Hoppa till huvudinnehåll

"Alla familjer här har drabbats hårt av konflikten"

Publicerad 27 januari 2017
82-åriga Taisiya Gregorivnas hus i Ukraina har träffats flera gånger av granater.
Foto: Maurice Ressel
82-åriga Taisiya Gregorivnas hus i Ukraina har träffats flera gånger av granater.

82-åriga änkan Taisiya Gregorivnas hus har träffats flera gånger av granater. Hennes hem i östra Ukraina ligger bara några kilometer från den pågående konflikten, som har påverkat invånarna mycket.

Taisiya har bott i byn Pavlopil i östra Ukraina de senaste 46 åren. Sedan 2014 har hennes hus träffats av granatbeskjutning två gånger. De senaste månaderna har Taisiya fått vård för sin hjärtsjukdom från vårt medicinska team samt psykologiskt stöd för att bearbeta det hon har gått igenom.

 "Jag kan inte minnas exakt när huset besköts första gången, men jag minns att jag var mycket rädd. Två granater landade precis framför huvudentrén och det blev skador på väggar och fönster.

Den andra gången var under vintern. Jag var ensam i huset och det var mycket mörkt utanför. Taket träffades två gånger och förstördes, liksom några rum i huset. Alla fönster gick också sönder. Jag ringde min dotter som bor i Mariupol och åkte dit dagen efter.

Det var otänkbart för mig att bo kvar ensam, det var för farligt.

Jag stannade i Mariupol med min dotter och hennes familj i flera månader. Ibland åkte jag tillbaka till Pavlopil i några dagar. Men situationen var fortfarande alltför osäker och jag var alltför rädd på natten.

En natt när jag var i köket i min dotters lägenhet i Mariupol slog en granat ner. Jag är tacksam att mitt barnbarn lämnat köket bara några minuter före. Jag vill inte tänka på vad som kunde ha hänt honom.

Ett av mina andra barnbarns hus blev också beskjutet. Sedan dess är hon alltid rädd. Hon har diabetes och jag är så orolig för henne - hon är bara 22 år gammal.

Pavlopil brukade vara ett trevligt ställe att bo på. Men sedan konflikten började har skolan stängt och bara två små butiker har öppet.

Jag är så tacksam för min familj: mina fyra barn, sex barnbarn och åtta barnbarnsbarn. De är ett stort stöd och tar så väl hand om mig.

Alla familjer här har drabbats hårt av konflikten.

Se dig omkring – det finns de som inte har varit lika lycklig lottade."

Sedan mars 2015 har Läkare Utan Gränser bedrivit mobila kliniker på platser runt om Mariupol och Kurakhove. Teamen består vanligtvis av en läkare, en sjuksköterska och en psykolog. Tillsammans genomför de läkarbesök, skriver ut läkemedel och ger psykologiskt stöd till människor som påverkas av konflikten. Vi stödjer också vårdcentraler med donationer av medicinsk utrustning.

Ångestrelaterade problem fortsätter att vara det största problemet bland patienter som fick psykologiskt stöd, följt av depression. Bland de patienter vi möter under läkarbesöken är hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes de två huvudsakliga sjukdomarna. Majoriteten av patienterna är äldre människor som lider av kroniska sjukdomar.