Hoppa till huvudinnehåll

31 000 flyr striderna i Wau Silluk

Publicerad 21 mars 2017
Foto: Elena Grandio/Läkare Utan Gränser
De flesta av de som flydde från Wau Shilluk, Sydsudan, lämnade alla sina ägodelar bakom sig. I Aburoch sover människor under träden.

De senaste veckorna har striderna i nordöstra Sydsudan tvingat många människor på flykt. Staden Wau Shilluk ligger öde och tusentals utsatta människor är i akut behov av humanitärt stöd.

Fram tills helt nyligen drev vi ett sjukhus i staden Wau Shilluk, men när striderna närmade sig tvingades vi att evakuera alla på sjukhuset.

– De flesta lämnade alla sina ägodelar bakom sig. De gick i flera dagar för att undkomma våldet och är nu i stort behov av vatten, mat, husrum och läkarhjälp, säger Abdalla Hussein Abdalla, biträdande ansvarig för våra uppdrag i Sydsudan.

För att bistå de tusentals människor som flytt från våldet har vi inlett en akutinsats kring staden Kodok, dit många tagit sin tillflykt. De som har bosatt sig här har mycket lite att klara sig på. I flera veckor har människor i genomsnitt fått klara sig på två liter rent vatten per person. Bland de familjer vi besökt saknar över 90 procent grundläggande förnödenheter såsom skydd mot solen, vattendunkar och kastruller.

“Det var ett svårt beslut att lämna sjukhuset”

Under de senaste två åren har Francis Ronyo arbetat som sjuksköterska på vårt sjukhus i Wau Shilluk. Han fick, tillsammans med resten av den nationella personalen, order om att evakuera till staden Kodok.

– Striderna närmade sig staden och den kvarvarande civilbefolkningen hade börjat fly. Vi fortsatte att arbeta tills det var för farligt att stanna. Det var ett svårt beslut att lämna sjukhuset medan vi fortfarande tog emot patienter i kritiskt tillstånd, berättar han.

Personalen bestämde sig för att flytta över patienterna till en traktor med släpvagn och åka med dem till Kodok. På vägen såg de människor som flytt, till fots utan dricksvatten.

– Vi plockade upp några av de sårade och sjuka. Några av våra medarbetare hoppade av släpet för att göra plats för dem. Tyvärr dog en av våra patienter på vägen. Nu ser Francis Ronyo med oro på situationen.

– Här finns det knappt något vatten, få har tak över huvudet eller någon mat. Vi lider, säger han.

Telefonnätet stängdes ner i januari

Francis Ronyos familj bor sedan 2014 i södra delen av Sydsudan, där det är säkrare. Men just nu har han problem att kommunicera med dem.

– Förra veckan cyklade jag 45 kilometer för att ringa ett samtal till min fru och mina barn. Telefonnätet stängdes ner i januari och jag är orolig för deras säkerhet.

För att möta behoven hos de människorna som flytt har vi öppnat ett fältsjukhus i staden Aburoch, där upp till 15 000 personer befinner sig. Vi har också två mobila kliniker söder om Kodok för att stötta befolkningen där. Under de två senaste veckorna har vi i genomsnitt gjort 300 konsultationer per dag. Det är sex gånger fler än vad vi gjorde på Wau Shilluk-sjukhuset innan evakueringen.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare