
En ny våg av våld och oroligheter har brutit ut i delar av Darfur-regionen, i området på gränsen till Tchad. Den senaste veckan har vi behandlat 30 skadade och evakuerat patienter i behov av akutkirurgi till den närbelägna staden Abeche.
I april startade vi ett akutprojekt i Tissi, sydöstra Tchad, för att bistå med medicinsk och humanitär hjälp för de sudaneser och tchadier som flytt stridigheterna i Darfur. Den humanitära krisen är ett direkt resultat av det försämrade säkerhetsläget i delar av Centrala Darfur, en delstat i regionen Darfur i Sudan, och har försatt 50 000 människor på flykt till Tchad sedan i början av året.
– De senaste tre månaderna har Läkare Utan Gränser behandlat över 80 patienter för skottskador. Våldsnivån är extremt oroande och våra team jobbar ofta dygnet runt för att vårda och remittera patienter med allvarliga skador, säger Jason Mills, ansvarig för vårt arbete i Tchad.
Risk för malaria
Vi driver för närvarande en vårdcentral i staden Tissi där vi, utöver akutsjukvård till sårade, har behandlat över 3 500 personer för diarrésjukdomar, luftvägsinfektioner och undernäring. I och med att regnperioden nu har dragit igång är vår personal på plats dessutom oroliga över den annalkande malariasäsongen. Vi har därför anordnat utbildningstillfällen om malariaprevention för lokalbefolkningen, och med hjälp av lokala hälsoarbetare håller vi koll på det allmänna hälsoläget i staden Tissi.
Startar sekundärvård
Ytterligare ett team från oss arbetar med primärvård i flyktinglägret Ab Gadam, 20 kilometer väster om Tissi, dit FN:s flyktingkommissariat har skickat 17 000 flyktingar. Nu i augusti kommer vi också att öppna en mottagning för sekundärvård och hålla den öppen de närmaste två månaderna.
Allvarlig vattenbrist
På grund av regn och de dåliga vägarna har det varit svårt att nå fram till Ab Gadam-lägret med lastbilar med vatten. Det har gjort att tillgången till rent dricksvatten i lägret varit mycket dålig. I mitten av juli blev situationen krisartad och människor hade bara tillgång till en liter vatten per dag – långt från de 20 liter vatten per person och dag som enligt FN är minimistandard för vattentillgång i flyktingläger. Den 21 juli kunde våra team upprätta en damm i närheten av lägret och förse människor med sju liter vatten per person och dag.
– Vi arbetar hårt med att förbättra vattentillgången i lägret och bygger latriner och hoppas på så vis kunna hindra utbrott av kolera och hepatit E, säger vår medarbetare Turid Piening, hälsorådgivare för Tchad.
Arbetet i Tissi innebär logistiska utmaningar men vi planerar att fortsätta vår akutinsats för människor i området åtminstone fram tills regnsäsongen tar slut i oktober.
