Hoppa till huvudinnehåll

400 000 kräver lägre pris för livräddande vaccin

Publicerad 28 april 2016
Foto: Edwin Torres
Listan med över 400 000 namn lämnas över till Pfizer i New York. Vi lade också ned 2 500 blommor utanför deras kontor - en för varje barn som för av lunginflammation dagligen.

​Nästan 400 000 personer, varav över 6 000 i Sverige, har skrivit under den namninsamling Läkare Utan Gränser startade för att få läkemedelsbolagen Pfizer och GlaxoSmithKline (GSK) att sänka priset på vaccin mot lunginflammation. Listan med alla namn har nu lämnats över till Pfizer på deras bolagsstämma i New York.

– Vi är oerhört glada över att nästan 400 000 människor världen över tycker att frågan om tillgång till livräddande vaccin är lika viktig som vi. Förhoppningsvis kan det få Pfizer och GSK att sänka priserna så att fler barns liv kan räddas, säger Helle Aagard, policyrådgivare på Läkare Utan Gränsers Accesskampanj i Stockholm.

– Det är oacceptabelt att en miljon barn om året dör av lunginflammation trots att det finns ett vaccin. Vi kommer inte att sluta driva den här frågan innan vi vet att alla länder har råd att köpa in det livräddande vaccinet. För vad är poängen med ett livräddande vaccin om de mest utsatta inte har råd med det?

Vi har vaccinerat barn med lunginflammationsvaccinet i krissituationer i Centralafrikanska republiken, Etiopien, Sydsudan, Uganda och många andra länder. I över fem år har vi försökt förhandla med Pfizer och GSK för att få köpa vaccinet till ett överkomligt pris. Eftersom förhandlingarna inte gett resultat startade vi förra året kampanjen ”A Fair Shot” för att öka trycket på bolagen att sänka priset på lunginflammation till 5 dollar per barn (för alla tre doser).

Miljontals bebisar och små barn runt om i världen har inget skydd mot lunginflammation eftersom Pfizers och GSK:s priser är så höga att många länder och humanitära organisationer inte har råd att vaccinera dem.  Bolagens sammanlagda försäljning av bara lunginflammationsvaccinet uppgår till 30 miljarder dollar, så det borde vara möjligt för dem att sänka priset så att alla låg- och medelinkomstländer kan vaccinera sina barn.

Förra året publicerade vi en rapport om vaccinpriser “The Right Shot: Bringing Down Barriers to Affordable and Adapted Vaccines”. Den visade att det är 168 gånger dyrare att vaccinera ett barn i dag än år 2001 och att många länder inte har råd med nya, dyra vaccin.

Varje år vaccinerar Läkare Utan Gränsers team miljontals människor i samband med utbrott av sjukdomar eller rutinmässigt i projekt för till exempel barn- och mödrahälsovård. Bara under 2014 använde vi över 3,9 miljoner doser av vaccin och immunologiska produkter. För mer information om kampanjen, besök afairshot.org.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare