Hoppa till huvudinnehåll

20 DÖDA I FLYGANFALL MOT MARKNAD

Publicerad 15 januari 2013

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Många dödades och skadades när krigsflyg anföll en marknad i Azaz. Vi vårdar 20 av de skadade på vårt fältsjukhus i Alepporegionen.

Många dödades och skadades när krigsflyg anföll en marknad i Azaz. Vi vårdar 20 av de skadade på vårt fältsjukhus i Alepporegionen.

Minst 20 människor dödades och 99 skadades när krigsflyg på söndagen anföll en marknad i Azaz i norra Syrien. Vi vårdar 20 av de skadade, samtliga civila.

Attacken mot marknaden i Azaz nära den turkiska gränsen var särskilt förödande eftersom den kommer bara två veckor efter de flyganfall som förstört stadens egna vårdinrättningar. Detta har gjort det nästan omöjligt för vårdpersonalen att hantera ett katastrofläge av detta slag.
De skadade transporterades till andra vårdinrättningar i regionen, bland annat vårt fältsjukhus i Aleppo-området. Fem av de drabbade var döda redan vid ankomsten medan 20 skadade, varav fem barn, fick vård där.
– Bilar och ambulanser bara fortsatte att komma och patienterna bara fortsatte att strömma in, säger Adriana Ferracin, sjuksköterska och medarbetare i Syrien. Vi tog emot många patienter med arm-och benamputationer, huvudskador och blödande ögon och öron.
Andra sjukhus i området, även Kilis-sjukhuset på den turkiska sidan av gränsen, tog emot 15 människor som var döda vid ankomsten och 79 som vårdades för sina skador.

Sjukhus bombades

Staden Azaz i Alepporegionen har bombats flera gånger de senaste månaderna. Stridsflygplan bombade ett sjukhus vilket har gjort det svårare för befolkningen att få sjukvård och lett till att många människor blivit rädda för att gå till sjukhuset.
– Trots flyganfallen mot vårdinrättningarna i Alepporegionen har de lokala läkarna och sjuksköterskorna fortsatt göra sitt bästa för att hjälpa befolkningen, säger Shinjiro Murata, landansvarig i Syrien.
Vårt fältsjukhus i Alepporegionen, ett av de tre som organisationen driver i Syrien för närvarande, förser befolkningen med akutvård, mödravård och primärhälsovård. Fokus för vården ligger på gravida kvinnor, barn och de svagaste i befolkningen.

Hälsoproblemen ökar

Under förra månaden genomfördes 110 operationer och 70 förlossningar och totalt 1 500 patienter fick vård av något slag. Vårt team kunde se en ökning av olika hälsoproblem i samband med vinterns intåg och fortsätter att vara bekymrade över bristen på vård för människor med kroniska sjukdomar.
Våldet drabbar en redan utsatt befolkning med begränsad tillgång till sjukvård och livsmedel. De snabbt stigande kostnaderna för grundläggande förnödenheter som bröd, eldningsved och kläder förvärrar befolkningens levnadsomständigheter ytterligare.
Våra medarbetare har även sett konsekvenser av våldet i grannregionen Idlib. Personal som nyligen återvänt från en stad i norra delen av denna region, som bombats upprepade gånger under de senaste månaderna, rapporterade att den enda vårdinrättning som fortfarande fungerar är en klinik som drivs i hemlighet och som bemannas av människor ur lokalbefolkningen och några få syriska vårdarbetare.
 
Läkare Utan Gränser driver tre sjukhus i norra Syrien, i områden som kontrolleras av väpnade oppositionsgrupper. Läkare Utan Gränser tillhandahåller akutvård, kirurgi, mödravård och vanliga läkarkonsultationer. Mellan juni 2012 och början av januari 2013 har Läkare Utan Gränser utfört mer än 10 000 konsultationer och gjort mer än 900 kirurgiska ingrepp. Läkare Utan Gränser tillhandahåller också medicinsk och kirurgisk vård till syriska flyktingar i Jordanien, Libanon och Irak.

Relaterade nyheter

Fler än 200 000 människor har tvingats fly nordvästra Syrien.
Syrien

En resa genom döden

"Vi reste med bara de kläder vi hade på oss. Nu är allt smutsigt. När vi tvättar måste barnen vara nakna, i kylan. Jag hoppas vi kan åka hem snart.”
- Um Sultan, en 60-årig kvinna på flykt i Syrien.  

Intensiva bombningar i nordvästra Syrien har tvingat tiotusentals familjer på flykt.
Syrien

Flera döda i attack mot sjukhus i Syrien

Ett sjukhus i norra Syrien som stöds av Läkare Utan Gränser attackerades under måndagen i två flygräder. Enligt sjukhuschefen har åtminstone fem människor dödats, varav ett barn. 

Barn som flytt de intensiva bombningar som pågår i nordvästra Syrien.
Syrien

Tiotusentals kämpar för sin överlevnad i Syrien

Intensiva bombningar i nordvästra Syrien har tvingat tiotusentals familjer på flykt sedan mitten av december. Det är en av de största flyktvågorna sedan kriget började för sju år sedan.

Kvinnor i ett fångläger för flyktingar och migranter i Tripoli, Libyen.
Glömda kriser

Det humanitära året – bortom rubrikerna

DEBATT | Under 2017 riktades mediernas strålkastarljus mot flera av världens mest akuta humanitära kriser. Men stunden i rampljuset är ofta kort. Dessutom är det ofta bara en eller ett par dimensioner av en kris som når fram till rubrikerna.