Hoppa till huvudinnehåll

Akut matdistribution till flyktingar i CAR

Publicerad 18 januari 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Den svåra situationen för flyktingarna i Centralafrikanska republiken har gjort matdistribution livsnödvändig.

Den svåra situationen för flyktingarna i Centralafrikanska republiken har gjort matdistribution livsnödvändig. 

40 procent av befolkningen i Centralafrikanska Republiken (CAR) lider brist på mat. Sedan december har vi därför delat ut 100 ton mat till flyktingar i norra delen av landet. Samtidigt passade vi på att vaccinera barn och gravida kvinnor.

– Vi såg att situationen för många flyktingar var väldigt bräcklig. Matdistribution är inte något som vi vanligtvis gör. Men efter de senaste stridigheterna i Kaga Bandoro och Bambari var andra organisationer tvungna att hjälpa nya flyktingar där, vilket gjorde att vi måste agera lokalt, säger Maria Simon, koordinator för Läkare Utan Gränsers projekt i CAR

Drygt 10 500 flyktingar i norra delen av landet har tilldelats matpaket. Totalt fick 2000 hushåll matransoner innehållandes ris, bönor, olja, salt och socker. Samtidigt passade våra medicinska team på att utföra förebyggande åtgärder för att skydda människornas hälsa.

Våra team lastar av säckar med ris i Kabo, CAR. Våra team lastar av säckar med ris i Kabo, CAR. Foto: MSF

Vaccinerade barn och gravida

Nästan 3000 barn under 15 år vaccinerades mot vanliga barnsjukdomar. Teamet testade dem även för malaria och såg över deras näringsstatus, samtidigt som de utförde avmaskning och gav dem tillskott av A-vitamin. Gravida kvinnor vaccinerades också, och gavs tillskott av järn och folsyra.

Landet har redan fått mer än sin beskärda del av lidande och försummelse

– Dessa människors motståndskraft har försvagats under lång tid och situationen har förvärrats. Vi bevittnar lidande som orsakats av en humanitär kris och en konflikt som inte avtagit. Mycket mer måste göras av de internationella givare och hjälporganisationer som finns på plats. Landet har redan fått mer än sin beskärda del av lidande och försummelse, konstaterar Maria Simon.

Saknas pengar för att hjälpa

Många av de flyktingar som finns i norra CAR har flytt från sina hembyar på grund av det våld och de stridigheter som startade för två år sedan. Idag pågår oroligheterna fortfarande och situationen förvärras av bristen på mat.

FN:s livsmedelsprogram larmade nyligen om att det saknas finansiella medel för att hjälpa de utsatta i CAR. Deras plan var att hjälpa 700 000 människor under det kommande året. Bristen på finansiering har tvingat dem att halvera matransonerna, och även minska sitt mål till att enbart bistå 400 000 personer. FN:s humanitära koordinator har gått med på att öka matprogrammets akuta finansiering men det täcker fortfarande inte behovet. Två miljoner personer, 40 procent av befolkningen, bedöms idag vara i behov av assistans med mat.

Läkare Utan Gränser har arbetat i Centralafrikanska Republiken sedan 1996. I dagsläget har vi 2400 lokalanställda och 230 internationella fältarbetare på plats i landet. De jobbar med att förse befolkningen med gratis sjukvård inom drygt 20 olika projekt runt om i landet.

Relaterade nyheter

En kvinna och två barn på väg mot staden Betoko, Centralafrikanska republiken.
Centralafrikanska republiken

Uppblossat våld tvingar tusentals på flykt

Sedan slutet av förra året har våldsamma strider blossat upp i Paoua-regionen, Centralafrikanska republiken. Omkring 30 000 människor har sökt skydd i staden Paoua och vittnar om nedbrända byar och attacker. 

15-åriga Destin från Gambo är en av dem som fått vård på sjukhuset i Bangassou, Centralafrikanska republiken.
Centralafrikanska republiken

500 000 människor utan sjukvård efter attack

Efter ett väpnat rån har vi avslutat vårt medicinska arbete på sjukhuset i Bangassou, Centralafrikanska republiken, och 58 medarbetare har evakuerats. En halv miljon människor står nu i princip utan sjukvård.

Vi utesluter meningit hos patienten med stelkramp med en lumbal punktion.
Centralafrikanska republiken

Stelkramp och apkoppor

Huvudet är sträckt bakåt medan armar och ben är stela. Det liknar exakt det kramptillstånd de talade om på läkarprogrammet, opistotonus. Spädbarnet lider av stelkramp.

Alexander Nyman på neonatalavdelning tillsammans med sjuksköterskorna Joly och Leonel.
Centralafrikanska republiken

Sätesförlossning

“Urgence pour maternité!" Det är sätesförlossning som har pågått en stund. Livmodertappen är fullt öppen men barnet kommer inte ut. Jag är här för att arbeta som ”akutläkare” och min obstetriska kunskap är begränsad.