Hoppa till huvudinnehåll

34 personer drunknade utanför ön Farmakosini

Publicerad 16 september 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Flyktingar Medelhavet drukningsolycka Farmakosini räddningsinsats

Flytvästar från människor som vi har räddat på Medelhavet. På bilden syns inte flytvästar från olyckan utanför Farmakosini.

I söndags sjönk en båt med 130 människor ombord utanför den grekiska ön Farmakosini. Fyra bebisar, elva barn och 19 vuxna dog i olyckan. Den grekiska kustbevakningen förde de överlevande till grannön Leros. Vi skickade ett av våra team på Kos till Leros för att omedelbart tillhandahålla sjukvård och psykologiskt stöd.

– Människorna är i chock, de är helt skräckslagna efter olyckan. Vissa har förlorat sin anhöriga eller sina barn, säger Vangelis Orfanoudakis, samordnare för Läkare Utan Gränser.

– Vissa gråter hela tiden, andra verkar frånvarande. Vår arabisktalande tolk och vår psykolog ger människorna välbehövligt psykologiskt stöd. Vi ser till att de har vatten och mat och finns där ifall en överlevare vill prata med någon.

Vår läkare och vår sjuksköterska har behandlat personer med luftvägsinfektioner som uppstår när man sväljer havsvatten. Eftersom människor skrek på hjälp har många drabbats av inflammation i struphuvudet. Utöver det vårdade vi patienter med magbesvär och skador på armar och ben.

Eftersom allt fler flyktingar från Farmakonisi anländer på Leros, ger vårt medicinska team sjukvård till de nyanlända.

– Människor dör varje vecka när de försöker att korsa Medelhavet för att nå Europa. De ska inte behöva riskera sina liv för att hitta skydd och asyl, det behövs säkra och lagliga alternativ. Sök och räddningsinsatserna måste omedelbart intensifieras, säger Vangelis Orfanoudakis.

Säkra vägar nu!

Läkare Uan Gränser är kritiska mot EU:s politik och uppmanar alla stats- och regeringschefer att ta sitt ansvar för att skapa säkra vägar. I måndags skickade vi ett öppet brev till Sveriges statsminister Stefan Löfven och samtliga EU-ledare med uppmaningen att stoppa döden på Medelhavet. Vi överlämnade det öppna brevet vid Rosenbad i måndags:

Läkare Utan Gränser bistår människor på flykt med humanitär hjälp i Italien, Grekland, Serbien och Ungern. Vi utför sök- och räddningsaktiviteter på Medelhavet med tre båtar som sedan i maj har räddat över 15 000 människor. I Tunisien och Libyen har vi utbildat fiskare och lokala organisationer i sjöräddningsaktiviteter och hur man hanterar döda kroppar. Läkare Utan Gränser har arbetat med att bistå flyktingar i Europa i över femton år.

Aktuellt om Flyktingar

 En barn sitter bredvid sin mormor utanför ett tält på en informell bosättning nära den syriska gränsen i utkanten av Mafraq, Jordanien. Båda är flyktingar från Syrien.
Nyheter från fältet

Hjälp till syriska flyktingar i Jordanien måste återupptas

Omkring 60 000 människor som fastnat under extremt svåra förhållanden nära Jordaniens nordöstra gräns mot Syrien är i stort behov av humanitär hjälp och internationellt skydd.

Varje dag köar människor framför våra mobila kliniker vid Ellinikos idrottsplats i Grekland.
Nyheter från fältet

Ångest och depression vid Ellinikos idrottsplats i Grekland

Varje morgon parkerar två av våra bilar framför idrottskomplexet Elliniko utanför Aten. Arenorna där byggdes inför OS 2004. Nu bor här män, kvinnor och barn som flytt för att söka säkerhet i Europa.

Polisen började tömma flyktinglägret i Idomeni, Grekland, den 24 maj.
Nyheter från fältet

Idomeni: Fortfarande oklart vart flyktingarna förs

Vi fördömer den pågående tvångsförflyttningen av tusentals människor från Idomeni i Grekland. Bristen på information och begränsningarna gör det svårt för humanitära organisationer att utföra sitt arbete. 

Den 24 maj började polisen tömma lägret i Idomeni, Grekland.
Nyheter från fältet

"Är vi statslösa?!”

Nada, från Syrien, flyttades från lägret i Idomeni:
"Vår situation i det nya lägret är fruktansvärd. Vi är trötta och vi har fått nog av att leva så här. Vi kom hit eftersom Europa ska vara civiliserat - men är det här civiliserat?"

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.