Hoppa till huvudinnehåll

20 DÖDA I FLYGANFALL MOT MARKNAD

Publicerad 15 januari 2013

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Många dödades och skadades när krigsflyg anföll en marknad i Azaz. Vi vårdar 20 av de skadade på vårt fältsjukhus i Alepporegionen.

Många dödades och skadades när krigsflyg anföll en marknad i Azaz. Vi vårdar 20 av de skadade på vårt fältsjukhus i Alepporegionen.

Minst 20 människor dödades och 99 skadades när krigsflyg på söndagen anföll en marknad i Azaz i norra Syrien. Vi vårdar 20 av de skadade, samtliga civila.

Attacken mot marknaden i Azaz nära den turkiska gränsen var särskilt förödande eftersom den kommer bara två veckor efter de flyganfall som förstört stadens egna vårdinrättningar. Detta har gjort det nästan omöjligt för vårdpersonalen att hantera ett katastrofläge av detta slag.
De skadade transporterades till andra vårdinrättningar i regionen, bland annat vårt fältsjukhus i Aleppo-området. Fem av de drabbade var döda redan vid ankomsten medan 20 skadade, varav fem barn, fick vård där.
– Bilar och ambulanser bara fortsatte att komma och patienterna bara fortsatte att strömma in, säger Adriana Ferracin, sjuksköterska och medarbetare i Syrien. Vi tog emot många patienter med arm-och benamputationer, huvudskador och blödande ögon och öron.
Andra sjukhus i området, även Kilis-sjukhuset på den turkiska sidan av gränsen, tog emot 15 människor som var döda vid ankomsten och 79 som vårdades för sina skador.

Sjukhus bombades

Staden Azaz i Alepporegionen har bombats flera gånger de senaste månaderna. Stridsflygplan bombade ett sjukhus vilket har gjort det svårare för befolkningen att få sjukvård och lett till att många människor blivit rädda för att gå till sjukhuset.
– Trots flyganfallen mot vårdinrättningarna i Alepporegionen har de lokala läkarna och sjuksköterskorna fortsatt göra sitt bästa för att hjälpa befolkningen, säger Shinjiro Murata, landansvarig i Syrien.
Vårt fältsjukhus i Alepporegionen, ett av de tre som organisationen driver i Syrien för närvarande, förser befolkningen med akutvård, mödravård och primärhälsovård. Fokus för vården ligger på gravida kvinnor, barn och de svagaste i befolkningen.

Hälsoproblemen ökar

Under förra månaden genomfördes 110 operationer och 70 förlossningar och totalt 1 500 patienter fick vård av något slag. Vårt team kunde se en ökning av olika hälsoproblem i samband med vinterns intåg och fortsätter att vara bekymrade över bristen på vård för människor med kroniska sjukdomar.
Våldet drabbar en redan utsatt befolkning med begränsad tillgång till sjukvård och livsmedel. De snabbt stigande kostnaderna för grundläggande förnödenheter som bröd, eldningsved och kläder förvärrar befolkningens levnadsomständigheter ytterligare.
Våra medarbetare har även sett konsekvenser av våldet i grannregionen Idlib. Personal som nyligen återvänt från en stad i norra delen av denna region, som bombats upprepade gånger under de senaste månaderna, rapporterade att den enda vårdinrättning som fortfarande fungerar är en klinik som drivs i hemlighet och som bemannas av människor ur lokalbefolkningen och några få syriska vårdarbetare.
 
Läkare Utan Gränser driver tre sjukhus i norra Syrien, i områden som kontrolleras av väpnade oppositionsgrupper. Läkare Utan Gränser tillhandahåller akutvård, kirurgi, mödravård och vanliga läkarkonsultationer. Mellan juni 2012 och början av januari 2013 har Läkare Utan Gränser utfört mer än 10 000 konsultationer och gjort mer än 900 kirurgiska ingrepp. Läkare Utan Gränser tillhandahåller också medicinsk och kirurgisk vård till syriska flyktingar i Jordanien, Libanon och Irak.

Aktuellt om Syrien

Den 23 juli skadades ett sjukhus vi stödjer i Aleppo, Syrien, svårt när det bombades.
Nyheter från fältet

Aleppo utsatt för massiva bombattacker

Sedan vapenvilan i Syrien bröts har staden Aleppo utsatts för kraftiga attacker. Vi fördömer de urskillningslösa bombningarna i civila områden.
"Världen ser på medan civila är fångade i staden", säger vår landansvarige.

Al-Daqaq-sjukhuset i östra Aleppo drabbades av bombningar i juli.
Nyheter från fältet

"Vi attackeras nästan varje dag"

I tisdags kväll skadades Al Zahraa-sjukhuset i Aleppo i ett flyganfall. Personalen tvingades avbryta all verksamhet. Lyckligtvis dödades inga människor i attacken. 

Haqqi Bahram, 29, var vår tolk i Syrien innan han själv tvingades fly.
Nyheter från fältet

"Det blev bara värre för varje dag som gick"

Haqqi Bahram, 29, var vår tolk i Syrien innan han själv tvingades fly. I augusti förra året tvingades han själv fly sitt hemland, och i september kom han till Sverige.

 En barn sitter bredvid sin mormor utanför ett tält på en informell bosättning nära den syriska gränsen i utkanten av Mafraq, Jordanien. Båda är flyktingar från Syrien.
Nyheter från fältet

Syriska flyktingar fångade mellan liv och död

Människor på flykt från kriget i Syrien är fast mellan två åsar vid gränsen till Jordanien – en plats känd som ”the Berm”. Läkaren Natalie Thurtle berättar om ansträngningarna att nå dessa människor fångade mellan liv och död.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Kriget i Syrien har drivit miljontals människor på flykt. Krisen orsakar ett desperat behov av livräddande humanitära insatser.

Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.