Hoppa till huvudinnehåll

ALLVARLIGA MALARIAFALL HAR TREDUBBLATS I SYDSUDAN

Publicerad 6 november 2014

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Barnen väntar på att testas för malaria i Pamat i norra Sydsudan. Runt 1 500 patienter behandlas varje vecka och antalet ökar. Under regnsäsongen är malaria den vanligaste sjukdomen i området. FOTO: Jacob Zocherman

Barnen väntar på att testas för malaria i Pamat i norra Sydsudan. Runt 1 500 patienter behandlas varje vecka och antalet ökar. Under regnsäsongen är malaria den vanligaste sjukdomen i området. FOTO: Jacob Zocherman

Antalet livshotande malariafall i Sydsudan har tredubblats i år. Den pågående våldsamma konflikten förhindrar arbetet mot malariautbrottet som drabbar västra delen av landet. På grund av stridigheter har många vårdcentraler i avlägsna områden inte fått de livsnödvändiga antimalariamedlen.

Eftersom det saknas antimalariamedel i de avlägsna delarna av västra Sydsudan måste patienterna resa i flera timmar eller dagar för att komma till våra vårdcentraler. De anländer i ett allvarligt medicinskt tillstånd. På vårdcentralerna i Awail, Pamat, Gogrial, Yambio och Agok har 60 000 patienter behandlats för malaria sedan början av året, och tio procent av dem har skrivits in på våra kliniker. Detta är tre gånger så många än under samma period förra året.

– Läkare Utan Gränser kan inte på egen hand tillgodose de medicinska behoven i delstaterna Northern Bahr el Ghazal, Warrap, Western Equatoria stater och Abyei, säger Renee Madrolle, projektkoordinator på Läkare Utan Gränsers vårdcentral i Aweil.

– Fler internationella aktörer måste mobiliseras för att tillsammans med hälsoministeriet tillhandahålla malariabehandling.

Hälsoministeriets partnerorganisationer har inte lyckats att distribuera malariatest och malariamedel på grund av den pågående konflikten och på grund av strukturella problem i leveranskedjan. Därför saknar nu många människor tillgång till malariabehandling.

Många patienter skulle kunna räddas

Bristerna i sjukvården har gjort att vi omgående skickat fler snabbtester och läkemedel till våra projekt i västra Sydsudan. På vår vårdcentral i Gogrial har vi inrättad en egen avdelning för malaria för att klara av det stora antalet patienter. Utöver det har vi utökat våra insatser på sjukhuset i Aweil för att diagnostisera och behandla fler malariapatienter. Vi har byggt en avdelning med 35 bäddar för att behandla de allvarligaste fallen, men den har hunnit bli för liten.

– Många patienter som dör hade kunnat räddas om de fått tillgång till behandling tidigare, säger Renee Madrolle. Malaria är den främsta dödsorsaken i Aweil under regnperioden, och det är barnen som drabbas hårdast.

Under september månad var mer än 70 procent av alla barn som fick vård på sjukhuset i Aweil sjuka i malaria.

Läkare Utan Gränser har för närvarande 25 projekt i nio av de tio staterna i Sydsudan. Det finns 3 300 lokalt anställda och 350 internationella medarbetare för Läkare Utan Gränser i landet.

Relaterade nyheter

Sydsudan

Resa genom träskmarken

Alexander Nymans uppdrag i Sydsudan är över. En av hans sista uppgifter blev att resa till Haat, en avlägsen by fyra timmars båtresa genom svårforcerad träskmark.

En nyfödd flicka får poliovaccin på Läkare Utan Gränsers sjukhus i Agok.
Sydsudan

Kejsarsnitt mellan Sydsudan och Sudan

Heidi Wikström är en finsk kirurg ute på sitt första uppdrag för Läkare Utan Gränser i Abyei - ett omtvistat område mellan Sudan och Sydsudan. Där driver vi områdets enda sjukhus.

En utomhusklinik i Thaker, Leer, Sydsudan.
Sydsudan

Sydsudan: Gruppvåldtäkter och massmord

Befolkningen i provinserna Leer och Mayendit i Sydsudan har utsatts för extremt våld sedan slutet av april. Byar har plundrats och bränts ner, matförråd har länsats och sjukvårdsinrättningar har attackerats. 

Ett mobilt team reser längs floden Phow, i Fangak-området, Sydsudan.
Sydsudan

En akutsituation i New Fangak

"Fem minuter senare är jag i båten. Vi planerar en så kallad ”kiss movement”, då vi möts halvvägs, för över patienten och åker tillbaka."
- Läkaren Alexander Nyman, Sydsudan.