Hoppa till huvudinnehåll

Avbryter verksamhet i Pinga

Publicerad 9 augusti 2013
En flicka i flyktinglägret Rubaya i Masisi, Norra Kivuprovinsen.
Foto: Colin Delfosse
En flicka i flyktinglägret Rubaya i Masisi, Norra Kivuprovinsen.

Vi har tvingats avbryta vårt arbete i Pinga, östra Kongo-Kinshasa, efter ett riktat hot som äventyrar säkerheten för vår personal.


– Vi fördömer starkt hoten mot våra hjälparbetare, säger Colette Gadenne, ansvarig för vårt arbete i området och på plats i Goma, provinshuvudstad i Norra Kivu.
Avbrottet av vår verksamhet kommer att förvärra det redan mycket svåra humanitära och hälsomässiga läget i Pinga. Etniska spänningar och stridigheter mellan beväpnade milisgrupper i området har lett till att 10 000-tals människor regelbundet drivs på flykt till skogsområden där det inte finns tillgång till sjukvård och där dödsfall inte registreras eller rapporteras.
 

Spänt läge länge

I Pinga har Läkare Utan Gränser sedan 2010 bistått med medicinsk hjälp till människor som drabbats av konflikten. Vilken väpnad grupp som har kontroll över staden har ändrats ett flertal gånger och varje gång har Läkare Utan Gränser förhandlat med de krigförande parterna för att få tillgång till sårade och utsatta människor från olika grupper. Under 2012 och första halvan av 2013 hjälpte vår personal till vid 1 790 förlossningar, behandlade 1 290 barn mot undernäring och tog emot över 100 000 patientbesök. Vi har fortsatt vårt arbete trots det spända säkerhetsläget i hela området, inte bara i staden Pinga men också i flera byar på andra sidan frontlinjen, exempelvis Malemo.  
 

Oerhörda våldsnivåer

Trots våra ansträngningar finns det en gräns för den humanitära hjälp vi har möjlighet att bidra med. Våld och osäkerhet har ibland hindrat Läkare Utan Gränser från att nå alla byar och områden i lika stor utsträckning.
– Civila från alla olika byar och områden utsätts för oerhörda våldsnivåer och den ständigt pågående flykten inom landet gör att många blir avskurna från sjukvård, mat, vatten och tak över huvudet, säger Colette.
– Vi vet att för varje barn vi har lyckats behandla mot malaria, för varje kvinna vi har kunnat hjälpa vid en komplicerad förlossning och för varje människa vi har kunnat behandla för akuta skott- och sårskador, finns det många fler som lider och som vi inte kan nå, fortsätter hon.
För tillfället fortsätter vi på Läkare Utan Gränser med vårt övriga medicinska arbete på andra håll Norra Kivu och i resten av Kongo-Kinshasa. Under förra året tog vi emot över 1,6 miljoner patientbesök i landet – fler patientbesök än i något av våra andra projekt runtom i världen.
 

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare