Hoppa till huvudinnehåll

2014 FYLLT AV DRAMATIK FÖR OSS

Publicerad 12 maj 2015
För oss blev 2014 ett av de mest intensiva åren någonsin. Bild från vår digitala årsredovisning.
För oss blev 2014 ett av de mest intensiva åren någonsin. Bild från vår digitala årsredovisning.

För oss blev 2014 ett av de mest intensiva åren någonsin. En stor del av året präglades av kampen mot ebolautbrottet i Västafrika. Samtidigt trappades våldet upp i Sydsudan, Syrien och Centralafrikanska republiken. Vår digitala årsredovisning tar dig ut på en resa genom året.

De många humanitära katastroferna och kriserna under 2014 pressade vårt kontor i Sverige, liksom alla våra medarbetare i fält och på huvudkontoren, till det yttersta. Gå direkt till vår digitala årsredovisning.

Tyfonen Haiyan svepte in över Filippinerna i slutet av 2013 och lämnade efter sig stora humanitära behov. Kort därefter bröt våldsamma strider ut i Centralafrikanska republiken. Striderna eskalerade även i Sydsudan, där vi såg vi en fortsättning på den oroande tendensen med attacker mot sjukvården. Trots de enorma behoven blev vi därför vid flera tillfällen tvungna att avbryta verksamheten på några platser i Sydsudan.

OSÄKERHET BEGRÄNSADE HJÄLPINSATSER

Konflikten i Syrien gick in på sitt fjärde år och spillde ut över landets gränser. Det är en orsak till att flyktingströmmarna i världen nu är de största sedan andra världskriget. I början av januari 2014 bortfördes fem av våra medarbetare i landet, varav en svensk. Först i maj var alla fältarbetare släppta.

– För Läkare Utan Gränser har bristen på humanitärt utrymme i Syrien lett till stor frustration. Egentligen borde vi vara igång med en av våra största insatser någonsin men bristen på säkerhet gör det svårt för oss att ha internationella medarbetare på plats, konstaterar avgående generalsekreteraren Johan Mast och tidigare ordföranden Monika Oswaldsson.

Mest uppmärksamhet fick ändå arbetet med historiens värsta ebolautbrott i Västafrika. Av de totalt 131 fältarbetare som åkte ut på uppdrag från Läkare Utan Gränsers svenska kontor under året arbetade 38 medarbetare med just ebola i Guinea, Sierra Leone, Liberia och Mali.

– Hade sjukvårdssystemen varit starkare och vi dessutom haft medicin eller vaccin mot ebola skulle ebolaepidemin aldrig ha blivit så omfattande. Men nu fanns det nästan inga fungerande sjukhus och knappt någon personal ens före utbrottet. Nu saknades de ekonomiska incitamenten att forska fram behandlingar för ebola, skriver Mast och Oswaldsson i förordet till årsredovisningen.

STÖRRE INSAMLING ÄN NÅGONSIN TIDIGARE

Svenska Läkare Utan Gränsers intäkter uppgick i fjol till 595,5 miljoner kronor. Drygt tre fjärdedelar – 458,5 miljoner kronor – var privata gåvor från allmänheten och företag. Det var det högsta insamlingsresultatet någonsin i Läkare Utan Gränsers historia. Ökningen berodde främst på mer insamlade medel i samband med ebola och en ökning inom insamlingsbrev, stiftelser och högtidsgåvor.

Som ett led i att minska påverkan på miljön är Läkare Utan Gränsers årsredovisning igen i digital form. Det är en interaktiv webblösning och en dokumentär berättelse som rör sig sömlöst mellan video, ljud, stillbild, text och animationer. Korta filmer bidrar till känslan av att vara på plats i Läkare Utan Gränsers projekt. Årsredovisningen finns också i pdf-format.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Via På plats får du våra senaste nyheter och de viktigaste berättelserna direkt till din inkorg.

Nyhetsbrevet skickas ut ungefär en gång i månaden och är självklart helt kostnadsfritt.

En skadad patient flyttas från ambulansbår till en säng ombord på Läkare Utan Gränsers medicinska tåg

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev godkänner du Läkare Utan Gränsers integritetspolicy.

 

Bekräfta att du är en mänsklig besökare