Hoppa till huvudinnehåll

31 000 flyr striderna i Wau Silluk

Publicerad 21 mars 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
De flesta av de som flydde från Wau Shilluk, Sydsudan, lämnade alla sina ägodelar bakom sig.

De flesta av de som flydde från Wau Shilluk, Sydsudan, lämnade alla sina ägodelar bakom sig. I Aburoch sover människor under träden. 

De senaste veckorna har striderna i nordöstra Sydsudan tvingat många människor på flykt. Staden Wau Shilluk ligger öde och tusentals utsatta människor är i akut behov av humanitärt stöd.

Fram tills helt nyligen drev vi ett sjukhus i staden Wau Shilluk, men när striderna närmade sig tvingades vi att evakuera alla på sjukhuset.

– De flesta lämnade alla sina ägodelar bakom sig. De gick i flera dagar för att undkomma våldet och är nu i stort behov av vatten, mat, husrum och läkarhjälp, säger Abdalla Hussein Abdalla, biträdande ansvarig för våra uppdrag i Sydsudan.

För att bistå de tusentals människor som flytt från våldet har vi inlett en akutinsats kring staden Kodok, dit många tagit sin tillflykt. De som har bosatt sig här har mycket lite att klara sig på. I flera veckor har människor i genomsnitt fått klara sig på två liter rent vatten per person. Bland de familjer vi besökt saknar över 90 procent grundläggande förnödenheter såsom skydd mot solen, vattendunkar och kastruller.

“Det var ett svårt beslut att lämna sjukhuset”

Under de senaste två åren har Francis Ronyo arbetat som sjuksköterska på vårt sjukhus i Wau Shilluk. Han fick, tillsammans med resten av den nationella personalen, order om att evakuera till staden Kodok.

Francis RonyoSjuksköterskan Francis Ronyo. Foto: Riaz Hussain/Läkare Utan Gränser.

– Striderna närmade sig staden och den kvarvarande civilbefolkningen hade börjat fly. Vi fortsatte att arbeta tills det var för farligt att stanna. Det var ett svårt beslut att lämna sjukhuset medan vi fortfarande tog emot patienter i kritiskt tillstånd, berättar han.

Personalen bestämde sig för att flytta över patienterna till en traktor med släpvagn och åka med dem till Kodok. På vägen såg de människor som flytt, till fots utan dricksvatten.

– Vi plockade upp några av de sårade och sjuka. Några av våra medarbetare hoppade av släpet för att göra plats för dem. Tyvärr dog en av våra patienter på vägen. Nu ser Francis Ronyo med oro på situationen.

– Här finns det knappt något vatten, få har tak över huvudet eller någon mat. Vi lider, säger han.

Telefonnätet stängdes ner i januari

Francis Ronyos familj bor sedan 2014 i södra delen av Sydsudan, där det är säkrare. Men just nu har han problem att kommunicera med dem.

– Förra veckan cyklade jag 45 kilometer för att ringa ett samtal till min fru och mina barn. Telefonnätet stängdes ner i januari och jag är orolig för deras säkerhet.

För att möta behoven hos de människorna som flytt har vi öppnat ett fältsjukhus i staden Aburoch, där upp till 15 000 personer befinner sig. Vi har också två mobila kliniker söder om Kodok för att stötta befolkningen där. Under de två senaste veckorna har vi i genomsnitt gjort 300 konsultationer per dag. Det är sex gånger fler än vad vi gjorde på Wau Shilluk-sjukhuset innan evakueringen.

Relaterade nyheter

Den lilla flickan som kom till kliniken i Sydsudan.
Sydsudan

Att hålla flickan vid liv

"En eftermiddag bärs en liten flicka på 1,8 kilo in på kliniken. Hon är en vecka gammal. Kvinnorna som kommer med barnet berättar att modern dött under hemförlossningen."
- Läkaren Marie Inhammar i Sydsudan.

Diabetessjuka Bagat Adshar testar sitt blodsocker på Agok-sjukhuset i Sydsudan.
Sydsudan

När insulinet tar slut tar livet slut

"För sjunde dagen i rad tvingas vi informera patienterna med diabetes som kommer för att hämta sitt insulin att det tyvärr inte kommit någon leverans än. Just nu är det krisläge för det finns inget insulin alls". Svenska läkaren Marie arbetar i Sydsudan.

Roslyn Brooks, läkare från Australien som arbetar på Läkare Utan Gränsers sjukhus i Lankien, Sydsudan
Sydsudan

Ett brev från Lankien

"Att undersöka halsen kan förvärra läget, så den första regeln är att aldrig försöka öppna barnets mun eller undersöka halsen."
- Roslyn Brooks, som arbetar som läkare i Sydsudan.

Lokalanställda Safari, Acheri, Pascal tillsammans med Marie i Sydsudan.
Sydsudan

Att göra skillnad på lång sikt

Det är tisdag eftermiddag och jag håller i en utbildning gällande återupplivnig av nyfödda. På britsen framför mig ligger en docka och all utrustning man behöver. Runt mig står fyra barnmorskeassistenter samlade.