Hoppa till huvudinnehåll

Att köpslå på Nigerias elmarknad

Publicerad 28 juli 2017
Totte och hans kollegor i Onitsha, Nigeria.
Foto: Totte Rindzevicius
Totte och hans kollegor i Onitsha, Nigeria.

När jag vaknade var jag helt slut efter gårdagen. Då var det skönt att återhämta sig med frukost! Den är väldigt enkel, och väldigt europeisk. Bröd med jordnötssmör, eller flingor. Sedan var det bara att sätta igång och jobba.

Vi har fått hjälp av en lokal elektriker under dagen och det är tur. De verkar förstå hur man gör saker här bättre än vad jag gör. Och det underlättar mycket – för mig verkar allt lite kaosartat här. När vi fått ordning på vad som skall göras åker vi till elmarknaden.

Två lokala killar går tillsammans med mig i en backe av röd torkad lera. Tätt byggda hyddor är fulla av olika grejer från golv till tak. Det känns som man kan hitta det mesta som försvann från Europa på 90-talet här. Uppenbarligen är det bara enstaka ställen som säljer originaldelar. Allt som är av bra kvalité här kallas för ”The Belgian one”. Här förhandlar man om allt och om folk inte har sakerna hos sig själv så kan de springa 100 meter bort till sina vänner för att se om de kan hjälpa till.

Det känns som man kan hitta det mesta som försvann från Europa på 90-talet här

Kvitto skrivs i ett block och de använder kalkpapper till kvittokopian.

Så om man vill ha en resa i tiden - gå på elmarknaden i Nigeria. Men handla inte utan lokal hjälp. Då blir priset tio gånger högre.

Läs hela Totte Rindzevicius blogg från Nigeria här.