Hoppa till huvudinnehåll

Alltmer desperat för de 75 000 strandsatta syriska flyktingarna

Publicerad 22 november 2016

Situationen för de syriska flyktingarna som är strandsatta vid gränsen mot Jordanien i det ökenområde som kallas "the Berm” riskerar att bli ännu värre när vintern kommer. Vi vill omedelbart ha direkt tillgång till dessa människor för att se över deras medicinska och humanitära behov. 

Fem månader har gått sedan Jordanien stängde sina gränser mot Syrien. Ett beslut som har inneburit att 75 000 människor, tre fjärdedelar av dem kvinnor och barn, saknar grundläggande medicinsk vård. Nu väntas vintern ytterligare förvärra en redan fruktansvärd situation.

– Vädret blir kallare och temperaturen väntas sjunka under noll grader, säger Natalie Thurtle, läkare och medicinskt ansvarig för våra projekt i ”the Berm”. Vi räknar med att snart få höra om små barn som fryser ihjäl, något som hände redan förra året.

I dag bor människorna i ”the Berm”* i tunna provisoriska tält som inte kan stå emot starka vindar. De saknar också vinterkläder, varmvatten, el, ved, eller någon form av uppvärmning som kan hålla dem varma under vintern. Likaså har tillgången till mat och andra nödvändigheter varit mycket begränsad.

– De har inte försetts med mat sedan början av augusti vilket såklart gör att vi får in allt fler rapporter om undernäring. Den senaste veckan fick vi rapporter om 140 obekräftade fall av undernäring i ”the Berm”. Livet där blir alltmer desperat, säger Natalie Thurtle.

250 kilometer väster om "the Berm", vid nordvästra gränsen mot Syrien, fortsätter krigsskadade syrier att nekas tillträde till den jordanska gränsstaden Ramtha. Detta innebär att sårade inte längre kan evakueras från Dara'a distriktet i södra Syrien till Ramtha-sjukhuset, där vi ger kirurgisk vård och medicinsk behandling sedan tre år. Trots rapporter om intensifierat våld och strider i södra Syrien står våra avdelningar på Ramtha-sjukhuset nästan tomma.

Med detta i minne uppmanar vi regeringen i Jordanien att avlägsna de hinder som påverkar livräddande medicinsk vård genom att tillåta medicinsk evakuering av krigsskadade syrier, särskilt de mest utsatta; kvinnor och barn.

Under 23 dagar i maj drev vi en mobil vårdcentral vid ”the Berm” som tillhandahöll primärvård och reproduktiv hälsovård. Majoriteten av patienterna var kvinnor och barn under fem år. Under den korta tiden mötte vi 3 501 patienter varav 450 var gravida kvinnor. Dessutom förlöste vi ett barn.
Sedan september 2013, och fram till dess att gränsen stängdes mot nordvästra Syrien, har vi tagit emot fler än 2 427 på akutmottagningen på Ramtha-sjukhuset och utfört mer än 4 500 kirurgiska ingrepp på patienter från Syrien, inklusive mer än 800 större operationer.

* ‘Berm’ /bəːm/ en naturlig eller skapad sandbank

Relaterade nyheter

Kvinnor i ett fångläger för flyktingar och migranter i Tripoli, Libyen.
Glömda kriser

Det humanitära året – bortom rubrikerna

DEBATT | Under 2017 riktades mediernas strålkastarljus mot flera av världens mest akuta humanitära kriser. Men stunden i rampljuset är ofta kort. Dessutom är det ofta bara en eller ett par dimensioner av en kris som når fram till rubrikerna. 

Konsekvenser av konflikten för Syriens befolkning

2017

Två rapporter gjorda 2016 och 2017 i Daraa, södra Syrien, visar på de allvarliga konsekvenser som kriget i Syrien har fått för landets befolkning. Över hälften av befolkningen flytt på grund av våldet och det finns farliga brister i sjukvården för mödrar och barn. 

Syrien

"För mig var det chockartat"

Märit Halmin är narkos- och intensivvårdsläkare och arbetar till vardags på Södersjukhuset i Stockholm. Hon har nyligen kommit hem från norra Syrien och berättar om situtionen i flyktinglägren och människorna hon mötte där.

Amneh från Al Meshlad, öster om staden Raqqa. Hennes familjs hus har förstörts i striderna.
Syrien

Efter kriget: minor hot mot återvändande till Raqqa

Sex veckor efter att striderna slutat i Raqqa, Syrien, börjar invånarna gradvis återvända. Men de finner sina hus i ruiner och gatorna fulla av minor och sprängladdningar.