Hoppa till huvudinnehåll

Är du en superfältarbetare?

Publicerad 8 juli 2016
Vi efterlyser superkrafter, eller dig som är helt mänsklig och har rätt engagemang.
Foto: Stina Wirsén

Vad krävs egentligen för att åka ut i fält med Läkare Utan Gränser? Superfältarbetaren kan allt från att äta, sova och operera var som helst till att hålla fast ett tält under storm. Kolla in det här och se om du har en chans.

1) Skräms inte av kolhydrater 
Det är inte ovanligt att ris + bröd + pasta + en klick tomatsås serveras 5 av 7 dagar i veckan i vårt projekt ett flyktingläger i Sydsudan.

2) Kan sova i omöjliga ställningar, på omöjliga platser
Vem behöver en säng och åtta timmars sömn? Hen bemästrar konsten att sova sittandes i en skumpande landcruiser eller på en fällstol under ett träd.

3) Måste helst prata flera språk
Engelska är givet men kan hen franska är det un avantage énorm. Dels för att hen då kan jobba i många fransktalande länder och dels för att fransktalande kollegor (liksom många andra nationaliteter) älskar att tala sitt modersmål.

4) Kan rycka in som vad som helst
Kan rycka in som kollegornas frisör, samtalsterapeut, massör, pizzabagare, yogalärare, mamma. Helst alltihop.

5) Kan operera i en grotta
Eller på ett sjukhus där halva byggnaden har rasat. Hen är också kapabel att bygga upp en tältklinik i 40 graders värme (torrperiod) eller 40 cm högt vatten (regnsäsongen). Eller bedöma en landningsbanas landningsbarhet, trots att hen är sjuksköterska.

6) Kan koka soppa på en spik
Eller bygga en bår av ett oljefat. Eller ett vattenreningssystem av stenar och sand. Eller rädda en patient med inre blödningar med hjälp av ett sugrör.

7) Har en yin- och yang-formad själ
Är alltid i balans, oavsett om hen väntar i fem timmar på helikoptern eller väcks varje natt av sin snarkande rumskamrat.

8) Är en anspråkslös toalettbesökare
Vattenspolning, toalettsits, mjukt papper? Sådant finns bara på spahotell och i Hemnetannonser. Ett hål i marken och ett lock är allt en superfältarbetare behöver, ihop med en stoisk förmåga att ignorera små krypande djur.

9) Klarar av stress
Inte vanligt fika-patientmöteadministrations- stress utan riktigt jobbiga saker. Upprörda talibaner utanför sjukhuset? Ingen fara, vi snackar med dem. Generatorn är på väg att gå sönder? Inget att oroa sig över, det finns ju en till från 1956 i källaren! Tältkliniken håller på att blåsa bort i en orkan? Jajamen, då går vi ut och håller fast tälten tills stormen är över.

Besitter du dessa superkrafter eller är du bara är en helt vanlig människa med rätt engagemang? Besök vår sida om att bli fältarbetare för att se om det kan vara något för dig.

Medarbetare med en patient

Hur kan du stödja vårt arbete?

Det är tack vare dina och andras donationer som vi kan vara oberoende, neutrala och opartiska – en förutsättning för vårt arbete i konfliktområden. Med ett regelbundet stöd ser du till att vi har resurserna som behövs för att agera snabbt.
Bli månadsgivare