Hoppa till huvudinnehåll

ALLVARLIGA MALARIAFALL HAR TREDUBBLATS I SYDSUDAN

Publicerad 6 november 2014

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Barnen väntar på att testas för malaria i Pamat i norra Sydsudan. Runt 1 500 patienter behandlas varje vecka och antalet ökar. Under regnsäsongen är malaria den vanligaste sjukdomen i området. FOTO: Jacob Zocherman

Barnen väntar på att testas för malaria i Pamat i norra Sydsudan. Runt 1 500 patienter behandlas varje vecka och antalet ökar. Under regnsäsongen är malaria den vanligaste sjukdomen i området. FOTO: Jacob Zocherman

Antalet livshotande malariafall i Sydsudan har tredubblats i år. Den pågående våldsamma konflikten förhindrar arbetet mot malariautbrottet som drabbar västra delen av landet. På grund av stridigheter har många vårdcentraler i avlägsna områden inte fått de livsnödvändiga antimalariamedlen.

Eftersom det saknas antimalariamedel i de avlägsna delarna av västra Sydsudan måste patienterna resa i flera timmar eller dagar för att komma till våra vårdcentraler. De anländer i ett allvarligt medicinskt tillstånd. På vårdcentralerna i Awail, Pamat, Gogrial, Yambio och Agok har 60 000 patienter behandlats för malaria sedan början av året, och tio procent av dem har skrivits in på våra kliniker. Detta är tre gånger så många än under samma period förra året.

– Läkare Utan Gränser kan inte på egen hand tillgodose de medicinska behoven i delstaterna Northern Bahr el Ghazal, Warrap, Western Equatoria stater och Abyei, säger Renee Madrolle, projektkoordinator på Läkare Utan Gränsers vårdcentral i Aweil.

– Fler internationella aktörer måste mobiliseras för att tillsammans med hälsoministeriet tillhandahålla malariabehandling.

Hälsoministeriets partnerorganisationer har inte lyckats att distribuera malariatest och malariamedel på grund av den pågående konflikten och på grund av strukturella problem i leveranskedjan. Därför saknar nu många människor tillgång till malariabehandling.

Många patienter skulle kunna räddas

Bristerna i sjukvården har gjort att vi omgående skickat fler snabbtester och läkemedel till våra projekt i västra Sydsudan. På vår vårdcentral i Gogrial har vi inrättad en egen avdelning för malaria för att klara av det stora antalet patienter. Utöver det har vi utökat våra insatser på sjukhuset i Aweil för att diagnostisera och behandla fler malariapatienter. Vi har byggt en avdelning med 35 bäddar för att behandla de allvarligaste fallen, men den har hunnit bli för liten.

– Många patienter som dör hade kunnat räddas om de fått tillgång till behandling tidigare, säger Renee Madrolle. Malaria är den främsta dödsorsaken i Aweil under regnperioden, och det är barnen som drabbas hårdast.

Under september månad var mer än 70 procent av alla barn som fick vård på sjukhuset i Aweil sjuka i malaria.

Läkare Utan Gränser har för närvarande 25 projekt i nio av de tio staterna i Sydsudan. Det finns 3 300 lokalt anställda och 350 internationella medarbetare för Läkare Utan Gränser i landet.

Relaterade nyheter

Den lilla flickan som kom till kliniken i Sydsudan.
Sydsudan

Att hålla flickan vid liv

"En eftermiddag bärs en liten flicka på 1,8 kilo in på kliniken. Hon är en vecka gammal. Kvinnorna som kommer med barnet berättar att modern dött under hemförlossningen."
- Läkaren Marie Inhammar i Sydsudan.

Diabetessjuka Bagat Adshar testar sitt blodsocker på Agok-sjukhuset i Sydsudan.
Sydsudan

När insulinet tar slut tar livet slut

"För sjunde dagen i rad tvingas vi informera patienterna med diabetes som kommer för att hämta sitt insulin att det tyvärr inte kommit någon leverans än. Just nu är det krisläge för det finns inget insulin alls". Svenska läkaren Marie arbetar i Sydsudan.

Roslyn Brooks, läkare från Australien som arbetar på Läkare Utan Gränsers sjukhus i Lankien, Sydsudan
Sydsudan

Ett brev från Lankien

"Att undersöka halsen kan förvärra läget, så den första regeln är att aldrig försöka öppna barnets mun eller undersöka halsen."
- Roslyn Brooks, som arbetar som läkare i Sydsudan.

Lokalanställda Safari, Acheri, Pascal tillsammans med Marie i Sydsudan.
Sydsudan

Att göra skillnad på lång sikt

Det är tisdag eftermiddag och jag håller i en utbildning gällande återupplivnig av nyfödda. På britsen framför mig ligger en docka och all utrustning man behöver. Runt mig står fyra barnmorskeassistenter samlade.