Hoppa till huvudinnehåll

ALLVARLIGA MALARIAFALL HAR TREDUBBLATS I SYDSUDAN

Publicerad 6 november 2014

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Barnen väntar på att testas för malaria i Pamat i norra Sydsudan. Runt 1 500 patienter behandlas varje vecka och antalet ökar. Under regnsäsongen är malaria den vanligaste sjukdomen i området. FOTO: Jacob Zocherman

Barnen väntar på att testas för malaria i Pamat i norra Sydsudan. Runt 1 500 patienter behandlas varje vecka och antalet ökar. Under regnsäsongen är malaria den vanligaste sjukdomen i området. FOTO: Jacob Zocherman

Antalet livshotande malariafall i Sydsudan har tredubblats i år. Den pågående våldsamma konflikten förhindrar arbetet mot malariautbrottet som drabbar västra delen av landet. På grund av stridigheter har många vårdcentraler i avlägsna områden inte fått de livsnödvändiga antimalariamedlen.

Eftersom det saknas antimalariamedel i de avlägsna delarna av västra Sydsudan måste patienterna resa i flera timmar eller dagar för att komma till våra vårdcentraler. De anländer i ett allvarligt medicinskt tillstånd. På vårdcentralerna i Awail, Pamat, Gogrial, Yambio och Agok har 60 000 patienter behandlats för malaria sedan början av året, och tio procent av dem har skrivits in på våra kliniker. Detta är tre gånger så många än under samma period förra året.

– Läkare Utan Gränser kan inte på egen hand tillgodose de medicinska behoven i delstaterna Northern Bahr el Ghazal, Warrap, Western Equatoria stater och Abyei, säger Renee Madrolle, projektkoordinator på Läkare Utan Gränsers vårdcentral i Aweil.

– Fler internationella aktörer måste mobiliseras för att tillsammans med hälsoministeriet tillhandahålla malariabehandling.

Hälsoministeriets partnerorganisationer har inte lyckats att distribuera malariatest och malariamedel på grund av den pågående konflikten och på grund av strukturella problem i leveranskedjan. Därför saknar nu många människor tillgång till malariabehandling.

Många patienter skulle kunna räddas

Bristerna i sjukvården har gjort att vi omgående skickat fler snabbtester och läkemedel till våra projekt i västra Sydsudan. På vår vårdcentral i Gogrial har vi inrättad en egen avdelning för malaria för att klara av det stora antalet patienter. Utöver det har vi utökat våra insatser på sjukhuset i Aweil för att diagnostisera och behandla fler malariapatienter. Vi har byggt en avdelning med 35 bäddar för att behandla de allvarligaste fallen, men den har hunnit bli för liten.

– Många patienter som dör hade kunnat räddas om de fått tillgång till behandling tidigare, säger Renee Madrolle. Malaria är den främsta dödsorsaken i Aweil under regnperioden, och det är barnen som drabbas hårdast.

Under september månad var mer än 70 procent av alla barn som fick vård på sjukhuset i Aweil sjuka i malaria.

Läkare Utan Gränser har för närvarande 25 projekt i nio av de tio staterna i Sydsudan. Det finns 3 300 lokalt anställda och 350 internationella medarbetare för Läkare Utan Gränser i landet.

Relaterade nyheter

Det nya sjukhuset i Doro, Sydsudan.
Sydsudan

Att bygga ett sjukhus på tre månader

Vi arbetar ofta på avlägsna platser under extrema väderförhållanden där förutsättningarna är långt ifrån perfekta. Byggspecialisten Carlos Cortez berättar om ett nytt projekt som syftar till att förändra den saken till det bättre.

Läkaren Irena Novotna undersöker ett barn i flyktinglägret Yida i Sydsudan.
Sydsudan

"Vi bevittnar många mirakel här"

"Vi hade fått in en flicka med kramper, hon svarade enbart på smärta men hon hade i alla fall puls och andades. Strax efter att vi vänt henne på sidan började hon plötsligt att kräkas." 
– Läkaren Irena Novotna i Sydsudan.

En gravid kvinna på sjukhuset i Aweil, där Robert Crumb jobbade.
Sydsudan

”Både jag och mamman grät”

"Det mörka vätskefyllda huvudet skvallrade om diagnosen - hydrocefalus."

Läkaren Robert Crumb berättar om en svår förlossning under sitt uppdrag i Sydsudan. Och om ett beslut på liv och död.

Fram till februari i år bodde William Nyuon Kuolangi Yuai när han tvingades fly.
Sydsudan

”Han hette Nyadel och blev bara fem år”

"Livet i Yuai före striderna var bra. Men när de attackerade staden tog de all medicin och alla kläder. De brände ner husen, tog boskapen och förstörde till och med brunnarna."
- William Nyuon Kuolang.