Hoppa till huvudinnehåll

Akutkirurgi för krigsskadade från Syrien

Publicerad 11 december 2013

Bildspel

Bildspel i fullskärm

Ramtha är en stad i norra Jordanien som gränsar till Dara'-provinsen i södra Syrien där några av de tyngsta striderna rasar. Majoriteten av de krigsskadade som anländer till Jordanien kommer till Ramthasjukhuset.

 – Jag var på väg att hämta något i bilen och hörde ljudet av skottlossning och bomber, så jag tänkte att jag måste ta mig in igen. Innan jag lyckades så bombades området. Det tog en minut innan jag kunde andas. Sedan började jag skrika och ropa efter pappa. Han bar mig till fältsjukhuset. Jag kommer inte ihåg någonting efter det. Jag hade så ont. Jag slog mig själv i ansiktet för att bli fri från smärtan, berättar 12-årige Qusay, från Dara i Syrien. Qusay förlorade båda sina ben.

Ramthasjukhuset är ett statligt sjukhus som ligger mindre än fem kilometer från gränsen till Syrien. Vi driver akutavdelningen, som har två operationssalar, uppvakningsrum och två vårdavdelningar med totalt 33 bäddar. Sedan öppnandet i september 2013 har vi utfört 309 livräddande operationer på över 140 patienter, inklusive amputeringar och patienter med svåra buk-, bröst -och ortopediska skador. Vi bidrar även med sjukgymnastik, psykisk hälsovård och allmän slutenvård.

 – Jag har fyra döttrar och två söner. Klockan var nästan fem. Vi satt framför huset med några vänner och hade tänkt gå in i moskén för att be. Efter 5 minuter besköts  en närliggande plats med raketer. Vi hörde folk skrika och gråta så vi gick dit för att ge första hjälpen och medan vi var där kom nästa raket. När jag vaknade befann jag mig i Jordanien. Jag visste inte vad som hade hänt efter attacken. Mitt vänstra ben hade amputerats. Mina händer och mitt högra ben var brutet. Jag trodde att jag var död. Jag hade inte kunnat föreställa mig att jag fortfarande skulle vara vid liv nu. Jag vet inte ens vem som förde mig hit. Hela min familj bor fortfarande i Syrien, jag vet inte vad som hände med dem. Jag har inte kunnat ringa dem. Min familj trodde att jag var död, berättar en 41 -årig man från Dara'.

När fältsjukhusen inte räcker till

De flesta patienter kommer först till ett av de 14 fältsjukhusen i Dara' som ligger i en krigszon, och där det råder brist på medicinskt material och utrustning. Patienterna brukar komma till oss genom ett nätverk av syriska läkare som är baserade i Ramtha och som ger logistiskt stöd för att få patienter till Jordanien och står i direkt kontakt med fältsjukhusen.

 – Det här är ett projekt för krigsoffer, särskilt de krigsskadade som korsar gränsen från Syrien till Jordanien. De går igenom en slags triage (bedömning av vårdbehov) vid gränsen till Jordanien. Där bestäms det om de kan korsa gränsen eller inte. Vi tar emot cirka 80 procent av fallen som kommer till Ramtha. När vi startade det här projektet förväntade vi oss att patienterna skulle behöva i genomsnitt en till två operationer. Men vi behandlar många svåra fall och ofta behöver de fyra till fem operationer, säger Dr Amber Alyan som är medicinsk teamledare.

Ofta finns långsiktiga rehabiliteringsbehov för patienter som exempelvis proteser och sjukgymnastik. Vi hänvisar patienter med sådana behov till organisationen Handicap International. Många patienter har också långsiktiga psykiska behov och en del tillgodoses av andra icke-statliga organisationer i Jordanien.

De krigssårade patienterna som är inskrivna på regeringens Ramthasjukhus är inte registrerade som flyktingar i Jordanien. När de skrivs ut från sjukhuset återvänder de till Syrien om det inte krävs ytterligare medicinsk uppföljning. Andra söker skydd på ett av flyktinglägren i Jordanien, ofta Al Za’atri i Mafraq. Om de får stöd av en jordansk familj får de bo kvar i Jordanien.

Aktuellt om Syrien

Al-Daqaq-sjukhuset i östra Aleppo drabbades av bombningar i juli.
Nyheter från fältet

"Vi attackeras nästan varje dag"

I tisdags kväll skadades Al Zahraa-sjukhuset i Aleppo i ett flyganfall. Personalen tvingades avbryta all verksamhet. Lyckligtvis dödades inga människor i attacken. 

Haqqi Bahram, 29, var vår tolk i Syrien innan han själv tvingades fly.
Nyheter från fältet

"Det blev bara värre för varje dag som gick"

Haqqi Bahram, 29, var vår tolk i Syrien innan han själv tvingades fly. I augusti förra året tvingades han själv fly sitt hemland, och i september kom han till Sverige.

 En barn sitter bredvid sin mormor utanför ett tält på en informell bosättning nära den syriska gränsen i utkanten av Mafraq, Jordanien. Båda är flyktingar från Syrien.
Nyheter från fältet

Syriska flyktingar fångade mellan liv och död

Människor på flykt från kriget i Syrien är fast mellan två åsar vid gränsen till Jordanien – en plats känd som ”the Berm”. Läkaren Natalie Thurtle berättar om ansträngningarna att nå dessa människor fångade mellan liv och död.

Ett av de sjukhus som vi stödjer i Aleppo, Syrien, som förstörts i ett bombanfall.
Nyheter från fältet

"Folk vågar inte gå till sjukhuset"

"De få sjukhusen som finns kvar i staden är avgörande för människor ska överleva. Utan dem skulle människor långsamt dö." 
Hussein, barnläkare och ansvarig för ett sjukhus som vi stödjer i östra Aleppo. 

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Kriget i Syrien har drivit miljontals människor på flykt. Krisen orsakar ett desperat behov av livräddande humanitära insatser.

Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.