Hoppa till huvudinnehåll

Äntligen på plats i Bentiu

Publicerad 15 december 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Mitt lilla tält där jag bor.

Mitt lilla tält där jag bor. 

​Efter många resdagar och mellanlandningar kom jag äntligen fram till vad som kommer att vara mitt hem de närmsta sex månaderna, flyktinglägret i Bentiu. 

Flygresan hit var oerhört vacker. När jag steg av planet slog värmen emot mig som en kompakt vägg. Termometern meddelade att det var 43 grader celsius här. Det var en stor kontrast mot när jag lämnat Sverige några dagar tidigare, där det snöade. På vägen från flygplatsen till lägret kunde jag inte sluta titta ut genom bilrutan. Tänk att jag är här! 

När jag gick min förberedande kurs träffade jag flera personer som skulle till Sydsudan. En man, Rod från Kanada, är här i Bentiu med mig. En brittisk tjej, Rachna, är i grannstaden. Vi träffas ibland när hon kommer hit med patienter till sjukhuset. Det är alltid roligt att träffa bekanta ansikten här! 

Jag har fått tilldelat mig ett litet tält där jag kommer att bo de närmsta månaderna. Jag har en säng, en fläkt och en liten metallåda där jag kan förvara saker i. Allt man behöver! Vad gäller gemensamma ytor så har vi ett stort matbord där vi alla äter middag och spelar spel ihop på kvällarna. Vi har också en säkerhetsbunker som även fungerar som tv-rum. Våra logistiker har som plan att bygga en tukul med lite mjuka madrasser i som man hänga i på våra lediga söndagar och få lite skydd mot solen. Det ser vi fram emot! 

Johanna Lönn i Sydsudan

Johanna Lönn

Sjuksköterska

Relaterade nyheter

Den lilla flickan som kom till kliniken i Sydsudan.
Sydsudan

Att hålla flickan vid liv

"En eftermiddag bärs en liten flicka på 1,8 kilo in på kliniken. Hon är en vecka gammal. Kvinnorna som kommer med barnet berättar att modern dött under hemförlossningen."
- Läkaren Marie Inhammar i Sydsudan.

Diabetessjuka Bagat Adshar testar sitt blodsocker på Agok-sjukhuset i Sydsudan.
Sydsudan

När insulinet tar slut tar livet slut

"För sjunde dagen i rad tvingas vi informera patienterna med diabetes som kommer för att hämta sitt insulin att det tyvärr inte kommit någon leverans än. Just nu är det krisläge för det finns inget insulin alls". Svenska läkaren Marie arbetar i Sydsudan.

Roslyn Brooks, läkare från Australien som arbetar på Läkare Utan Gränsers sjukhus i Lankien, Sydsudan
Sydsudan

Ett brev från Lankien

"Att undersöka halsen kan förvärra läget, så den första regeln är att aldrig försöka öppna barnets mun eller undersöka halsen."
- Roslyn Brooks, som arbetar som läkare i Sydsudan.

Lokalanställda Safari, Acheri, Pascal tillsammans med Marie i Sydsudan.
Sydsudan

Att göra skillnad på lång sikt

Det är tisdag eftermiddag och jag håller i en utbildning gällande återupplivnig av nyfödda. På britsen framför mig ligger en docka och all utrustning man behöver. Runt mig står fyra barnmorskeassistenter samlade.