Hoppa till huvudinnehåll

Äntligen på plats i Bentiu

Publicerad 15 december 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Mitt lilla tält där jag bor.

Mitt lilla tält där jag bor. 

​Efter många resdagar och mellanlandningar kom jag äntligen fram till vad som kommer att vara mitt hem de närmsta sex månaderna, flyktinglägret i Bentiu. 

Flygresan hit var oerhört vacker. När jag steg av planet slog värmen emot mig som en kompakt vägg. Termometern meddelade att det var 43 grader celsius här. Det var en stor kontrast mot när jag lämnat Sverige några dagar tidigare, där det snöade. På vägen från flygplatsen till lägret kunde jag inte sluta titta ut genom bilrutan. Tänk att jag är här! 

När jag gick min förberedande kurs träffade jag flera personer som skulle till Sydsudan. En man, Rod från Kanada, är här i Bentiu med mig. En brittisk tjej, Rachna, är i grannstaden. Vi träffas ibland när hon kommer hit med patienter till sjukhuset. Det är alltid roligt att träffa bekanta ansikten här! 

Jag har fått tilldelat mig ett litet tält där jag kommer att bo de närmsta månaderna. Jag har en säng, en fläkt och en liten metallåda där jag kan förvara saker i. Allt man behöver! Vad gäller gemensamma ytor så har vi ett stort matbord där vi alla äter middag och spelar spel ihop på kvällarna. Vi har också en säkerhetsbunker som även fungerar som tv-rum. Våra logistiker har som plan att bygga en tukul med lite mjuka madrasser i som man hänga i på våra lediga söndagar och få lite skydd mot solen. Det ser vi fram emot! 

Johanna Lönn i Sydsudan

Johanna Lönn

Sjuksköterska

Relaterade nyheter

En utomhusklinik i Thaker, Leer, Sydsudan.
Sydsudan

Sydsudan: Gruppvåldtäkter och massmord

Befolkningen i provinserna Leer och Mayendit i Sydsudan har utsatts för extremt våld sedan slutet av april. Byar har plundrats och bränts ner, matförråd har länsats och sjukvårdsinrättningar har attackerats. 

Ett mobilt team reser längs floden Phow, i Fangak-området, Sydsudan.
Sydsudan

En akutsituation i New Fangak

"Fem minuter senare är jag i båten. Vi planerar en så kallad ”kiss movement”, då vi möts halvvägs, för över patienten och åker tillbaka."
- Läkaren Alexander Nymna, Sydsudan.

Läkaren Philippa Pett och de lokala hälsoarbetarna James och Nyatini behandlar en kvinna vid en utomhusklinik i distriktet Leer, Sydsudan.
Sydsudan

Vi stoppar vår verksamhet i Mundri efter väpnad rån

Ett av våra team utsattes förra veckan för ett våldsamt väpnat rån när de levererade välbehövlig hälso- och sjukvård till avlägsna områden söder om staden Mundri, Sydsudan. Vi fördömer denna brutala handling.

Läkarna Alexander Nyman och Mustafa Alajeeli tillsammans med kirurgen Gilles på sjukhuset i Old Fangak, Sydsudan.
Sydsudan

Ormbiten

"Flickan blev ormbiten för en månad sedan och familjen kommer nu med henne till sjukhuset. De har rest i fyra dagar för att komma hit."
- Alexander Nyman, läkare i Sydsudan.