Hoppa till huvudinnehåll

Allt fler skadade när strider i Jemen trappas upp

Publicerad 7 november 2018

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Efter en rad flyganfall i Sana’a, Jemen, tog två sjukhus som vi stöttar emot 72 skadade och sex döda.

Efter en rad flyganfall i Sana’a, Jemen, tog två sjukhus som vi stöttar emot 72 skadade och sex döda.

I takt med att striderna i Jemen intensifieras har våra vårdinrättningar tagit emot allt fler patienter med krigsrelaterade skador.

I Hodeidah inleddes den första november en större offensiv av styrkor lojala med president Hadi och understödda av den internationella koalitionen som leds av Saudiarabien och Förenade Arabemiraten (SELC). Hårda markstrider och flygbombningar hotar nu tusentals människors liv. De senaste dagarna har vårt team i Hodeidah tagit emot 24 krigsskadade patienter, däribland fem kvinnor och nio barn. Under samma period fick 50 krigsskadade patienter vård på vårt kirurgiska fältsjukhus i Mocha, 18 mil söder om Hodeidah.

Den här ökningen av antalet patienter följer på en upptrappning av markstriderna och flygattackerna i Hodeidah de senaste dagarna.

– Med stöd av den internationella koalitionen har de här styrkorna påbörjat en offensiv i form av marktrupper som snabbt har tagit sig runt i staden. Detta har lett till en stor rädsla för att en belägring är på gång, vilket skulle påverka tiotusentals människor som fortfarande bor i Hodeidah, säger Frederic Bertrand, Läkare Utan Gränsers landansvarige i Jemen.

– Varje dag hör vi skottlossning och ljudet av tunga flygattacker, fortsätter han. För bara några dagar sedan pågick markstrider i närheten av Al Salakhana-sjukhuset och det hus där vårt team bor. De fick stanna kvar på sjukhuset, för säkerhets skull.

massiva flygattacker på flera håll i landet

Förra veckan kom rapporter om att civilbefolkningen börjar lämna staden men enligt Frederic Bertrand är det svårt att uppskatta hur många det rör sig om.

– Andra är fortfarande kvar inne i staden och kan inte ta sig ut på grund av striderna.

Den internationella koalitionen SELC genomför just nu massiva flygattacker på flera håll i landet. I både Abs och Hajjah tog vårt team i början av veckan emot ett antal skadade. Även i Haydan-distriktet i Saada – det värst drabbade området i landet sedan konflikten trappades upp i mars 2015 – pågår dagliga flygattacker. Vi jobbar på Haydan-sjukhuset som träffades i en flygattack för tre år sedan.

Även till vårt traumasjukhus i Aden kommer nu allt fler krigsskadade patienter från Hodeidah och Taiz. Enbart förra veckan behandlade teamet 16 patienter från Hodeidah som ligger sex timmars bilresa från Aden.

Vi ser mycket allvarligt på utvecklingen och vi är extremt oroade över våra patienters och vår personals säkerhet, liksom även för de tusentals människor som bor nära frontlinjerna. Alla stridande parter i Jemen måste garantera säkerheten, såväl för civilbefolkningen som för civila inrättningar som exempelvis sjukhus.

Relaterade nyheter

Breda söker vård för sin sjuka son Muhatasein på vårt koleracenter i provinsen Ibb 2017, nu har antalet kolerafall i Ibb ökat igen.
Jemen

Jemen: Ny våg av kolera

I Jemen har en våg av kolerafall uppdagats. Vi trappar upp våra insatser i de drabbade områdena, speciellt genom att fokusera på vatten och sanitet för att stoppa sjukdomen från att spridas.

En skadad man får vård på ett sjukhus i Aden, Jemen. Bilden är från ett tidigare tillfälle.
Jemen

Döda och många skadade efter strider i Taiz

Efter fyra dagars intensiva strider i staden Taiz har tillgången till sjukvård kraftigt begränsats. Strider i tättbefolkade områden får förödande konsekvenser för civilbefolkningen och förhindrar skadade att söka vård.

En anställd på Läkare Utan Gränser diskuterar problem med en soldat i Angola.
Krig och väpnade konflikter

Kampanj om de humanitära principerna

De humanitära principerna om oberoende, neutralitet och opartiskhet är vägledande i Läkare Utan Gränsers arbete, såväl i fält som på hemmaplan i Sverige. Samtidigt ifrågasätts de allt oftare, både av politiker och väpnade aktörer i krigsområden.

Läkare Utan Gränsers team i Jemen behandlar en flicka med brännskador på sjukhuset i Khamir.
Jemen

Jemen: Givarländer måste ta ansvar

Idag möts FN:s givarländeri Genève för att öka det finansiella stödet till krisen i Jemen. Men flera av givarländerna är själva inblandade i kriget och dessutom hindrar de humanitär hjälp från att nå fram till människor i behov.