Hoppa till huvudinnehåll

ATTACKER MOT VÅRA TEAM FÖRSVÅRAR DET HUMANITÄRA ARBETET

Publicerad 11 november 2014

Bildspel

Bildspel i fullskärm
FOTO: Anne Sophie Bonefeld

FOTO: Anne Sophie Bonefeld

Den 7 november stoppade en väpnad grupp en lastbil som transporterade medicinsk utrustning på en bilväg mellan städerna Yaloké och Bossembélé i Centralafrikanska republiken. Förövarna tvingade personalen att stanna kvar och krävde en summa pengar för att medarbetarna skulle friges och lastbilen skulle få köra vidare. Lastbilen var tydligt märkt som ett fordon från den Läkare Utan Gränser. 24 timmar senare hände en liknande incident på samma väg.

– Dessa två händelser är ytterst allvarliga. Vid båda tillfällena var förövarna mycket aggressiva, kränkande och hotfulla. De riktade sina vapen mot våra anställde och avlossade skott i luften, säger Delphine Chedorge, landansvarig för Läkare Utan Gränser i Centralafrikanska republiken.

– Överfallet ledde till att gruppen kunde komma över en stor summa pengar. Lyckligtvis blev ingen skadad, men dessa typer av attacker och hot mot biståndsarbetare är oacceptabla.

– Sådana incidenter är verkligen ett bevis på att situationen i landet är långt ifrån lugn, trots de förhoppningar som sätts till de internationella styrkorna på plats. den optimistiska diskussionen som internationella styrkor har fört. Den bristande säkerheten är ett stort hinder för att kunna bistå människorna och tillgodose de enorma humanitära behoven, säger Delphine Chedorge.

Svårigheter att leverera material till de runt femton projekt vi driver i landet, kombinerat med de stora risker teamen utsätts för, kan tvinga oss att dra ned på vården. För de hundra tusentals människor som lever i de områden där vi är den enda vårdgivaren innebär det att de står utan tillräcklig hjälp.

Fler attacker och hot mot humanitära aktörer

Den senaste tidens händelser är en del av de ökade attackerna och försök till utpressning mot humanitära organisationer, fältarbetare och fordon som pågått under flera månader, speciellt sedan oktober. Trots upprepade kontakter med myndigheter, internationella styrkor och lokal milis så hålls inte de utlovade säkerhetsgarantierna.

– Den nuvarande regeringen är helt frånvarande och tyst. Laglösheten är utbredd. MINUSCA är ett misslyckande när det gäller att skydda medborgarna. Sangaris och Eufor lyckas inte upprätthålla säkerheten i landet eller längs huvudvägarna. Befolkningen i Centralafrikanska republiken och humanitära aktörer är lätta måltavlor för våld och girighet hos en milis som ingen säger sig kontrollera, säger Lauren Sury, programansvarig för Läkare Utan Gränsers insatser i Centralafrikanska republiken.

Läkare Utan Gränser inledde sitt arbete i Centralafrikanska republiken 1997 och 2013 fördubblade organisationen antalet projekt på grund av krisen i landet.

Relaterade nyheter

Alexander Nyman på neonatalavdelning tillsammans med sjuksköterskorna Joly och Leonel.
Centralafrikanska republiken

Sätesförlossning

“Urgence pour maternité!" Det är sätesförlossning som har pågått en stund. Livmodertappen är fullt öppen men barnet kommer inte ut. Jag är här för att arbeta som ”akutläkare” och min obstetriska kunskap är begränsad.

Kvällsmöte där vi bland annat går igenom säkerhetsläget.
Centralafrikanska republiken

En adrenalinrush

Det är egentligen en bit längre bort de skjuter, men känns som precis intill oss, på andra sidan av muren. Kalasjnikovs och tyngre artilleri ekar i luften. 

Alexander Nyman Centralafrikanska republiken
Centralafrikanska republiken

Inte utan min skateboard

Det är imorgon det bär av.  Mitt andra uppdrag börjar nu på riktigt. Varje vecka i Sverige har varit en transportsträcka till detta ögonblick. Äntligen ska jag ut i fält igen. 

En kvinna som flytt från våldet i Bangassou, Centralafrikanska republiken.
Centralafrikanska republiken

Bangassou har förvandlats till en spökstad

Striderna som bröt ut i Bangassou i Centralafrikanska republiken för snart ett halvår sedan har förvandlat staden till en spökstad. Människor fruktar våldet på gatorna och vågar inte ens ta sig till sjukhuset.