Hoppa till huvudinnehåll

Äntligen

Publicerad 23 april 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Mari Mörth tillsammans med några ur teamet som arbetar i Bangui, Centralafrikanska republiken.

Tillsammans med några ur teamet som arbetar i Bangui, bland annat chaufförer och supply-ansvarig. 

En dag med massor av möten i Bangui. Försökte samtidigt få till en resa någon annanstans i fält. Under tiden åker jag runt i Bangui med bil mellan olika kontor. 

Det är mycket intressant och nyttigt att träffa personal från Läkare Utan Gränser och höra om deras verksamhet i Centralafrikanska Republiken.

Och till sist, mot slutet av dagen, blir det klart att jag blivit bokad på ett flyg nästa morgon till staden Bossangoa där vi har både sjukhus och uppsökande aktiviteter. I Bossangoa regionen, liksom i många andra delar av landet, är malaria den främsta dödsorsaken bland barn under fem år. Läkare Utan Gränser stöder 11 malariainrättningar som erbjuder tester och behandling för människor som bor upp till 130 kilometer från Bossangoa. Det finns också mobila kliniker som erbjuder basal sjukvård.

Torsdag gick jag upp med solen, innan hettan hade kommit. Det är ganska omständligt och krångligt att resa runt i Centralafrikanska Republiken, eftersom alla som arbetar med Läkare Utan Gränser och andra organisationer måste ta sig runt med flyg. På flygplatsen är det därför full aktivitet redan tidig morgon och när man tittar ut över det lilla flygfältet ser man massor av ganska små plan och några helikoptrar, alla med märken från Läkare Utan Gränser, Röda Korset och olika FN-organ.

Vi landar till slut i Bossangoa som inte har någon flygplats, utan det är helt enkelt en brun långsmal landningsbana och några stolar under ett halmtak som möter mig. Och en bil med några kollegor som hälsar välkomna.

Aktuellt om Centralafrikanska republiken

Konsekvenserna av en sådan här attack är att vi inte kan bedriva vår verksamhet
Nyheter från fältet

En av våra anställda dödad i bakhåll

Vi fördömer starkt den händelse som inträffade i onsdags i Centralafrikanska republiken där en av våra anställda dödades. Våra tankar är med familjen till den anställda som dödades.

Mari Mörth Centralafrikanska republiken
Nyheter från fältet

Sista dagarna

Sista dagarna i Bossangoa och på sjukhuset. Vi promenerar ganska högt upp på flodbanken, och tur är det, för i floden får jag för första gången i mitt liv se flodhästar. 

Julie, som är undernärd och har malaria, på sjukhuset i Bossangoa, Centralafrikanska republiken.
Nyheter från fältet

Patienter

Situationen har förbättrats vad gäller akut undernäring hos barn. Förra året under mars månad hade man 170 patienter på avdelningen för undernärda barn på sjukhuset i Bossangoa, detta år var det 65 barn inlagda. 

Fistula patienter i Centralafrikanska republiken, vid sjukhuset i Bossangoa.
Nyheter från fältet

Sjukhuset

Eftermiddagen har jag spenderat på sjukhuset i Bossangoa. Där har Läkare Utan Gränser byggt upp en avdelning för att behandla fistula.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Kriget i Syrien har drivit miljontals människor på flykt. Krisen orsakar ett desperat behov av livräddande humanitära insatser.

Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.