Hoppa till huvudinnehåll

Att köpslå på Nigerias elmarknad

Publicerad 28 juli 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Totte och hans kollegor i Onitsha, Nigeria.

Totte och hans kollegor i Onitsha, Nigeria. 

När jag vaknade var jag helt slut efter gårdagen. Då var det skönt att återhämta sig med frukost! Den är väldigt enkel, och väldigt europeisk. Bröd med jordnötssmör, eller flingor. Sedan var det bara att sätta igång och jobba.

Vi har fått hjälp av en lokal elektriker under dagen och det är tur. De verkar förstå hur man gör saker här bättre än vad jag gör. Och det underlättar mycket – för mig verkar allt lite kaosartat här. När vi fått ordning på vad som skall göras åker vi till elmarknaden.

Två lokala killar går tillsammans med mig i en backe av röd torkad lera. Tätt byggda hyddor är fulla av olika grejer från golv till tak. Det känns som man kan hitta det mesta som försvann från Europa på 90-talet här. Uppenbarligen är det bara enstaka ställen som säljer originaldelar. Allt som är av bra kvalité här kallas för ”The Belgian one”. Här förhandlar man om allt och om folk inte har sakerna hos sig själv så kan de springa 100 meter bort till sina vänner för att se om de kan hjälpa till.

Det känns som man kan hitta det mesta som försvann från Europa på 90-talet här

Kvitto skrivs i ett block och de använder kalkpapper till kvittokopian.

Så om man vill ha en resa i tiden - gå på elmarknaden i Nigeria. Men handla inte utan lokal hjälp. Då blir priset tio gånger högre.

Läs hela Totte Rindzevicius blogg från Nigeria här. 

Relaterade nyheter

Echaka Martiin från Kamerun som flytt undan våldet till Nigeria för ett år sedan.
Nigeria

Tusentals kamerunier söker skydd i södra Nigeria

Tiotusentals människor har under det senaste året flytt det utbredda våldet i de engelskspråkiga delarna av Kamerun för att söka skydd i delstaten Cross River i södra Nigeria. Vi finns på plats för att bistå både människorna som flytt.

Bukar, undersköterska i Nigeria, tillsammans med flickanBukar, undersköterska i Nigeria, tillsammans med flickan Hafsat.
Nigeria

De små sakerna som betyder så mycket

"Det är människor som Bukar, som kommer från lokalsamhället och arbetar i projekten från början till slut, som är ryggraden inom Läkare Utan Gränser."
- Mårten Larsson, Nigeria.

Tvillingar förlösta på sjukhuset i Jahun, Nigeria, där Olof arbetade.
Nigeria

En dagbok från Jahun

Under en intensiv månad arbetade obstetrikern Olof Stephansson i Jahun, Nigeria. Det blev en månad fylld med nervositet och dramatiska förlossningar. Men också glädje och ett något alternativt julfirande.

Nigeria - våldsam attack i Rann tvingar tusentals på flykt
Nigeria

Nigeria: attack i Rann tvingar tusentals på flykt

Flera tusen människor har flytt Rann i nordöstra Nigeria efter en våldsam attack mot staden den 14 januari. Igår började de anlända till fots till staden Bodo i Kamerun, ungefär 7 kilometer från Rann.