Hoppa till huvudinnehåll

Årets förstfödda bebisar

Publicerad 9 januari 2019
Affärsinnehavaren Toure Gninguin födde årets första barn på Boniéré Urban Health Center i Elfenbenskusten - en ännu namnlös pojke.
Foto: Läkare Utan Gränser

Livet tar ingen paus. Samtidigt som det nya året firades in var vår personal världen över upptagna med att hjälpa kvinnor få en säker förlossning.

På många platser där vi arbetar kommer de nyfödda växa upp under svåra omständigheter och möta stora utmaningar. Men precis som i Sverige har föräldrarna till Zandi Gulla i Afghanistan, Lillian Ayaya i Kenya och María Fernanda i Honduras stora förhoppningar. Förhoppningar om en trygg och säker framtid för sina barn, kanske som politiker, lärare eller läkare.

Vi hoppas att 2019 kommer att bli ett hälsosamt och lyckosamt år för alla våra patienter, stora som små.

Säg hej till några av våra nyårsbebisar…

Den första bebisen som föddes på vårt sjukhus Dasht-e-Barchi, Afghanistan, var flickan Mariam. Hennes mamma, 30-åriga Rahima, har åtta barn sedan tidigare och i framtiden hoppas hon att Mariam får en bra utbildning.

Klockan 18:00 föddes Lillian Ayaya i Likoni, utanför Mombasa i Kenya. Hennes mamma, också Lillian, ser ljust på det nya året. Mycket tack vare sin dotters födelse.

Denna, ännu namnlöse pojke föddes i Katiola, Elfenbenskusten. Hans mamma, Mariam Tourse, bor i Gbedekaha och har tre barn sedan tidigare. Hon och hennes man hoppas att sonen växer upp och utbildar sig till lärare.

Zandi Gulla blev årets första bebis som föddes på vårt sjukhus i Khost, Afghanistan. Hans mamma hoppas han får vara vid god hälsa och får ett långt liv. Dessutom hoppas hon att han utbildar sig till politiker eller läkare.

Här är de första fyra barnen som föddes på Nablus sjukhus i västra Mosul, Irak, där den första av de fyra förlöstes 12:01. Förra året föddes 525 barn i genomsnitt varje månad på sjukhuset.

María Fernanda var det första barnet som föddes på vår klinik i Choloma, Honduras, klockan 03:30 på natten. Hon vägde 2,6 kilo och var 48 centimeter lång.

Alla bilder, foto: Läkare Utan Gränser

En hälsoinformatör från Läkare Utan Gränser talar med en grupp människor i Hong Kong om hur de kan skydda sig mot det nya coronaviruset. Februari 2020.

Tillsammans mot covid-19

Virus känner inga gränser. Det gör inte vårt arbete heller. Med 50 års erfarenhet av kriser och epidemier gör vi nu allt vi kan för att bekämpa det nya coronaviruset.

Var med oss i kampen mot covid-19!
Ge en gåva