Hoppa till huvudinnehåll

Amina – 15 år och mamma

Publicerad 23 augusti 2016
Foto: Shaista Aziz
Amina, 15 år, har precis fött sitt första barn på vår klinik i Maimusari, Nigeria.

På vår klinik i Maimusari i Nigeria hjälper vi kvinnor och barn som lever i skuggan av kriget mellan regeringens styrkor och Boko Haram. 
En av dem är Amina, 15 år, som just fött sitt första barn.

Amina, 15 år, kommer från staden Bama, Nigeria, en av frontlinjerna i kriget mellan Nigerias militär och Boko Haram – ett krig som har tvingat över två miljoner människor på flykt, och som gör levnadssituationen för befolkningen svår. 

Hon har evakuerats till vår klinik i Maimusari, 15 kilometer från Maiduguri, huvudstaden i Bornoregionen.

Farlig resväg

Resan från Bama till Maimusari är farlig och tar två och en halv timme; vägen är full av vägspärrar och går dessutom nära Sambisaskogen där det ryktas att Boko Haram har sin bas. 

– Jag minns inte så mycket av resan från Bama till Maiduguri; jag hade så ont att jag svimmade. Min femåriga syster Noor var med mig. Om jag var rädd? Jag har varit rädd i hela mitt liv, så det här gjorde ingen skillnad, berättar Amina.

För några dagar sedan födde Amina sitt första barn, en liten pojke. Pojken har ännu inte träffat sin pappa. Amina är hans andra fru, och hon vet inte ens var han befinner sig.

Kliniken full av kvinnor och barn

Vår klinik i Maimusari är full av kvinnor och barn – många av kvinnorna är bara barn själva, i Aminas ålder. Vissa av dem har redan fått sitt andra eller tredje barn.

– Det är väldigt svårt att vara flicka här, du utsätts för många hemska saker, saker jag inte ens kan prata om. Det kan börja redan när en flicka är tio år, säger Amina.

På vår klinik tar vi både emot patienter och gör hembesök; det finns en mödravårdsavdelning och en ambulerande undernäringsklinik. Varje dag behandlas över 500 kvinnor och barn på kliniken, och fler än 70 barn föds varje vecka.

– Många av våra patienter är fattiga med hälsoproblem och de har inte råd att träffa en läkare regelbundet. Vi förlöser upp till 15 bebisar varje dag – många av mammorna har fött flera barn på kort tid och deras kroppar är svaga och utmattade, säger Etsuko, en av våra barnmorskor på kliniken.

– Varje dag ser vi hur de här kvinnornas liv påverkas av konflikter och fattigdom. Vi ser hur deras och deras barns liv är  hårt i skuggan av allt våld och all osäkerhet. Det är kvinnorna och barnen som är mest sårbara, och som lider mest.

"Kände mig trygg här"

I samma rum som Amina ligger Fatima, 35, som precis har fått sitt sjätte barn. Hon berättar att hennes förlossning gick bra med hjälp av Läkare Utan Gränser, och säger att hon är tacksam över att hon hade någonstans att vända sig när det var dags att föda.

– Jag kände mig trygg här och visste att jag skulle få bra vård, och att mitt barn skulle födas säkert och friskt. Jag vet inte vad som händer i morgon – allt jag kan göra är att hoppas på det bästa för mig och mina barn, säger hon.

Vi har arbetat i Bornoregionen i nordöstra Nigeria sedan 2014, men har varit på plats även tidigare vid till exempel kolerautbrott.

Situationen i regionen är kritisk; det råder brist på livsmedel och en hög andel barn lider av svår undernäring ­– många av dem kommer troligtvis inte att överleva. Över en halv miljon människor, de flesta av dem människor som tvingats fly från sina hem, har inte heller ordentlig tillgång till sjukvård. Vi arbetar med att ge vård, distribuera mat och behandla undernäring med hjälp av vår ambulerande näringsklinik.

 

 

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare