Hoppa till huvudinnehåll

Akutvård till syriska familjer i Irak

Publicerad 3 oktober 2013
Människor på flykt från Syrien vandrar genom ingenmanslandet mellan den syriska gränsen och gränsen till irakiska Kurdistan.
Foto: Diala Ghazzan
Människor på flykt från Syrien vandrar genom ingenmanslandet mellan den syriska gränsen och gränsen till irakiska Kurdistan.

Varje dag fortsätter 1000-tals människor sin flykt undan våldet i Syrien. Sedan konflikten startade har över 2 miljoner syrier flytt till grannländerna. Vi har jobbat i norra Irak sedan maj 2012.

- Vi kommer från Tel Brak i nordöstra Syrien. Vi flydde från vårt hem när området förvandlades till en krigszon. Hela byn flydde, säger Zeina som just korsat gränsen över till Irak med sin man och fyra barn.
- I sju månader bodde vi i bergen, utan någonstans att bo eller jobba. Vi hade inga pengar och ibland ingen mat alls. Efter sju månader bestämde vi oss för att flytta till Al Qamishli och ta oss över till Irak. Men gränsen var stängd så vi var tvungna att stanna i en skola i närheten. När vi hörde att gränsen hade öppnats igen gav vi oss av tidigt på morgonen. Det tog oss två timmar att ta oss över gränsen till fots. Vi är så lättade över att ha kommit hit, säger Zeina.

Gränsen stängdes igen

Omkring 60 000 syriska flyktingar har tagit sig över till irakiska Kurdistan sedan gränsen åter öppnades 15 augusti. Den hade då varit stängd i tre månader. Samma dag som gränsen öppnades tog sig 7 000 människor över till Irak. Under månaden som sedan följde flydde 800 personer om dagen över gränsen.
I mitten på september stängdes dock gränsen åter under två veckor. Men nu är den öppen igen och våra team på plats i gränsområdet och i de närliggande lägren förbereder sig för att kunna bistå en ny flyktingvåg.

 

En lång färd mot frihet

De flesta syriska flyktingar kommer till gränsen till fots efter en lång färd genom ödsliga dalgångar och intensiv hetta. De har tvingats lämna allt bakom sig: sina familjemedlemmar, hem och ägodelar. Majoriteten av de nyanlända kommer från Damaskus och Aleppo, men på senare tid har ett ökande antal personer kommit från Al Hassaka, i nordöstra Syrien, efter att striderna där intensifierats.
Våra team har öppnat mindre hälsostationer på bägge sidor om gränsen där vi bistår med konsultationer och delar ut vatten till flyktingar som väntar på att bli förflyttade till något av de olika transitläger som just nu förbereds i provinserna Dohuk, Erbil och Sulaymaniya.

 

Kvinnor och barn

- Majoriteten av våra patienter är barn eller kvinnor som är gravida eller nyss fött barn. Många har blivit uttorkade på grund av den långa väg de tvingats vandra och den långa tid de varit tvungna att vänta innan de kunde korsa gränsen, säger Paul Yon, ansvarig för våra insatser i Dohuk.
- Vi träffar också många patienter med kroniska sjukdomar såsom högt blodtryck, astma och epilepsi. Många har inte haft tillgång till sina mediciner i Syrien eftersom hälso- och sjukvårdssystemet fallit samman. En del patienter som vi träffar är i chocktillstånd: de har tvingats på flykt många gånger sedan konflikten bröt ut och har bestämt sig för att fly över gränsen eftersom de fruktar för sitt liv.

På bägge sidor om gränsen
 

På den irakiska sidan om gränsen har vi, sedan i mitten av augusti, bistått med 1 040 allmänna hälsokonsultationer för flyktingar som väntar på att flyttas över till Dohuk, Erbil och Sulaymaniya. Vi har även bistått med plastdunkar och presenningar till 290 familjer i transitlägren eftersom många människor inte kunnat ta någonting med sig. Inom de närmaste dagarna kommer vi även att börja bistå med allmänna hälsokonsultationer i ett antal läger i provinsenErbil.
På den syriska sidan om gränsen har vår personal på plats bistått med 982 medicinska konsultationer och delat ut vatten till 33 000 personer som väntat på att ta sig över gränsen till Irak.

Ett nytt liv som flykting

Syrier som anländer till Irak registreras vid gränsen av kurdiska myndigheter och av FN:s flyktingorgan, UNHCR. Efter registreringen förflyttas de till ett av de många flyktingläger som etablerats runtom i norra Irak. Det kan vara slutstationen för människor som tvingats på flykt ett flertal gånger inne i Syrien sedan konflikten bröt ut för två och ett halvt år sedan, och som nu startar ett nytt liv som flyktingar utanför landet. 

Sedan i maj 2012 har vi arbetat i Domeez flyktingläger i guvernoratet Dohuk dit mer än 42 000 syrier flytt. Vi bistår med både allmän hälso- och sjukvård samt med mental hälsovård. Vi fortsätter att följa händelseutvecklingen noga och är redo att utöka våra insatser om det behövs. Samtidigt undersöker vi också behoven hos de 70 000 flyktingar som befinner sig i staden Dohuk.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare