Hoppa till huvudinnehåll

”Även barn som Mohameds liv måste vara viktigt”

Publicerad 11 november 2016
Tre år gamla Nyataba behandlas för både lunginflammation och undernäring på vårt sjukhus i skyddslägret Bentiu, Sydsudan.
Foto: Kate Geraghty/Fairfax Media
Tre år gamla Nyataba behandlas för både lunginflammation och undernäring på vårt sjukhus i skyddslägret Bentiu, Sydsudan.

Mary Jo är sjuksköterska och har jobbat med Läkare Utan Gränser i 17 år. Hon vet alltför väl vad som händer om barn inte får de vaccin de behöver och vilken skillnad det gör om de får det. Varje år dör omkring en miljon barn i lunginflammation trots att det finns ett vaccin som skulle kunna rädda dem. 

”Den verklighet vi lever i nu, där nära en miljon barn dör varje år av lunginflammation som kan förebyggas – krossar mitt hjärta.

Låt mig berätta om Mohamed, en sex år gammal pojke som jag mötte på mitt senaste uppdrag i Nigeria. När jag kom in på kliniken satt han på golvet tillsammans med sin yngre bror. De var båda väldigt smala och hade förskräckliga sår på läpparna som såg ut att göra ont. Mohamed svarade i stort sett inte på tilltal. Han flåsade och försökte desperate dra in luft i lungorna. Hans andningsfrekvens var tre gånger högre än den borde vara för ett barn i hans ålder. Det betyder att hans lungor fick arbeta extra hårt för att få den mängd syre han behövde.

Hans ansträngda andning var ett tydligt tecken på lunginflammation.

Jag lyfte genast upp honom. Hans ansträngda andning var ett tydligt tecken på lunginflammation. Senare bekräftades det att Mohamed hade malaria, mässling, lunginflammation – tre av de största barnadödarna – och var undernärd. Vi hittade en säng på isoleringen till honom och satte dropp för få i honom den vätska och de mediciner han behövde.

Det som jag främst lade märke till hos Mohamed var hans allvar. Trots att jag kunde se att han hade mycket ont och ingen aptit för mat eller vatten, så var han fast beslutsam att göra allt själv. Han ville hålla muggen i sina egna händer, för vem vill bli matad när man är sex år gammal. Han var så svag men ändå så beslutsam att hålla sig kvar.

Samma kväll fick Mohamed följa med sin mor och bror hem. Följande dag åkte jag till en annan av våra kliniker som låg närmre hans hem och letade upp honom. När jag klev in på barnavdelningen fann jag honom i samma position som dagen innan, sittandes på golvet med sin bror. Men den nu var han full av liv. Han log. Vilken otrolig förvandling. Mohamed hade tur som kom till vår klinik I rätt tid och vi hade tur att antibiotikan mot hans lunginflammation fungerade. Det är inte alltid fallet.

Jag funderar över vad barn som Mohamed upplever. 

Jag funderar över vad barn som Mohamed upplever. Många av de barn vi träffar går igenom så mycket i livet i en väldigt tidig ålder – krig, konflikter, att konstant vara på flykt och förskräcklig hunger. Vi kan aldrig hindra dessa saker från att hända. Men sjukdomarna? De kan vi förhindra. Om vi åtminstone kan skydda barnen med vaccinationer får de en chans att överleva resten av eländet.

Mohameds lunginflammation hade kunnat förhindras om vaccinet varit tillgängligt. Även när länder, som Nigeria, har introducerat lunginflammationsvaccin i sina reguljära vaccinationsprogram så händer det att konflikter eller naturkatastrofer slår ut rutinmässiga hälsoprogram. Då kan humanitära organisationer kliva in för att ge avlastning till situationen har stabiliserats.

Det är därför det är så viktigt att priset på lunginflammationsvaccinet sänks för länder som inte får stöd via givarprogram och för humanitära organisationer.

Även barn som Mohameds liv måste vara viktigt.”

– Mary Jo, sjuksköterska.

Läkare Utan Gränser har drivit kampanjen afairshot.org vars mål är att få GSK och Pfizer att sänka priset på deras PCV-vaccin till 5 dollar/barn (för alla tre doser). I maj 2016 lämnade vi över en namninsamling med 416 000 underskrifter från personer i 170 länder med uppmaningen att sänka priset för krisdrabbade befolkningar och för alla låginkomstländer.