Hoppa till huvudinnehåll

Just nu har vi vissa tekniska problem. Det innebär att det kan ta upp till 30 minuter innan du får ditt bekräftelsemejl efter att du har gett din gåva. 

34 personer drunknade utanför ön Farmakosini

Publicerad 16 september 2015
Flytvästar från människor som vi har räddat på Medelhavet. På bilden syns inte flytvästar från olyckan utanför Farmakosini.
Foto: Läkare Utan Gränser

I söndags sjönk en båt med 130 människor ombord utanför den grekiska ön Farmakosini. Fyra bebisar, elva barn och 19 vuxna dog i olyckan. Den grekiska kustbevakningen förde de överlevande till grannön Leros. Vi skickade ett av våra team på Kos till Leros för att omedelbart tillhandahålla sjukvård och psykologiskt stöd.

– Människorna är i chock, de är helt skräckslagna efter olyckan. Vissa har förlorat sin anhöriga eller sina barn, säger Vangelis Orfanoudakis, samordnare för Läkare Utan Gränser.

– Vissa gråter hela tiden, andra verkar frånvarande. Vår arabisktalande tolk och vår psykolog ger människorna välbehövligt psykologiskt stöd. Vi ser till att de har vatten och mat och finns där ifall en överlevare vill prata med någon.

Vår läkare och vår sjuksköterska har behandlat personer med luftvägsinfektioner som uppstår när man sväljer havsvatten. Eftersom människor skrek på hjälp har många drabbats av inflammation i struphuvudet. Utöver det vårdade vi patienter med magbesvär och skador på armar och ben.

Eftersom allt fler flyktingar från Farmakonisi anländer på Leros, ger vårt medicinska team sjukvård till de nyanlända.

– Människor dör varje vecka när de försöker att korsa Medelhavet för att nå Europa. De ska inte behöva riskera sina liv för att hitta skydd och asyl, det behövs säkra och lagliga alternativ. Sök och räddningsinsatserna måste omedelbart intensifieras, säger Vangelis Orfanoudakis.

Säkra vägar nu!

Läkare Uan Gränser är kritiska mot EU:s politik och uppmanar alla stats- och regeringschefer att ta sitt ansvar för att skapa säkra vägar. I måndags skickade vi ett öppet brev till Sveriges statsminister Stefan Löfven och samtliga EU-ledare med uppmaningen att stoppa döden på Medelhavet. Vi överlämnade det öppna brevet vid Rosenbad i måndags:

Läkare Utan Gränser bistår människor på flykt med humanitär hjälp i Italien, Grekland, Serbien och Ungern. Vi utför sök- och räddningsaktiviteter på Medelhavet med tre båtar som sedan i maj har räddat över 15 000 människor. I Tunisien och Libyen har vi utbildat fiskare och lokala organisationer i sjöräddningsaktiviteter och hur man hanterar döda kroppar. Läkare Utan Gränser har arbetat med att bistå flyktingar i Europa i över femton år.

En hälsoinformatör från Läkare Utan Gränser talar med en grupp människor i Hong Kong om hur de kan skydda sig mot det nya coronaviruset. Februari 2020.

Tillsammans mot covid-19

Virus känner inga gränser. Det gör inte vårt arbete heller. Med 50 års erfarenhet av kriser och epidemier gör vi nu allt vi kan för att bekämpa det nya coronaviruset.

Var med oss i kampen mot covid-19!
Ge en gåva