Hoppa till huvudinnehåll

Akut matdistribution till flyktingar i CAR

Publicerad 18 januari 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Den svåra situationen för flyktingarna i Centralafrikanska republiken har gjort matdistribution livsnödvändig.

Den svåra situationen för flyktingarna i Centralafrikanska republiken har gjort matdistribution livsnödvändig. 

40 procent av befolkningen i Centralafrikanska Republiken (CAR) lider brist på mat. Sedan december har vi därför delat ut 100 ton mat till flyktingar i norra delen av landet. Samtidigt passade vi på att vaccinera barn och gravida kvinnor.

– Vi såg att situationen för många flyktingar var väldigt bräcklig. Matdistribution är inte något som vi vanligtvis gör. Men efter de senaste stridigheterna i Kaga Bandoro och Bambari var andra organisationer tvungna att hjälpa nya flyktingar där, vilket gjorde att vi måste agera lokalt, säger Maria Simon, koordinator för Läkare Utan Gränsers projekt i CAR

Drygt 10 500 flyktingar i norra delen av landet har tilldelats matpaket. Totalt fick 2000 hushåll matransoner innehållandes ris, bönor, olja, salt och socker. Samtidigt passade våra medicinska team på att utföra förebyggande åtgärder för att skydda människornas hälsa.

Våra team lastar av säckar med ris i Kabo, CAR. Våra team lastar av säckar med ris i Kabo, CAR. Foto: MSF

Vaccinerade barn och gravida

Nästan 3000 barn under 15 år vaccinerades mot vanliga barnsjukdomar. Teamet testade dem även för malaria och såg över deras näringsstatus, samtidigt som de utförde avmaskning och gav dem tillskott av A-vitamin. Gravida kvinnor vaccinerades också, och gavs tillskott av järn och folsyra.

Landet har redan fått mer än sin beskärda del av lidande och försummelse

– Dessa människors motståndskraft har försvagats under lång tid och situationen har förvärrats. Vi bevittnar lidande som orsakats av en humanitär kris och en konflikt som inte avtagit. Mycket mer måste göras av de internationella givare och hjälporganisationer som finns på plats. Landet har redan fått mer än sin beskärda del av lidande och försummelse, konstaterar Maria Simon.

Saknas pengar för att hjälpa

Många av de flyktingar som finns i norra CAR har flytt från sina hembyar på grund av det våld och de stridigheter som startade för två år sedan. Idag pågår oroligheterna fortfarande och situationen förvärras av bristen på mat.

FN:s livsmedelsprogram larmade nyligen om att det saknas finansiella medel för att hjälpa de utsatta i CAR. Deras plan var att hjälpa 700 000 människor under det kommande året. Bristen på finansiering har tvingat dem att halvera matransonerna, och även minska sitt mål till att enbart bistå 400 000 personer. FN:s humanitära koordinator har gått med på att öka matprogrammets akuta finansiering men det täcker fortfarande inte behovet. Två miljoner personer, 40 procent av befolkningen, bedöms idag vara i behov av assistans med mat.

Läkare Utan Gränser har arbetat i Centralafrikanska Republiken sedan 1996. I dagsläget har vi 2400 lokalanställda och 230 internationella fältarbetare på plats i landet. De jobbar med att förse befolkningen med gratis sjukvård inom drygt 20 olika projekt runt om i landet.

Aktuellt om Centralafrikanska republiken

10 000 människor har de senaste två veckorna sökt skydd på sjukhuset i Batangafo, Centralafrikanska republiken.
Nyheter från fältet

10 000 personer har sökt skydd på sjukhuset

Sedan våldsamheter brutit ut mellan rivaliserande grupper i Batangafo, Centralafrikanska republiken, har nära 10 000 människor de senaste två veckorna sökt skydd på sjukhuset i staden, som Läkare Utan Gränser stödjer.

Sjukhuset i Zemio, Centralafrikanska republiken, där ett litet barn sköts till döds.
Nyheter från fältet

Ett brutalt slut på ett kort liv

I veckan sköts ett litet barn till döds på ett sjukhus i Zemio, Centralafrikanska republiken, där vi arbetar. Detta är ännu ett exempel på den extrema brutalitet mot civila som förekommer i den eskalerande konflikten.

Thomas fick alla sina fingrar avhuggna när han attackerades i sitt hem.
Nyheter från fältet

"Jag har förlorat allt"

Thomas befinner sig på Bria sjukhus i Centralafrikanska republiken. Han saknar alla fingrar på båda händerna, hans vänstra arm är bruten och hans ena ben har ett djupt sår efter en machete som huggits igenom låret.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Personal från Läkare Utan Gränser delar ut flytvästar till nödställda.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.