Hoppa till huvudinnehåll

195 MILJONER BARN UNDERNÄRDA

Published 16 oktober 2012

Idag är det Världshungerdagen och vi uppmärksammar att 195 miljoner barn i världen lider av undernäring. Vi vill också lyfta fram hur viktigt det är att undernärda barn får rätt sorts mathjälp i samband med hungerkriser och matbrist.

De flesta av världens undernärda barn bor i länder söder om Sahara. Undernäring är en vanlig orsak till barnadödlighet eftersom undernärda barns immunförsvar är mindre motståndskraftigt till vanliga infektioner. Ett exempel på detta är i Niger där vi just nu jobbar med att behandla malaria hos barn som dessutom är undernärda – två medicinska tillstånd som tillsammans innebär en dödlig kombination.

Viktigt med rätt mathjälp

Det är under de två första åren av ett barns liv som undernäring gör störst skada och påverkar barnets fysiska och mentala utveckling som mest. Bröstmjölk är den enda kost barn behöver under de första sex månaderna men därefter är enbart bröstmjölk inte tillräckligt. Den kost som barnet då får är därför avgörande. Kost som inte erbjuder rätt kombination av högkvalitativt protein, nödvändiga fetter och kolhydrater såväl som vitaminer och mineraler, kan hämma tillväxten och utvecklingen, öka risken för att barnet dör i en vanlig infektion eller påverka hälsan genom hela livet.

Behandlar med jordnötspasta

Den näringsberikade soja- och majsmjölsblandning som ibland distribueras genom livsmedelsbistånd är inte tillräcklig ur näringssynpunkt och är därför inte att rekommendera för undernärda barn. Vi på Läkare Utan Gränser behandlar undernäring med särskilt näringsberikad mat som inte kräver tillagning. Ofta behandlar vi undernärda barn med en slags jordnötspasta som innehåller alla nödvändiga vitaminer, mineraler, proteiner och andra näringsämnen som små barn behöver.
Resultatet av en korrekt behandling är förvånansvärt bra. Efter en månad har de flesta barn återvunnit 80 procent av sin normalvikt. Upp till 95 procent av de svårt undernärda barnen som blir behandlade överlever. Dessvärre har bara 10 procent av alla världens svårt undernärda barn tillgång till denna terapeutiska behandling.
 
2011 behandlade vi 348 000 patienter för undernäring i våra projekt runtom i världen.
Här kan du läsa mer om hur vi behandlar undernäring hos barn.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare