Hoppa till huvudinnehåll

Äntligen på plats i Bentiu

Publicerad 15 december 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Mitt lilla tält där jag bor.

Mitt lilla tält där jag bor. 

​Efter många resdagar och mellanlandningar kom jag äntligen fram till vad som kommer att vara mitt hem de närmsta sex månaderna, flyktinglägret i Bentiu. 

Flygresan hit var oerhört vacker. När jag steg av planet slog värmen emot mig som en kompakt vägg. Termometern meddelade att det var 43 grader celsius här. Det var en stor kontrast mot när jag lämnat Sverige några dagar tidigare, där det snöade. På vägen från flygplatsen till lägret kunde jag inte sluta titta ut genom bilrutan. Tänk att jag är här! 

När jag gick min förberedande kurs träffade jag flera personer som skulle till Sydsudan. En man, Rod från Kanada, är här i Bentiu med mig. En brittisk tjej, Rachna, är i grannstaden. Vi träffas ibland när hon kommer hit med patienter till sjukhuset. Det är alltid roligt att träffa bekanta ansikten här! 

Jag har fått tilldelat mig ett litet tält där jag kommer att bo de närmsta månaderna. Jag har en säng, en fläkt och en liten metallåda där jag kan förvara saker i. Allt man behöver! Vad gäller gemensamma ytor så har vi ett stort matbord där vi alla äter middag och spelar spel ihop på kvällarna. Vi har också en säkerhetsbunker som även fungerar som tv-rum. Våra logistiker har som plan att bygga en tukul med lite mjuka madrasser i som man hänga i på våra lediga söndagar och få lite skydd mot solen. Det ser vi fram emot! 

Aktuellt om Sydsudan

En gravid kvinna på sjukhuset i Aweil, där Robert Crumb jobbade.
Nyheter från fältet

”Både jag och mamman grät”

"Det mörka vätskefyllda huvudet skvallrade om diagnosen - hydrocefalus."

Läkaren Robert Crumb berättar om en svår förlossning under sitt uppdrag i Sydsudan. Och om ett beslut på liv och död.

Hemfärden är inte längre något abstrakt som ligger långt där framme utan det är verkligen dags att åka hem nu.
Nyheter från fältet

Det har blivit dags att åka hem

Mina kollegor på avdelningarna anordnar en avskedsfest för mig. Vi dricker te och dansar till trummor och jag får en chans att tacka alla ordentligt för vårt halvår ihop. Tacka för allt de har lärt mig, tacka för att de bjöd in mig i sin vardag under det här halvåret. 

Här får jag möjlighet att visa upp mina kunskaper i ballonghundar.
Nyheter från fältet

Ballongterapi

De flesta som kommer till vår tuberkulosmottagning är barn. Det är ingen rolig behandling att ta, så vi gör vad vi kan för att muntra upp barnen när de kommer hit. Ett av sätten vi använder oss av brukar vi skämtsamt kalla BTT- ballon treatment therapy. 

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Personal från Läkare Utan Gränser delar ut flytvästar till nödställda.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.