Hoppa till huvudinnehåll

”Alla på mödravårdsavdelningen blev som galna”

Publicerad 17 oktober 2018

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Mödradödligheten är hög i Nigeria därför arbetar Läkare Utan Gränser med graviditets- och förlossningsvård.

Sjuksköterskor stimulerar en nyfödd bebis på sjukhuset i Jahun, Nigeria. 

Onyeka Martins Madueke arbetar som administratör i Jahun, en stad i delstaten Jigawa, Nigeria. Där arbetar han med ett projekt som syftar till att minska antalet kvinnor och barn som dör under förlossningen. Här berättar han om en alldeles speciell händelse som involverar tre små barn.

”Med upp till tusen eller fler inskrivna per månad är det alltid fullbelagt på mödravårdsavdelningen här i Jahun.

Man skulle tro att nattskiftet är lugnare, men så är det inte alltid. Det finns nätter med så många som 40 förlossningar. Det innebär att de tjänstgörande barnmorskorna är helt utmattade när morgonen kommer. I sådana lägen tar tröttheten över.

Men det finns tillfällen när glädje överskuggar stressen och tröttheten på mödravårdsavdelningen, som nyligen - när nyheten kom att det fötts trillingar under natten.

Det var ett ovanligt fall. Mamman hade fött alla tre barnen vaginalt, utan något kirurgiskt ingrepp.

Kirurgen från Läkare Utan Gränser som var i tjänst, Marcella, och resten av teamet var där för att noga övervaka förlossningen.

Den första av barnen föddes normalt. Det andra barnet låg i säte och föddes med rumpan först i stället för huvudet först. Det tredje barnet däremot krävde ett förfarande som kallas "inversion" under förlossningen.

Det är när det ofödda barnet fastnar i en ovanlig vinkel inuti modern och måste få hjälp under förlossningen. Situationen är väldigt riskfylld och kirurgi brukar betraktas som det säkraste alternativet.

Patient på mödravårdsavdelningen på Läkare Utan Gränsers sjukhus i Jahun, Nigeria.

Många kvinnor i Jigawa föder barn hemma utan utbildad vårdpersonal närvarande. När de kommer till Läkare Utan Gränsers sjukhus är det ofta med svåra komplikationer. Bild: Maro Verli

Så du förstår säkert varför alla på mödravårdsavdelningen blev som galna av glädje när nyheten kom att trillingarna hade förlösts naturligt och säkert.

Reaktionen var så överväldigande att även den personal som var ledig rusade in på sjukhuset för att delta i firandet. Det var en riktig fest!

Trillingar är ovanligt här. De flesta av våra anställda bevittnade sin första trillingförlossning den natten.

Medan de barnen fick en bra start på livet i Jahun sker inte alla förlossning här utan komplikationer. Det beror till stor del på att kvinnor ofta kommer när värkarbetet pågått under en tid, och har rest en lång väg från sin by till Läkare Utan Gränsers mödravårdsavdelning.

De flesta gravida kvinnor i området har fortfarande inte tillgång till förlossningsvård och har ingen aning om sitt förväntade förlossningsdatum.

Oftast försöker först en lokal barnmorska assistera förlossningen hemma. Om det inte går måste kvinnorna ta till sin närmaste vårdcentral. Men de flesta av dessa är inte utrustade för att hantera komplicerade förlossningar. Patienten hänvisas då till Läkare Utan Gränser i Jahun.

Då kan det vara bråttom att rädda mamman och barnet.

De flesta gångerna kan vårt medicinska team rädda liv, men andra gånger är det tyvärr inte möjligt att göra det - trots att de gör sitt bästa. Det är väldigt sorgligt för alla inblandade, såväl för teamet som för patientens släktingar.

Men ett uppsökande team bestående av barnmorskor och vårdpersonal arbetar ständigt med att hitta strategier för att engagera landsbygdskvinnor och deras samhällen till att förbereda sig för förlossningar. Bland annat har man bjudit in kvinnor till förlossningsklasser på deras lokala vårdcentraler och uppmuntrar dem att söka professionell medicinsk hjälp under förlossningen.

För närvarande har vi skäl att tro att dessa ansträngningar kommer att ge imponerande resultat i framtiden.

När detta händer, kommer Nigeria, Afrika och hela det globala samhället att uppleva att mödra- och barndödligheten sjunker.”

- Onyeka Martins Madueke, administratör i Jahun, Nigeria.

Relaterade nyheter

Under 2017 vårdade vi över 23 000 patienter för problem till följd av aborter i våra projekt världen över.
Kvinnors hälsa

Abort är sjukvård

Osäkra aborter är en av de vanligaste orsakerna till mödradödlighet i världen. Varje år behöver omkring sju miljoner kvinnor vård på grund av osäkra aborter. På Internationella kvinnodagen vill vi uppmärksamma abort för vad det är – sjukvård!

Bukar, undersköterska i Nigeria, tillsammans med flickanBukar, undersköterska i Nigeria, tillsammans med flickan Hafsat.
Nigeria

De små sakerna som betyder så mycket

"Det är människor som Bukar, som kommer från lokalsamhället och arbetar i projekten från början till slut, som är ryggraden inom Läkare Utan Gränser."
- Mårten Larsson, Nigeria.

Tvillingar förlösta på sjukhuset i Jahun, Nigeria, där Olof arbetade.
Nigeria

En dagbok från Jahun

Under en intensiv månad arbetade obstetrikern Olof Stephansson i Jahun, Nigeria. Det blev en månad fylld med nervositet och dramatiska förlossningar. Men också glädje och ett något alternativt julfirande.

Nigeria - våldsam attack i Rann tvingar tusentals på flykt
Nigeria

Nigeria: attack i Rann tvingar tusentals på flykt

Flera tusen människor har flytt Rann i nordöstra Nigeria efter en våldsam attack mot staden den 14 januari. Igår började de anlända till fots till staden Bodo i Kamerun, ungefär 7 kilometer från Rann.