Hoppa till huvudinnehåll

AKUTTEAM NEKAS ÅKA TILL DARFUR

Publicerad 2 juli 2014
Läkare Utan Gränser har arbetat i El Sereif-lägret sedan augusti 2013 och bistår med primärvård, mödravård, vaccinationer, behandling mot undernäring och behandling av hepatit E. FOTO: MSF
Läkare Utan Gränser har arbetat i El Sereif-lägret sedan augusti 2013 och bistår med primärvård, mödravård, vaccinationer, behandling mot undernäring och behandling av hepatit E. FOTO: MSF

Ett team från Läkare Utan Gränser har nekats tillstånd att resa från huvudstaden Khartoum till ett flyktingläger i delstaten södra Darfur. Ett förstärkningsteam behövs för att starta en akutinsats i lägret El Sereif, där 15 000 flyktingar lever under katastrofala förhållanden i öknen. De 4 500 personer som har anlänt den senaste tiden har inte tillräckligt med vatten för att överleva. Samtidigt sprider sig infektionssjukdomar som hepatit E.

Under mars och april kom tusentals nya flyktingar till lägret El Sereif som ligger nära Nyala, södra Darfurs huvudstad. Människorna flydde till lägret eftersom deras hembyar hade förstörts. En del av de flyktingar som anlände i mars och april har lämnat nu lägret, men de runt 4 500 personer som har stannat lever under hemska förhållanden. De har sökt skydd på en plats i öknen som saknar alla förutsättningar för människor att överleva.

– Vi är mycket bekymrade över att vårt team nekas tillstånd att resa till lägret, säger Cyril Bertrand, Läkare Utan Gränsers landchef i Sudan. Vi behöver fler experter på plats för att hjälpa flyktingarna.

Vi har arbetat i lägret sedan augusti 2013 med att behandla människor som blivit sjuka av de dåliga levnadsförhållandena. Innan den senaste flyktingströmmen till lägret levde människorna i El Sereif redan på mindre än fem liter vatten per person och dag. De nyanlända har ännu mindre vatten till förfogande och kan därmed knappt överleva. I nödsituationer bör flyktingar ha tillgång till minst 15 liter vatten per dag för att kunna dricka, laga mat, sköta sin hygien och hålla kläder och andra ägodelar rena.

Experterna behövs på plats i lägret

De flesta patienter som våra medicinska team behandlar i lägret har blivit sjuka på grund av de dåliga levnadsförhållandena, smutsigt vatten och dålig hygien.

– Vi behöver fler experter på plats med erfarenhet av akutinsatser. Därför skickade vi tre personer till Sudan för att starta de första livsnödvändiga akutinsatserna. Vi förstår inte varför vårt team inte fick tillstånd att resa vidare till lägret från Khartoum. Vi har haft möten på högsta nivå med representanter från ansvariga myndigheter, men vi har fortfarande inte fått ett resetillstånd, säger Cyril Bertrand.

Hepatit E har brutit ut

Utbrottet av hepatit E är oroväckande, eftersom det inte finns botemedel mot den livshotande, vattenburna sjukdomen. Man kan bara behandla patienternas symptom. Hittills har runt 400 fall registrerats i år. Läkare Utan Gränser befarar att många fler flyktingar kommer att smittas om vattenförsörjningen och den hygieniska situationen inte förbättras omedelbart – antingen av Läkare Utan Gränsers akutteam eller av andra organisationer som jobbar i lägret.  

– Vi har stött på administrativa hinder tidigare för våra projekt i El Sereif, men det är obegripligt att vårt akutteam nekas resetillstånd nu när situationen i lägret är katastrofal. Vi uppmanar myndigheterna att snabbt släppa fram vår personal för att förhindra att människor mister sina liv i onödan, säger Cyril Bertrand.

 

Läkare Utan Gränser har arbetat i El Sereif-lägret sedan augusti 2013 och bistår med primärvård, mödravård, vaccinationer, behandling mot undernäring och behandling av hepatit E. Organisationen har arbetat i Sudan sedan 1979. 

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare