Svar i DN. Enligt en artikel i DN tidigare i veckan är Migrationsdomstolarna i Stockholm, Göteborg och Malmö inte överens om hur läget i Somalias huvudstad Mogadishu ska betecknas. För Läkare Utan Gränser råder ingen tvekan om att situationen är akut och att en humanitär kris pågår i landet.
1,3 miljoner människor befinner sig på flykt. Intensiva strider förs i Mogadishu och för några veckor sedan trappades våldsamheterna upp ytterligare. På sjukhuset i Daynile i utkanten av Mogadishu tog Läkare Utan Gränser hand om fler skadade på en dag än någonsin sedan vi började arbeta där i september 2007. Alla skador hade orsakats av explosioner eller kulor. Av de 121 patienter som behandlades under det första dygnet var 47 kvinnor och barn under 14, vilket visar hur hårt civilbefolkningen drabbas av den pågående konflikten.
På grund av det svåra säkerhetsläget i Somalia kan Läkare Utan Gränser i nuläget inte ha internationella hjälparbetare kontinuerligt baserade i landet. Men våra insatser kan fortgå tack vare våra 1400 kunniga och modiga somaliska medarbetare. För de som möter människorna som drabbats av våldet och för oss som har nära kontakt med medarbetare i landet står det helt klart att konflikten i Mogadishu orsakar enormt mänskligt lidande.
Dan Sermand
Generalsekreterare, Läkare Utan Gränser i Sverige
