Hoppa till huvudinnehåll

Aleppo utsatt för massiva bombattacker

Publicerad 26 september 2016
Foto: Läkare Utan Gränser
Den 23 juli skadades ett sjukhus vi stödjer i östra Aleppo svårt när det bombades. Några patienter flyttades efter attacken till ett annat sjukhus – som också bombades strax efteråt.

Sedan vapenvilan i Syrien bröts har staden Aleppo utsatts för kraftiga attacker. Många människor har dött ­– hur många vet vi inte ännu. Vi fördömer de urskillningslösa bombningarna i civila områden.

– Människorna i Aleppo, som redan lever under svåra förhållanden i en belägrad stad, har än en gång utsatts för fruktansvärda attacker, säger Carlos Francisco, landansvarig i Syrien.

Under den senaste veckan, sedan vapenvilan bröts, har bombningarna i Syrien ökat igen. Den gångna veckan och helgen har staden Aleppo attackerats med urskillningslösa bombningar och många civila har skadats och dödats som följd av detta. De sjukhus vi stödjer i Aleppo har efter den senaste veckans bombattacker rapporterat om en kraftig ökning av antalet sårade patienter.

Läs mer: "Vi attackeras nästan varje dag"

Redan utsatt situation

Vi är djupt oroade över hur detta påverkar civilbefolkningen, som redan tidigare befinner sig i en utsatt situation i den belägrade staden.

– Inga hjälpsändningar och akut medicinsk utrustning släpps in i staden. Och vi är djupt oroade över rapporterna vi får från våra sjukhus om ett stort antal skadade. Då ska man också veta att i många områden har de skadade ingenstans söka sig – de lämnas att dö, säger Carlos Francisco.

Läs mer: Folk vågar inte gå till sjukhuset

Sedan belägringen inleddes i juli har människorna i Aleppo i stort sett lämnats åt sitt öde.

– Världen ser på medan civila är fångade i staden. Många har dödats. Kriget i Syrien visar på de fruktansvärda grymheter som inträffar i ett konfliktområde.  En grym verklighet där krigets lagar inte existerar, utan det civila samhället i stället utsätts för konstanta attacker – däribland urskillningslösa attacker mot sjukhus, säger Carlos Francisco.

Läkare utan Gränser stödjer åtta sjukhus i Aleppo. Vi driver också sex sjukhus i norra Syrien och stödjer över 150 vårdcentraler och sjukhus över hela landet, många av dem i belägrade områden.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare