Hoppa till huvudinnehåll

ALLVARLIG KOLERAEPIDEMI I SIERRA LEONE

Publicerad 17 augusti 2012
Behandlingscenter i Freetown. I nuläget driver vi tre behandlingscenter, men planerar att öppna två till.
Behandlingscenter i Freetown. I nuläget driver vi tre behandlingscenter, men planerar att öppna två till.
Foto: Florence Demeulin

Sierra Leones huvudstad Freetown kämpar just nu med att få stopp på en koleraepidemi. Vi finns på plats, men dödsfallen och antalet smittade ökar. – Våra nuvarande koleracenter är pressade till det yttersta, säger vår ansvariga på plats.

I samarbete med hälsoministeriet driver vi tre koleracenter i staden, och hade i slutet av juli behandlat över 500 patienter. Varje dag smittas fler människor och vi arbetar nu för att öppna ytterligare två behandlingsanläggningar så fort som möjligt.
Sedan januari har 176 människor dött och över 10 000 kolerafall rapporterats.
– Vi utökar nu snabbt vår verksamhet för att kunna ta hand om alla nya patienter, säger Karen Van den Brande, ansvarig för vårt arbete i Sierra Leone. Våra nuvarande koleracenter är pressade till det yttersta.

Smittospridning i slumområden

Många av patienterna kommer från slumområden där det saknas ordentliga system för avlopp och avfallshantering, vilket gör människor ännu mer sårbara för spridning av vattenburna sjukdomar som kolera. Staden är tätbefolkad och ligger inklämd mellan höga berg och hav.
 
– Levnadsvillkoren i slummen är en grogrund för sjukdomar, säger Karen Van den Brande.

Hygienåtgärder

Tillsammans med hälsoministeriet uppmanar vi allmänheten att tvätta händerna ordentligt, enbart använda kokat vatten, och se till så att mat är ordentligt tillagad och grönsaker sköljda innan konsumtion.
- Det är viktigt att allmänheten är medveten om att man bör söka hjälp omedelbart om man har kolerasymptom. Utan hjälp kan människor dö inom tjugo timmar. Vissa patienter är så uttorkade att de är i koma när de kommer till oss, säger Karen Van den Brande.

En hälsoinformatör från Läkare Utan Gränser talar med en grupp människor i Hong Kong om hur de kan skydda sig mot det nya coronaviruset. Februari 2020.

Tillsammans mot covid-19

Virus känner inga gränser. Det gör inte vårt arbete heller. Med 50 års erfarenhet av kriser och epidemier gör vi nu allt vi kan för att bekämpa det nya coronaviruset.

Var med oss i kampen mot covid-19!
Ge en gåva