Hoppa till huvudinnehåll

50 000 har flytt våldet i Darfur

Publicerad 5 augusti 2013

Bildspel

Bildspel i fullskärm
En av våra sjuksköterskor tar hand om en patient på sjukhuset i staden Tissi som sårats i våldsamheter.

En av våra sjuksköterskor tar hand om en patient på sjukhuset i staden Tissi som sårats i våldsamheter.

En ny våg av våld och oroligheter har brutit ut i delar av Darfur-regionen, i området på gränsen till Tchad. Den senaste veckan har vi behandlat 30 skadade och evakuerat patienter i behov av akutkirurgi till den närbelägna staden Abeche.

I april startade vi ett akutprojekt i Tissi, sydöstra Tchad, för att bistå med medicinsk och humanitär hjälp för de sudaneser och tchadier som flytt stridigheterna i Darfur. Den humanitära krisen är ett direkt resultat av det försämrade säkerhetsläget i delar av Centrala Darfur, en delstat i regionen Darfur i Sudan, och har försatt 50 000 människor på flykt till Tchad sedan i början av året.
– De senaste tre månaderna har Läkare Utan Gränser behandlat över 80 patienter för skottskador. Våldsnivån är extremt oroande och våra team jobbar ofta dygnet runt för att vårda och remittera patienter med allvarliga skador, säger Jason Mills, ansvarig för vårt arbete i Tchad.

Risk för malaria

Vi driver för närvarande en vårdcentral i staden Tissi där vi, utöver akutsjukvård till sårade, har behandlat över 3 500 personer för diarrésjukdomar, luftvägsinfektioner och undernäring. I och med att regnperioden nu har dragit igång är vår personal på plats dessutom oroliga över den annalkande malariasäsongen. Vi har därför anordnat utbildningstillfällen om malariaprevention för lokalbefolkningen, och med hjälp av lokala hälsoarbetare håller vi koll på det allmänna hälsoläget i staden Tissi.

Startar sekundärvård

Ytterligare ett team från oss arbetar med primärvård i flyktinglägret Ab Gadam, 20 kilometer väster om Tissi, dit FN:s flyktingkommissariat har skickat 17 000 flyktingar. Nu i augusti kommer vi också att öppna en mottagning för sekundärvård och hålla den öppen de närmaste två månaderna.

Allvarlig vattenbrist

På grund av regn och de dåliga vägarna har det varit svårt att nå fram till Ab Gadam-lägret med lastbilar med vatten. Det har gjort att tillgången till rent dricksvatten i lägret varit mycket dålig. I mitten av juli blev situationen krisartad och människor hade bara tillgång till en liter vatten per dag – långt från de 20 liter vatten per person och dag som enligt FN är minimistandard för vattentillgång i flyktingläger. Den 21 juli kunde våra team upprätta en damm i närheten av lägret och förse människor med sju liter vatten per person och dag.
– Vi arbetar hårt med att förbättra vattentillgången i lägret och bygger latriner och hoppas på så vis kunna hindra utbrott av kolera och hepatit E, säger vår medarbetare Turid Piening, hälsorådgivare för Tchad.

Arbetet i Tissi innebär logistiska utmaningar men vi planerar att fortsätta vår akutinsats för människor i området åtminstone fram tills regnsäsongen tar slut i oktober.

Aktuellt om Sudan

Under första halvan av 2016 har fler än 9 000 barn i åldrarna mellan 6 månader och 2 år skrivits in på vårt näringsprogram efter att screenas för undernäring i Bokoro-regionen, Tchad.
Nyheter från fältet

Undernäring - den tysta epidemin i Tchad

Hälften av dödsfallen bland barn i Tchad orsakas av undernäring. Ett hårt klimat och dålig utbildning om mat och hygien är några av orsakerna. 

Flyktingar kring Tchadsjön som flyr Boko Haram
Nyheter från fältet

På flykt undan Boko Haram

2,7 miljoner människor kring Tchadsjön har tvingats fly från sina hem. Det gör situationen till en av kontinentens största humanitära kriser.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Kriget i Syrien har drivit miljontals människor på flykt. Krisen orsakar ett desperat behov av livräddande humanitära insatser.

Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.