Hoppa till huvudinnehåll

Äntligen på plats i Bentiu

Publicerad 15 december 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Mitt lilla tält där jag bor.

Mitt lilla tält där jag bor. 

​Efter många resdagar och mellanlandningar kom jag äntligen fram till vad som kommer att vara mitt hem de närmsta sex månaderna, flyktinglägret i Bentiu. 

Flygresan hit var oerhört vacker. När jag steg av planet slog värmen emot mig som en kompakt vägg. Termometern meddelade att det var 43 grader celsius här. Det var en stor kontrast mot när jag lämnat Sverige några dagar tidigare, där det snöade. På vägen från flygplatsen till lägret kunde jag inte sluta titta ut genom bilrutan. Tänk att jag är här! 

När jag gick min förberedande kurs träffade jag flera personer som skulle till Sydsudan. En man, Rod från Kanada, är här i Bentiu med mig. En brittisk tjej, Rachna, är i grannstaden. Vi träffas ibland när hon kommer hit med patienter till sjukhuset. Det är alltid roligt att träffa bekanta ansikten här! 

Jag har fått tilldelat mig ett litet tält där jag kommer att bo de närmsta månaderna. Jag har en säng, en fläkt och en liten metallåda där jag kan förvara saker i. Allt man behöver! Vad gäller gemensamma ytor så har vi ett stort matbord där vi alla äter middag och spelar spel ihop på kvällarna. Vi har också en säkerhetsbunker som även fungerar som tv-rum. Våra logistiker har som plan att bygga en tukul med lite mjuka madrasser i som man hänga i på våra lediga söndagar och få lite skydd mot solen. Det ser vi fram emot! 

Johanna Lönn i Sydsudan

Johanna Lönn

Sjuksköterska

Relaterade nyheter

Supplychain ansvariga Johanna Linder pratar med Sonja Leister hur hon håller rädda-liv-maskineriet igång.
Sydsudan

Podd: Logistikern Johanna om åsnor och tårar

I Läkare Utan Gränsers podcast berättar supplyansvarig logistikern Johanna Linder hur hon håller rädda-liv-maskineriet igång. Hon fixar fram utrustningen till de mest otillgängliga platserna i regnskogen där inga vägar finns.

Vår team i Yambio, Sydsudan, arbetar med att återanpassa forna barnsoldater i sina lokalsamhällen.
Psykisk ohälsa

Att hjälpa forna barnsoldater

I Sydsudan pågår just nu en process för att återanpassa barnsoldater som tvingades slåss under landets långa inbördeskrig. Vi erbjuder psykosocialt stöd för att hjälpa dem att komma över sina upplevelser och kunna komma tillbaka in i samhället.

Flickan Lokoli, som blev attackerad av en krokodil i Sydsudan.
Sydsudan

Krokodilbett i Sydsudan

"Vi hörde på radion att en av våra bilar var på väg in med en patient som hade blivit attackerad av en krokodil. Jag föreställde mig någon med allvarliga skador. Täckt av blod."
- Heidi Strømsholt, sjuksköterska i Sydsudan.

kirurg Heidi Wikström i Sydsudan
Sydsudan

”Jag kände mig skyldig för att jag inte kunde hjälpa henne”

"Ayak hade många problem. Varje dag la jag om hennes förband, torkade henne ren och försökte att inte göra henne illa." 
- Heidi Wikström, kirurg i Agok.