Hoppa till huvudinnehåll

ATTACKER MOT VÅRA TEAM FÖRSVÅRAR DET HUMANITÄRA ARBETET

Published 11 november 2014
FOTO: Anne Sophie Bonefeld
FOTO: Anne Sophie Bonefeld

Den 7 november stoppade en väpnad grupp en lastbil som transporterade medicinsk utrustning på en bilväg mellan städerna Yaloké och Bossembélé i Centralafrikanska republiken. Förövarna tvingade personalen att stanna kvar och krävde en summa pengar för att medarbetarna skulle friges och lastbilen skulle få köra vidare. Lastbilen var tydligt märkt som ett fordon från den Läkare Utan Gränser. 24 timmar senare hände en liknande incident på samma väg.

– Dessa två händelser är ytterst allvarliga. Vid båda tillfällena var förövarna mycket aggressiva, kränkande och hotfulla. De riktade sina vapen mot våra anställde och avlossade skott i luften, säger Delphine Chedorge, landansvarig för Läkare Utan Gränser i Centralafrikanska republiken.

– Överfallet ledde till att gruppen kunde komma över en stor summa pengar. Lyckligtvis blev ingen skadad, men dessa typer av attacker och hot mot biståndsarbetare är oacceptabla.

– Sådana incidenter är verkligen ett bevis på att situationen i landet är långt ifrån lugn, trots de förhoppningar som sätts till de internationella styrkorna på plats. den optimistiska diskussionen som internationella styrkor har fört. Den bristande säkerheten är ett stort hinder för att kunna bistå människorna och tillgodose de enorma humanitära behoven, säger Delphine Chedorge.

Svårigheter att leverera material till de runt femton projekt vi driver i landet, kombinerat med de stora risker teamen utsätts för, kan tvinga oss att dra ned på vården. För de hundra tusentals människor som lever i de områden där vi är den enda vårdgivaren innebär det att de står utan tillräcklig hjälp.

Fler attacker och hot mot humanitära aktörer

Den senaste tidens händelser är en del av de ökade attackerna och försök till utpressning mot humanitära organisationer, fältarbetare och fordon som pågått under flera månader, speciellt sedan oktober. Trots upprepade kontakter med myndigheter, internationella styrkor och lokal milis så hålls inte de utlovade säkerhetsgarantierna.

– Den nuvarande regeringen är helt frånvarande och tyst. Laglösheten är utbredd. MINUSCA är ett misslyckande när det gäller att skydda medborgarna. Sangaris och Eufor lyckas inte upprätthålla säkerheten i landet eller längs huvudvägarna. Befolkningen i Centralafrikanska republiken och humanitära aktörer är lätta måltavlor för våld och girighet hos en milis som ingen säger sig kontrollera, säger Lauren Sury, programansvarig för Läkare Utan Gränsers insatser i Centralafrikanska republiken.

Läkare Utan Gränser inledde sitt arbete i Centralafrikanska republiken 1997 och 2013 fördubblade organisationen antalet projekt på grund av krisen i landet.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare