv på spel.
– Om inget görs, är det mycket troligt att de 15 000 personer som står i kö och är i akut behov av ARV-behandling kommer att dö inom tre år. Hur fruktansvärt det än låter, är det bara toppen på isberget när du inser att de flesta människor som lever med hiv/aids i Kongo-Kinshasa inte har fått någon diagnos. Många kommer att dö i tystnad och bortglömdhet, säger De Weggheleire.
Nu måste de kongolesiska myndigheterna uppfylla sitt åtagande att erbjuda gratis förebyggande insatser och behandling för människor med hiv/aids. Och givarna måste omedelbart mobilisera de resurser som krävs för att säkerställa att patienter som väntar på ARV-behandling inte lämnas att dö. 
 
Läkare Utan Gränser har arbetat i Kongo-Kinshasa i mer än 30 år och driver hiv/aids-program i landet sedan 1996. I oktober 2003 var vi den första organisationen som erbjöd gratis ARV-behandling till patienter i Kongo-Kinshasa. Genom våra hälsoprogram och vårt aidsprojekt i Kinshasa behandlar vi mer än 5 000 patienter i sex provinser.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Via På plats får du våra senaste nyheter och de viktigaste berättelserna direkt till din inkorg.

Nyhetsbrevet skickas ut ungefär en gång i månaden och är självklart helt kostnadsfritt.

En skadad patient flyttas från ambulansbår till en säng ombord på Läkare Utan Gränsers medicinska tåg

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev godkänner du Läkare Utan Gränsers integritetspolicy.

 

Bekräfta att du är en mänsklig besökare