Hoppa till huvudinnehåll

29 döda funna vid räddningsinsats på Medelhavet

Publicerad 26 oktober 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Efter en räddningsinsats hittades 25 män och kvinnor döda i en överfull gummibåt cirka 5 mil från den libyska kusten.

Efter en räddningsinsats hittades 25 män och kvinnor döda i en överfull gummibåt cirka 5 mil från den libyska kusten. 

Sent i går kväll hittades 29 män och kvinnor döda i en överfull gummibåt cirka fem mil från den libyska kusten. Samtidigt lyckades vårt fartyg Bourbon Argos rädda 107 överlevande från samma båt och ytterligare 139 från en närliggande gummibåt.

– När vi kom fram till den första båten tog vi ombord 107 människor. Men eftersom vi kallades till en annan brådskande räddning i närheten kunde vi inte ta hand om de döda kroppana. När vi räddat ytterligare 139 personer från den andra båten återvände vi och fann 29 döda människor i botten av båten, i en sörja av vatten och bränsle. De har troligtvis dött efter att ha inandats giftiga ångor från bränslet. Det tog oss tre timmar att få ut 11 kroppar eftersom blandningen av bensin och vatten gjorde att vi inte kunde vara på båten under längre tidsperioder. Det var fruktansvärt, säger Michele Telaro, koordinator på Bourbon Argos.

När 11 kroppar bärgats hade det blivit mörkt ute men räddningspersonalen på Bourbon Argos ville inte vänta till nästa dag med att ta hand om kropparna som fanns kvar. Så de bad organisationen Sea Watch om hjälp som tog hand om de återstående 18 döda människorna.

Flera patienter fick evakueras 

Bland de människor som räddades behandlades 23 för frätskador ombord på Bourbon Argos, 11 av dem hade allvarliga skador. Sju patienter fick evakueras och två var så svårt skadade att de togs med helikopter för akutbehandling i Italien. Läkarteamet lyckades rädda livet på en ung kvinna som fick intuberas före evakueringen.

De som överlevt fick omedelbar psykologisk hjälp av våra team ombord. De kommer också få ytterligare stöd och vård när båten når Italien.

25 personer hittades döda efter räddningsinsats på Medelhavet. 25 människor hittades döda i botten av båten, i en sörja av vatten och bränsle. Foto: Borja Ruiz Rodriguez/Läkare Utan Gränser. 

– Detta är en tragedi, men vi kan inte säga att det var en exceptionell dag till sjöss. De senaste veckorna har varit fruktansvärda. Våra räddningsteam, och andra båtar som deltar i insatserna, genomför räddningar hela tiden. Trots det dör många män, kvinnor och barn. Havet har förvandlats till en kyrkogård och vår räddningspersonal känner sig maktlös eftersom de inte kan förhindra att fler liv går till spillo, säger Stefano Argenziano, som ansvarar för Läkare Utan Gränsers flyktingprojekt i Europa.

– 2016 förväntas snart deklareras som det dödligaste året hittills på Medelhavet. Hur många tragedier som denna krävs innan EU-ledarna ändrar sin politik och erbjuder säkra och lagliga alternativ för människor på flykt?

Hittills i år har 327 800 människor tagit sig till Europa med båt. Samtidigt har 3 740 människors dött på havet enligt FN:s flyktingorgan, UNHCR. Våra tre fartyg, Dignity I, Bourbon Argos och Aquarius, har hittills i år räddat över 17 000 människor sedan april.

Vi upprepar, återigen, att även om sök- och räddningsinsatserna räddar liv är säkra och lagliga vägar enda sättet att få ett slut på dessa dödliga resor.

Aktuellt om Medelhavet

En pojke räddas på Medelhavet av vårt fartyg Prudence i juni 2017.
Nyheter från fältet

Att hindra humanitär hjälp kommer att orsaka mer död

"Om humanitära fartyg drivs bort från Medelhavet kommer färre fartyg i området att rädda människor från att drunkna. De som inte kommer att drunkna kommer att tvingas återvända till Libyen, som vi vet är ett laglöst land där människor godtycklig frihetsberövas och utsätts för extremt våld."

Räddning på Medelhavet
Nyheter från fältet

Nya regler sätter liv i fara på Medelhavet

Vi har meddelat Italiens inrikesministerium att vi inte kommer att underteckna uppförandekoden för frivilligorganisationer som har räddningsfartyg på Medelhavet. Reglerna skulle begränsa räddningsinsatsen och ha allvarliga humanitära konsekvenser.

Läkare Utan Gränser gör en räddningsinsats på Aquarius
Nyheter från fältet

Libyska kustbevakningen utsatte människor för fara

Under en räddningsaktion på Medelhavet den 23 maj utsatte den libyska kustbevakningen människor för fara. Våra och SOS Méditerranées medarbetare blev vittne till den våldsamma händelsen.             

Människor räddas från en gummibåt utanför Libyens kust.
Nyheter från fältet

Kvinnorna som flyr över Medelhavet

När Jewel klev ombord på Aquarius såg hon ut som en skrämd fågel som äntligen funnit skydd i stormen. Hon hade precis överlevt nio timmar på Medelhavet i en liten gummibåt, tillsammans med över 100 andra människor. 

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Personal från Läkare Utan Gränser delar ut flytvästar till nödställda.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.