Hoppa till huvudinnehåll

400 000 BARN VACCINERAS MOT MÄSSLING

Publicerad 11 februari 2014
Närmare 400 000 barn mellan nio månader och tio år vaccineras mot mässling i Guinea
Närmare 400 000 barn mellan nio månader och tio år vaccineras mot mässling i Guinea.

Den 14 januari konstaterade regeringen i Guinea att en mässlingsepidemi brutit ut och inledde tillsammans med Läkare Utan Gränser en vaccinationskampanj mot mässling. Redan har 1 105 misstänkta fall av sjukdomen registrerats liksom 68 bekräftade fall. Nu ökar rädslan för att sjukdomen kommer att sprida sig blixtsnabbt.

Guineas regering har meddelat att det vaccinlager som används för rutinmässiga vaccinationer kommer att vara uttömda den 15 februari och har bett om vårt stöd att organisera en akut vaccineringskampanj i de tre områden där epidemier pågår.

 – Mässling är en av de mest smittsamma sjukdomar som finns. Den påverkar främst barn och kan innebära allvarliga komplikationer. Det är därför viktigt att agera nu så att vi kan undvika en liknande katastrof som den som inträffade 2009 när tio barn dog, förklarar Corinne Benazech, landansvarig.

Omfattande vaccineringskampanj

I samarbete med hälsoministeriet har vi 32 team på plats i kvarteren Matam, Matoto and Ratoma i huvudstaden Conakry. Vi har valt platser som samlingslokaler, privata hem och allmänna platser för att befinna oss nära dem som behöver vaccineras. Vi räknar med att vaccinera upp emot 400 000 barn mellan sex månader och tio år. 400 personer från Läkare Utan Gränser och hälsoministeriet kommer att arbeta tillsammans under tre veckor för att genomföra akutinsatsen som kräver en omfattande logistik. För barnen är vaccinationen gratis.

De barn som redan insjuknat i mässling riskerar att få allvarliga eller dödliga komplikationer och vi kommer därför även att behandla de insjuknade.

 – Mässling och de komplikationer som sjukdomen kan leda till kan vara dödliga, så det är viktigt att vi vaccinerar alla barn för att skydda dem nu och för en lång tid framöver, förklarar Gemma Dominguez, medicinsk samordnare i Conakry.

Diagnos och behandling

Mässling kan undvikas genom att vaccinera alla barn från och med nio månaders ålder. Men i Guinea är det bara 37 procent av barnen som fått båda vaccindoserna som krävs för ett fullgott skydd. Till och med i Conakry är vaccinationsskyddet otillräckligt, bara 80 procent har vaccinerats.

Som en del av kampanjen kommer våra team att ställa diagnos på de barn som redan insjuknat för att de ska kunna behandlas. Även undersökningen och den uppföljande behandlingen är kostnadsfri.

 – Barn som får hög feber behöver undersökas av en läkare. Det kan rädda deras liv, berättar Daloka Delamou, medicinsk samordnare.

Läkare Utan Gränser har arbetat i Guinea de senaste 25 åren. Förutom våra vanliga projekt där vi ger vård till aids-patienter, bidrar vi även regelbundet med stöd till regeringen i Guinea vid kriser och epidemier.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare