Hoppa till huvudinnehåll

Är du en superfältarbetare?

Publicerad 8 juli 2016
Foto: Stina Wirsén
Vi efterlyser superkrafter, eller dig som är helt mänsklig och har rätt engagemang.

Vad krävs egentligen för att åka ut i fält med Läkare Utan Gränser? Superfältarbetaren kan allt från att äta, sova och operera var som helst till att hålla fast ett tält under storm. Kolla in det här och se om du har en chans.

1) Skräms inte av kolhydrater 
Det är inte ovanligt att ris + bröd + pasta + en klick tomatsås serveras 5 av 7 dagar i veckan i vårt projekt ett flyktingläger i Sydsudan.

2) Kan sova i omöjliga ställningar, på omöjliga platser
Vem behöver en säng och åtta timmars sömn? Hen bemästrar konsten att sova sittandes i en skumpande landcruiser eller på en fällstol under ett träd.

3) Måste helst prata flera språk
Engelska är givet men kan hen franska är det un avantage énorm. Dels för att hen då kan jobba i många fransktalande länder och dels för att fransktalande kollegor (liksom många andra nationaliteter) älskar att tala sitt modersmål.

4) Kan rycka in som vad som helst
Kan rycka in som kollegornas frisör, samtalsterapeut, massör, pizzabagare, yogalärare, mamma. Helst alltihop.

5) Kan operera i en grotta
Eller på ett sjukhus där halva byggnaden har rasat. Hen är också kapabel att bygga upp en tältklinik i 40 graders värme (torrperiod) eller 40 cm högt vatten (regnsäsongen). Eller bedöma en landningsbanas landningsbarhet, trots att hen är sjuksköterska.

6) Kan koka soppa på en spik
Eller bygga en bår av ett oljefat. Eller ett vattenreningssystem av stenar och sand. Eller rädda en patient med inre blödningar med hjälp av ett sugrör.

7) Har en yin- och yang-formad själ
Är alltid i balans, oavsett om hen väntar i fem timmar på helikoptern eller väcks varje natt av sin snarkande rumskamrat.

8) Är en anspråkslös toalettbesökare
Vattenspolning, toalettsits, mjukt papper? Sådant finns bara på spahotell och i Hemnetannonser. Ett hål i marken och ett lock är allt en superfältarbetare behöver, ihop med en stoisk förmåga att ignorera små krypande djur.

9) Klarar av stress
Inte vanligt fika-patientmöteadministrations- stress utan riktigt jobbiga saker. Upprörda talibaner utanför sjukhuset? Ingen fara, vi snackar med dem. Generatorn är på väg att gå sönder? Inget att oroa sig över, det finns ju en till från 1956 i källaren! Tältkliniken håller på att blåsa bort i en orkan? Jajamen, då går vi ut och håller fast tälten tills stormen är över.

Besitter du dessa superkrafter eller är du bara är en helt vanlig människa med rätt engagemang? Besök vår sida om att jobba utomlands för att se om det kan vara något för dig.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Via På plats får du våra senaste nyheter och de viktigaste berättelserna direkt till din inkorg.

Nyhetsbrevet skickas ut ungefär en gång i månaden och är självklart helt kostnadsfritt.

En skadad patient flyttas från ambulansbår till en säng ombord på Läkare Utan Gränsers medicinska tåg

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev godkänner du Läkare Utan Gränsers integritetspolicy.

 

Bekräfta att du är en mänsklig besökare