Hoppa till huvudinnehåll

Alltmer desperat för de 75 000 strandsatta syriska flyktingarna

Publicerad 22 november 2016

Situationen för de syriska flyktingarna som är strandsatta vid gränsen mot Jordanien i det ökenområde som kallas "the Berm” riskerar att bli ännu värre när vintern kommer. Vi vill omedelbart ha direkt tillgång till dessa människor för att se över deras medicinska och humanitära behov. 

Fem månader har gått sedan Jordanien stängde sina gränser mot Syrien. Ett beslut som har inneburit att 75 000 människor, tre fjärdedelar av dem kvinnor och barn, saknar grundläggande medicinsk vård. Nu väntas vintern ytterligare förvärra en redan fruktansvärd situation.

– Vädret blir kallare och temperaturen väntas sjunka under noll grader, säger Natalie Thurtle, läkare och medicinskt ansvarig för våra projekt i ”the Berm”. Vi räknar med att snart få höra om små barn som fryser ihjäl, något som hände redan förra året.

I dag bor människorna i ”the Berm”* i tunna provisoriska tält som inte kan stå emot starka vindar. De saknar också vinterkläder, varmvatten, el, ved, eller någon form av uppvärmning som kan hålla dem varma under vintern. Likaså har tillgången till mat och andra nödvändigheter varit mycket begränsad.

– De har inte försetts med mat sedan början av augusti vilket såklart gör att vi får in allt fler rapporter om undernäring. Den senaste veckan fick vi rapporter om 140 obekräftade fall av undernäring i ”the Berm”. Livet där blir alltmer desperat, säger Natalie Thurtle.

250 kilometer väster om "the Berm", vid nordvästra gränsen mot Syrien, fortsätter krigsskadade syrier att nekas tillträde till den jordanska gränsstaden Ramtha. Detta innebär att sårade inte längre kan evakueras från Dara'a distriktet i södra Syrien till Ramtha-sjukhuset, där vi ger kirurgisk vård och medicinsk behandling sedan tre år. Trots rapporter om intensifierat våld och strider i södra Syrien står våra avdelningar på Ramtha-sjukhuset nästan tomma.

Med detta i minne uppmanar vi regeringen i Jordanien att avlägsna de hinder som påverkar livräddande medicinsk vård genom att tillåta medicinsk evakuering av krigsskadade syrier, särskilt de mest utsatta; kvinnor och barn.

Under 23 dagar i maj drev vi en mobil vårdcentral vid ”the Berm” som tillhandahöll primärvård och reproduktiv hälsovård. Majoriteten av patienterna var kvinnor och barn under fem år. Under den korta tiden mötte vi 3 501 patienter varav 450 var gravida kvinnor. Dessutom förlöste vi ett barn.
Sedan september 2013, och fram till dess att gränsen stängdes mot nordvästra Syrien, har vi tagit emot fler än 2 427 på akutmottagningen på Ramtha-sjukhuset och utfört mer än 4 500 kirurgiska ingrepp på patienter från Syrien, inklusive mer än 800 större operationer.

* ‘Berm’ /bəːm/ en naturlig eller skapad sandbank

Aktuellt om Syrien

En operationssal på Tal Abyad-sjukhuset i Syrien strax söder om den turkiska gränsen.
Nyheter från fältet

Det tysta kriget

"I vissa delar av Syrien kan du se och höra kriget. Andra områden är tysta, det finns inga ljud som vittnar om det pågående kriget. Men lidandet är fortfarande stort och traumatiska händelser sker dagligen."
– Diala Ghassan, som besökt Tal Abyad-sjukhuset i Syrien.

Ambulans utanför sjukhuset i Tal Abyad, Syrien.
Nyheter från fältet

Skadade syrier får inte sjukvård i Raqqa

Striderna kring den syriska staden Raqqa leder till att sjuka och skadade har mycket svårt att få akut livräddande sjukvård. Det är nästan omöjligt för människor att fly ut ur staden. Många krigsskador blir allvarligt infekterade och människor dör innan de får vård.

Våra team finns på plats i Menbij-lägret för att bistå syriska internflyktingar.
Nyheter från fältet

Flygattacker eller minfält – det enda Raqqas invånare har att välja på

Striderna fortsätter i den syriska staden Raqqa. Befolkningen måste nu ta ställning till om de ska stanna kvar trots bomberna som faller eller om de ska försöka fly genom aktiva frontlinjer och minfält.

Vi fördömer alla former av attacker på våra sjukhus, vår personal och våra patienter.
Nyheter från fältet

Vi fördömer intrånget på sjukhus i västra Syrien

Den 29 april utbröt intensiva strider på ett sjukhus som vi stödjer utanför Damaskus i sydvästra Syrien. Vi tolererar inte sådana attacker och har därför beslutat att dra tillbaka vårt stöd till regionen tills dess alla stridande parter respekterar vårt arbete.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Personal från Läkare Utan Gränser delar ut flytvästar till nödställda.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.