Hoppa till huvudinnehåll

AKUTINSATS I GUINEA EFTER UTBROTT AV EBOLA

Publicerad 23 mars 2014
En medarbetare från Läkare Utan Gränser tar på sig skyddskläder vid en ebolainsats i Uganda 2012.
En medarbetare från Läkare Utan Gränser tar på sig skyddskläder vid en ebolainsats i Uganda 2012.

Läkare Utan Gränser har startat en akutinsats i södra Guinea där flera fall av ebola har bekräftats. Tjugofyra läkare, sjuksköterskor, logistiker och hygien-och sanitetsexperter befinner sig redan i landet. Ytterligare personal kommer att anlända under de närmaste dagarna.

Vi har inrättat en isoleringsenhet för misstänkta fall i Guéckédou, i samarbete med Gunieas hälsoministerium. Samma sak sker i staden Macenta och i regionen Nzérékoré i södra delen av landet.

 – Isoleringsenheter är avgörande för att förhindra spridningen av sjukdomen som är mycket smittsam, säger Esther Sterk, rådgivare för tropisk medicin på Läkare Utan Gränser. Specialutbildade medarbetare behandlar patienterna som visar tecken på infektion.

Med hjälp av lokalbefolkningen letar våra akutteam aktivt efter personer som har haft kontakt med de redan identifierade ebolapatienterna och som kan ha smittats.

Hittills 49 misstänkta fall av ebola

Läkare Utan Gränser skickar just nu två flygplan från Belgien och Frankrike med runt 33 ton förnödenheter till Guinea. Planen transporterar läkemedel, medicinsk utrustning och materiel som behövs för att isolera patienter och för att skydda sjukvårdspersonal.

Hittills har 49 misstänkta ebolafall registrerats av hälsoministeriet . Sex fall har bekräftats och 29 människor har dött. Ebola är en sällsynt men allvarlig sjukdom som sprider sig snabbt genom direkt kontakt med smittade personer eller djur. Sjukdomen kan överföras genom blod och kroppsvätskor och är ofta dödlig .

Läkare Utan Gränser arbetar i Guinea sedan 2001. Vi driver projekt för att behandla hiv/aids i Conakry och Malaria i Guéckédou. Läkare Utan Gränser har de senaste åren också gjort akutinsatser i landet, när utbrott av kolera och hjärnhinneinflammation ledde till nödsituationer.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare