Hoppa till huvudinnehåll

Allt fler skadade när strider i Jemen trappas upp

Publicerad 7 november 2018

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Efter en rad flyganfall i Sana’a, Jemen, tog två sjukhus som vi stöttar emot 72 skadade och sex döda.

Efter en rad flyganfall i Sana’a, Jemen, tog två sjukhus som vi stöttar emot 72 skadade och sex döda.

I takt med att striderna i Jemen intensifieras har våra vårdinrättningar tagit emot allt fler patienter med krigsrelaterade skador.

I Hodeidah inleddes den första november en större offensiv av styrkor lojala med president Hadi och understödda av den internationella koalitionen som leds av Saudiarabien och Förenade Arabemiraten (SELC). Hårda markstrider och flygbombningar hotar nu tusentals människors liv. De senaste dagarna har vårt team i Hodeidah tagit emot 24 krigsskadade patienter, däribland fem kvinnor och nio barn. Under samma period fick 50 krigsskadade patienter vård på vårt kirurgiska fältsjukhus i Mocha, 18 mil söder om Hodeidah.

Den här ökningen av antalet patienter följer på en upptrappning av markstriderna och flygattackerna i Hodeidah de senaste dagarna.

– Med stöd av den internationella koalitionen har de här styrkorna påbörjat en offensiv i form av marktrupper som snabbt har tagit sig runt i staden. Detta har lett till en stor rädsla för att en belägring är på gång, vilket skulle påverka tiotusentals människor som fortfarande bor i Hodeidah, säger Frederic Bertrand, Läkare Utan Gränsers landansvarige i Jemen.

– Varje dag hör vi skottlossning och ljudet av tunga flygattacker, fortsätter han. För bara några dagar sedan pågick markstrider i närheten av Al Salakhana-sjukhuset och det hus där vårt team bor. De fick stanna kvar på sjukhuset, för säkerhets skull.

massiva flygattacker på flera håll i landet

Förra veckan kom rapporter om att civilbefolkningen börjar lämna staden men enligt Frederic Bertrand är det svårt att uppskatta hur många det rör sig om.

– Andra är fortfarande kvar inne i staden och kan inte ta sig ut på grund av striderna.

Den internationella koalitionen SELC genomför just nu massiva flygattacker på flera håll i landet. I både Abs och Hajjah tog vårt team i början av veckan emot ett antal skadade. Även i Haydan-distriktet i Saada – det värst drabbade området i landet sedan konflikten trappades upp i mars 2015 – pågår dagliga flygattacker. Vi jobbar på Haydan-sjukhuset som träffades i en flygattack för tre år sedan.

Även till vårt traumasjukhus i Aden kommer nu allt fler krigsskadade patienter från Hodeidah och Taiz. Enbart förra veckan behandlade teamet 16 patienter från Hodeidah som ligger sex timmars bilresa från Aden.

Vi ser mycket allvarligt på utvecklingen och vi är extremt oroade över våra patienters och vår personals säkerhet, liksom även för de tusentals människor som bor nära frontlinjerna. Alla stridande parter i Jemen måste garantera säkerheten, såväl för civilbefolkningen som för civila inrättningar som exempelvis sjukhus.

Relaterade nyheter

Sjuåriga Tamer som skadades av granatsplitter i Taiz, Jemen, tidigare i år.
Jemen

Jemensamtalen: Den humanitära krisen måste få ett slut

Civila, sjukvårdspersonal och sjukhus – det är de som drabbas värst av striderna i Jemen. Vi uppmanar alla stridande parter att göra allt de kan för att minska mänskligt lidande och för att garantera säkerheten för såväl civilbefolkningen som för medicinsk personal.

Abet, som träffats av en kula i magen , får hjälp av fysioterapeuten Khadija på ett sjukhus i Jemen.
Jemen

Jemen: Sjukhus hotas av strider i Hodeidah

De senaste tre veckorna har vi vårdat fler än 500 krigsskadade patienter i Jemen. I staden Hodeidah närmar sig striderna nu våra sjukvårdsinrättningar. 

Staden Taiz i Jemen under ett luftangrepp.
Jemen

"Frontlinjen går rakt igenom staden"

"På grund av belägringen var det svårt att få tag på material, mediciner, och mat- och bränslepriserna har skjutit i höjden. Dessutom är situationen i Taiz är extremt instabil."
- Emmily Sjölander, Jemen.

Vår vårdinrättning i Qatabah, i Ad Dhale-provinsen, är ett av projekten som har stängts efter attacken.
Jemen

Jemen: Vi tvingas stänga projekt efter attack

I måndags attackerades vår personalbostad i Ad Dhale-provinsen i södra Jemen med en sprängladdning. Vi har evakuerat våra medarbetare och tvingats avbryta våra medicinska projekt i Ad Dhale-provinsen.