Hoppa till huvudinnehåll

Akutkirurgi för krigsskadade från Syrien

Publicerad 11 december 2013

Bildspel

Bildspel i fullskärm

Ramtha är en stad i norra Jordanien som gränsar till Dara'-provinsen i södra Syrien där några av de tyngsta striderna rasar. Majoriteten av de krigsskadade som anländer till Jordanien kommer till Ramthasjukhuset.

 – Jag var på väg att hämta något i bilen och hörde ljudet av skottlossning och bomber, så jag tänkte att jag måste ta mig in igen. Innan jag lyckades så bombades området. Det tog en minut innan jag kunde andas. Sedan började jag skrika och ropa efter pappa. Han bar mig till fältsjukhuset. Jag kommer inte ihåg någonting efter det. Jag hade så ont. Jag slog mig själv i ansiktet för att bli fri från smärtan, berättar 12-årige Qusay, från Dara i Syrien. Qusay förlorade båda sina ben.

Ramthasjukhuset är ett statligt sjukhus som ligger mindre än fem kilometer från gränsen till Syrien. Vi driver akutavdelningen, som har två operationssalar, uppvakningsrum och två vårdavdelningar med totalt 33 bäddar. Sedan öppnandet i september 2013 har vi utfört 309 livräddande operationer på över 140 patienter, inklusive amputeringar och patienter med svåra buk-, bröst -och ortopediska skador. Vi bidrar även med sjukgymnastik, psykisk hälsovård och allmän slutenvård.

 – Jag har fyra döttrar och två söner. Klockan var nästan fem. Vi satt framför huset med några vänner och hade tänkt gå in i moskén för att be. Efter 5 minuter besköts  en närliggande plats med raketer. Vi hörde folk skrika och gråta så vi gick dit för att ge första hjälpen och medan vi var där kom nästa raket. När jag vaknade befann jag mig i Jordanien. Jag visste inte vad som hade hänt efter attacken. Mitt vänstra ben hade amputerats. Mina händer och mitt högra ben var brutet. Jag trodde att jag var död. Jag hade inte kunnat föreställa mig att jag fortfarande skulle vara vid liv nu. Jag vet inte ens vem som förde mig hit. Hela min familj bor fortfarande i Syrien, jag vet inte vad som hände med dem. Jag har inte kunnat ringa dem. Min familj trodde att jag var död, berättar en 41 -årig man från Dara'.

När fältsjukhusen inte räcker till

De flesta patienter kommer först till ett av de 14 fältsjukhusen i Dara' som ligger i en krigszon, och där det råder brist på medicinskt material och utrustning. Patienterna brukar komma till oss genom ett nätverk av syriska läkare som är baserade i Ramtha och som ger logistiskt stöd för att få patienter till Jordanien och står i direkt kontakt med fältsjukhusen.

 – Det här är ett projekt för krigsoffer, särskilt de krigsskadade som korsar gränsen från Syrien till Jordanien. De går igenom en slags triage (bedömning av vårdbehov) vid gränsen till Jordanien. Där bestäms det om de kan korsa gränsen eller inte. Vi tar emot cirka 80 procent av fallen som kommer till Ramtha. När vi startade det här projektet förväntade vi oss att patienterna skulle behöva i genomsnitt en till två operationer. Men vi behandlar många svåra fall och ofta behöver de fyra till fem operationer, säger Dr Amber Alyan som är medicinsk teamledare.

Ofta finns långsiktiga rehabiliteringsbehov för patienter som exempelvis proteser och sjukgymnastik. Vi hänvisar patienter med sådana behov till organisationen Handicap International. Många patienter har också långsiktiga psykiska behov och en del tillgodoses av andra icke-statliga organisationer i Jordanien.

De krigssårade patienterna som är inskrivna på regeringens Ramthasjukhus är inte registrerade som flyktingar i Jordanien. När de skrivs ut från sjukhuset återvänder de till Syrien om det inte krävs ytterligare medicinsk uppföljning. Andra söker skydd på ett av flyktinglägren i Jordanien, ofta Al Za’atri i Mafraq. Om de får stöd av en jordansk familj får de bo kvar i Jordanien.

Relaterade nyheter

Fler än 200 000 människor har tvingats fly nordvästra Syrien.
Syrien

En resa genom döden

"Vi reste med bara de kläder vi hade på oss. Nu är allt smutsigt. När vi tvättar måste barnen vara nakna, i kylan. Jag hoppas vi kan åka hem snart.”
- Um Sultan, en 60-årig kvinna på flykt i Syrien.  

Intensiva bombningar i nordvästra Syrien har tvingat tiotusentals familjer på flykt.
Syrien

Flera döda i attack mot sjukhus i Syrien

Ett sjukhus i norra Syrien som stöds av Läkare Utan Gränser attackerades under måndagen i två flygräder. Enligt sjukhuschefen har åtminstone fem människor dödats, varav ett barn. 

Barn som flytt de intensiva bombningar som pågår i nordvästra Syrien.
Syrien

Tiotusentals kämpar för sin överlevnad i Syrien

Intensiva bombningar i nordvästra Syrien har tvingat tiotusentals familjer på flykt sedan mitten av december. Det är en av de största flyktvågorna sedan kriget började för sju år sedan.

Kvinnor i ett fångläger för flyktingar och migranter i Tripoli, Libyen.
Glömda kriser

Det humanitära året – bortom rubrikerna

DEBATT | Under 2017 riktades mediernas strålkastarljus mot flera av världens mest akuta humanitära kriser. Men stunden i rampljuset är ofta kort. Dessutom är det ofta bara en eller ett par dimensioner av en kris som når fram till rubrikerna.