Hoppa till huvudinnehåll

ATTACKER MOT VÅRA TEAM FÖRSVÅRAR DET HUMANITÄRA ARBETET

Publicerad 11 november 2014

Bildspel

Bildspel i fullskärm
FOTO: Anne Sophie Bonefeld

FOTO: Anne Sophie Bonefeld

Den 7 november stoppade en väpnad grupp en lastbil som transporterade medicinsk utrustning på en bilväg mellan städerna Yaloké och Bossembélé i Centralafrikanska republiken. Förövarna tvingade personalen att stanna kvar och krävde en summa pengar för att medarbetarna skulle friges och lastbilen skulle få köra vidare. Lastbilen var tydligt märkt som ett fordon från den Läkare Utan Gränser. 24 timmar senare hände en liknande incident på samma väg.

– Dessa två händelser är ytterst allvarliga. Vid båda tillfällena var förövarna mycket aggressiva, kränkande och hotfulla. De riktade sina vapen mot våra anställde och avlossade skott i luften, säger Delphine Chedorge, landansvarig för Läkare Utan Gränser i Centralafrikanska republiken.

– Överfallet ledde till att gruppen kunde komma över en stor summa pengar. Lyckligtvis blev ingen skadad, men dessa typer av attacker och hot mot biståndsarbetare är oacceptabla.

– Sådana incidenter är verkligen ett bevis på att situationen i landet är långt ifrån lugn, trots de förhoppningar som sätts till de internationella styrkorna på plats. den optimistiska diskussionen som internationella styrkor har fört. Den bristande säkerheten är ett stort hinder för att kunna bistå människorna och tillgodose de enorma humanitära behoven, säger Delphine Chedorge.

Svårigheter att leverera material till de runt femton projekt vi driver i landet, kombinerat med de stora risker teamen utsätts för, kan tvinga oss att dra ned på vården. För de hundra tusentals människor som lever i de områden där vi är den enda vårdgivaren innebär det att de står utan tillräcklig hjälp.

Fler attacker och hot mot humanitära aktörer

Den senaste tidens händelser är en del av de ökade attackerna och försök till utpressning mot humanitära organisationer, fältarbetare och fordon som pågått under flera månader, speciellt sedan oktober. Trots upprepade kontakter med myndigheter, internationella styrkor och lokal milis så hålls inte de utlovade säkerhetsgarantierna.

– Den nuvarande regeringen är helt frånvarande och tyst. Laglösheten är utbredd. MINUSCA är ett misslyckande när det gäller att skydda medborgarna. Sangaris och Eufor lyckas inte upprätthålla säkerheten i landet eller längs huvudvägarna. Befolkningen i Centralafrikanska republiken och humanitära aktörer är lätta måltavlor för våld och girighet hos en milis som ingen säger sig kontrollera, säger Lauren Sury, programansvarig för Läkare Utan Gränsers insatser i Centralafrikanska republiken.

Läkare Utan Gränser inledde sitt arbete i Centralafrikanska republiken 1997 och 2013 fördubblade organisationen antalet projekt på grund av krisen i landet.

Aktuellt om Centralafrikanska republiken

Konsekvenserna av en sådan här attack är att vi inte kan bedriva vår verksamhet
Nyheter från fältet

En av våra anställda dödad i bakhåll

Vi fördömer starkt den händelse som inträffade i onsdags i Centralafrikanska republiken där en av våra anställda dödades. Våra tankar är med familjen till den anställda som dödades.

Mari Mörth Centralafrikanska republiken
Nyheter från fältet

Sista dagarna

Sista dagarna i Bossangoa och på sjukhuset. Vi promenerar ganska högt upp på flodbanken, och tur är det, för i floden får jag för första gången i mitt liv se flodhästar. 

Julie, som är undernärd och har malaria, på sjukhuset i Bossangoa, Centralafrikanska republiken.
Nyheter från fältet

Patienter

Situationen har förbättrats vad gäller akut undernäring hos barn. Förra året under mars månad hade man 170 patienter på avdelningen för undernärda barn på sjukhuset i Bossangoa, detta år var det 65 barn inlagda. 

Fistula patienter i Centralafrikanska republiken, vid sjukhuset i Bossangoa.
Nyheter från fältet

Sjukhuset

Eftermiddagen har jag spenderat på sjukhuset i Bossangoa. Där har Läkare Utan Gränser byggt upp en avdelning för att behandla fistula.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Kriget i Syrien har drivit miljontals människor på flykt. Krisen orsakar ett desperat behov av livräddande humanitära insatser.

Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.